Followers

Sunday, January 31, 2010

rancangan best

nanti leh tgk rancangan tentang org nak bersalin..kul 8.00 mlm kut.8.2.10 kat channel health n living...ch707 kut....jom sama2 tgk

Thursday, January 28, 2010

supplement yg sy amik masa pregnant

1. Pramilet

Pre & Postnatal Vitamin & Mineral Preparation Filmtab
USAGE
To help prevent vitamin and mineral deficiency during and after pregnancy and for treatment of megaloblastic anemias.
FEATURES
Optimal Iron absorption with 40mg of elemental Iron in the Ferrous Fumarate formMinimum gastric side-effects250mg of Calcium & 1mg of Folic Acid16 essential vitamins and mineralsFilm-coated tablet to prevent vitamin odour and aftertaste, and for easy swallowingConvenient once-a-day dosage



(Source: http://www.abbott.com.my/pharma_prod/pp_prod_other_pramilet.asp)

2.NeuroGain PB


Scientifically Formulated For Pregnant and Breast-feeding Women

Both Ω=3, Ω=6 Essential Fatty Acids (EFAs) are essential but the body requires them in a ratio that is not normally achieved by the typical diet of today's industrialized nations. They must be consumed regularly as the body has limited storage for them.

Pregnancy - in the last three months of pregnancy, it is important that the mother-to-be has an ample supply of the omega-3 fatty acids. Around 70 percent of all the cells that made up the adult brain are formed during this period. The omega-3 DHA central to this process reaches the fetus from the mother via the placenta.

If there is insufficient DHA for the baby, fetal development may be impaired resulting in lower IQ and poor visual acuity.

What is NeuroGain® PB Vegicaps®* ?

Neurogain® PB is a natural, customized, standardized, refined purified, high quality formulation of conditionally Essential Fatty Acids for Pregnant and Breast-feeding women. Now available in vegetable capsules made in Germany, Neurogain® PB is DHA high, EPA low with AA and OA to help Pregnant and Breast-feeding women meet important pre and peri natal nutritional requirements in essential fatty acids. Neurogain® PB is scientifically formulated in line with international recommendations for essential fatty acids supplementation early in life.

Why a vegetable capsule ?

Unlike capsules from beef or pork materials, vegetable capsules (Vegicaps® Soft)* have a multicultural appeal while showing proven chemical and physical stability with low odor, taste and aftertaste.

Who needs NeuroGain® PB ?

  • Pregnant and Breast-feeding women
  • Pregnant women with a history of low birth weight babies, pre-term births
  • Frequent, multiple pregnancies
  • Pregnant women allergic to fish and eggs
  • Poor, unbalanced maternal diet

When is the best time to take NeuroGain® PB ?

At meal time for better absorption and compliance. When eating, the fats in the meal will improve the absorption of Neurogain® PB essential fatty acids like DHA in the body.

Is it safe to use NeuroGain® PB ?

Yes, NeuroGain® PB is a natural DHA supplement of EFAs. The EPA level is low in line with WHO and ISSFAL recommendations for DHA supplementation at an early stage of life. NeuroGain® PB is not a drug.

Why is NeuroGain® PB free of Evening Primrose Oil (EPO) ?

EPO, Borage oil, and possibly other substances containing GLA, should not be used during pregnancy because they may be harmful to the fetus and induce labor.

How about the cleanliness of the finished product ?

NeuroGain® PB is manufactured under the highest international standards for quality and safety for EFAs. In order to minimize the risk of contamination, NeuroGain® PB is controlled and molecularly distilled to systematically remove PCB's and DDT's. Heavy metals are removed by going through an absorption column. At the end, varied tests will check the low level of peroxidation and the removal of pollutants.

What are the best storage conditions for NeuroGain® PB ?

Store at room temperature in a cool and dry place. The vegetable capsules provide excellent protection for oxygen sensitive essential fatty acids.

