Followers

Thursday, February 25, 2010

2 hari yang tersgt sibuk

huhu semalam sibuk...semepena KIKW 2010 kat UMk anjuran fakulti Teknologi Kreatif dan Warisan...saya mula2 terlibat ngan pendaftaran peserta..tapi memandangkan masa program mitos dan realiti sy terlibat untuk pendaftaran..after that 3 