(Source : http://www.mederis.com.my/NeuroGainPB_Vegi.html)


* ni je yg sy amik ms pregnant ni..susu jarang minum harap2 calcium untuk baby dh cukup..:) ntah awal2 je minum susu..pastu tak minum skrang sjk batuk2 n tak sehat start minum susu anmum...kdg2 vitamin ni pun ade termiss gak..heheh lupe :)




batuk

huhuh semalam gi hospital an nisa..batuk tak hilang2 lagi..doktor ckp mcm dh nk kena asma je..sy nyer risau sbb ubat batuk dh bnyak sy minum.tapi batuk tak hilang2 lagi..so sy tnya dr.dr ckp leh mkn kalo ubat batuk tu warna hitam..cuma nak balik semalam dr kasi antibiotik..huhu trpaksa makan..tkt lama2 batuk leh jadi penyakit lagi bahaya since kandungan sy baru nk masuk 7 bulan...

sy ade search sikit tentang batuk ni..ni amik kat web site

http://simanja.com/JawapanDrAnda2.htm#soalan16

Soalan 16

Pada masa ini isteri saya sering batuk2 dan kadang dia mengadu tekaknya sakit dan menyebabkan beliau kadangkala kurang selera untuk makan, Boleh tak Dr cadangkan sebarang rawatan untuk mengurangkan batuk yang dijangkiti oleh isteri saya atau ada sebabrang ubat yang boleh saya perolehi...


Jawapan

Batuk yang berpanjang akan menyebabkan kesihatan ibu dan anak akan terjejas. Ini dari segi psikologinya akan menyebabkan kesan selera makanan akibat dari tiada selera untuk makan. Cara yang baik - adalah mendapatkan kepastian dari mana punca batuk tersebut samada dari tekak atau telah melarat ke paru-paru.Walaubagaimana pun jika terdapat kesan infeksi - penggunaan antibiotik yang boleh digunakan ketika mengandung adalah digalakkan. Tambahan dengan ubat Thymol gargle yang akan membuangkan kuman tersebut dari pangkal tekak yang selalunya adalah gatal . Penggunaan ubat batuk juga adalah yang perlu diperhatikan supaya ianya tidak mendatangkan kesan kepada kandungan.


Wednesday, January 27, 2010

demam

actualy dh 3 hari demam tu diam je..tak sempat nak berblog.hehhe jumaat 22.1.10 panggil tukang urut..yelah nak betulkan ape yg tak betul ..ms kat ukm minah jatuh motor asyik jatuh moto..tapi tak opernah mengurut..so sejak mengandung ni..urat semakin bersimpul2..n lenguh2 badan makin menjadi2..so panggil akak jenab ni mengurut..masa mengurut ok jer..tapi sakit gak la sbb tak biasa..esok tu sabtu kena gi keje sbb ade seminar mitos & realiti kat umk..pagi tu dh start batuk2..n tekak pun rasa tak sedap jerk...rasa2 cam nk demam teruk..selalunya kalo rasa tu konpem lah jadi betul..so lepas lunch sy terus balik umah...demam makin2 menjadi2 batuk tak berhenti2...balik terus mandi..pas mandi tu batuk lagi..terus cari ubat batuk dlm peti..seb baik ade lagi..tak expired lagi..minum..pastu tidur..bngun tu tak hilang2 gak..ades ni tak suka ni...mlm tu terus mkn ubat batuk n panadol lagi..husband ajak gi klinik..tak mau la dh nama demam n selesema batuk konpem ubat yg sama dibaginya so.mkn je ape yg ade..so tgh mlm tu makin menjadi2 plak..husband bangun amik kain yg direndam dalam ais..n letak kat kepala sian plak dia setiap sejam aku merengek..so dia kena bngun n picit2 kepala..yelah kepala pening..time ni rasa syang sgt2 kat dia..heheh time gaduh tak ingat dunia...

esok tu ok sikit so tak jadi gi klinik tapi mc la tak gi keje..mkn je ubat yg ade.so mcm tu la sekejap ok..sekejap panas..batuk jgn ckp tak berhenti2..walaupun dh nk habis satu botol ubat batuk ..perut takleh sentuh pun sakit..sy cuma risaukan baby..mkn ubat terus pegang perut...kalo gerak lega sikiit..kelakar..terlampau excited nk baby :)...mlm tu kena paksa gi klinik..so pegi la doktor takder..so gi je klinik lain..sampai2 patient sampai luar pintu klinik..husband pun ckp beli je ubat batuk , demam n selesma untuk pregnancy women..so beli la ...singgah mc D nak mkn Quanter Pounder..dh lama tak mkn.husband n sy leh wat lawak bodoh bile guna drive thru..hahahha sy mmmg akui tak pernah guna drive thru nis...kitaorg bantai gelak malam tu hilang jap demam mengenangkan lawak ape yg kami wat..tak yah citer kat sini..wat malu kompeni jerk...balik tu terus mkn, mkn ubat..mcm semalam..tgh malam je demam makin teruk ..mcm sebelum ni husband bangun n letak kain kat atas kpala..beza mlm ni takleh tidur..sepanjang mlm sy takleh tdur..huhuhuh...masa tubuh sy panas ..baby begerak sgt kuat..agaknya dia panas jugak kut..ye ke??

hari ketiga still lagi tak gi opis..husband tak bagi batuk still tak hilang..n selesema tak hilang....tgh hari tu panas lagi badan..so mak letak kain yg direndam dlm ais kat kepala n badan...bila dh petang alhamdulillah batuk dh ok..selesema pun dh ok...so decide esok nak gi opis..mlm ni husband tak balik tidur kat opis dia..bnyak keje...so tidur ngan mak je la mlm ni..

hari ni baru masuk opis ..keje yg sangat berlambak...kena wat satu2...pas post blog ni kena sign out dari internet..kalo tak..tak wat keje nanti :)...

Thursday, January 21, 2010

mengidam sebiji kek ising

hahha semalam saje gi round2 kb mall pas balik kerja survey RAM n HARDISK..baru ni ingat nak tukar laptop..tapi since nak beli 500-700 sayang la plak nak jual its better upgrade. bila dh round2 tu..ternampak netbook..cam jatuh hati la plak..tp husband tak bagi beli netbook..dia suh beli notebook terus...tp dh yg lama bleh pakai lagi so pakai je la upgrade sudey...tu la nak casing pink..leh ke tukar compare presario V3000 tukar casing pink..heheh...pastu bila dh jalan2..kat bawah singgah kedai kek..terasa nk mkn kek ising sebijik.decide beli la yg kecik memandangkan takde sape kat umah just 3 org je kan...ape lagi balik tunggu husband balik keje n terus makan..hahah punya nak makan sampai 1/4 kek saya makan...alang2 dh maternity obesiti...makan sudey...:)nanti la sy post tentang laptop pink :)

Tuesday, January 19, 2010

cara nak aktifkan pergerakan baby

semalam baby cam kurang gerak sikit..sy mmg suka kalo baby sentiasa gerak.tak rasa sakit pun ..tp kalo dia kurang gerak sy jadi risau..so ade beberapa member n org tua yg suggestkan alhamdulillah berkesan jugak:
  • Minum air kelapa muda
  • Mkn Sneakers..gula boleh mengaktifkan bayi ..Jgn makan selalu nanti kena diabetes plak.
  • minum air sejuk banyak2.
Tp yg Pasti air kelapa muda tu rasanya paling berkesan..:)

Monday, January 18, 2010

My Family


My happy family...

Thanks to 'puan' fisza

time kasih pada puan wannabe..sbb bagi nama blog ini..time kasih ya

idaman ku

kalo buleh tak mau ajar anak ku guna buai...so teringin sgt nak rocking chair..credit to suzie..aku kenal pun sbb suzie sebut masa dia pregnant dulu..hahahaha

ni la rupanya lebih kurang ..ni aku amik gmbr kat littlewhiz.com


Minggu ke 26

semalam kena inject kat usm...sakit sikit...so sekrang dh 26 minggu ..ye ke 26 rasa cam 27 nanti kena cek balik...setakat ni semua selamat..alhamdulillah..baby gerak ..aku pun sehat...semalam dh dpt bakul..thanks kak ani..jahit baukl siap ade tayar lagik kat bwh bakul kuikuikui...simple je jahit...start lipat2 baju2 dia..tapi tak basuh lagi..banyak lagi barang kena beli...beli sikit2..taklah terasa sangat kan? saje ni nak try 1st entry....:)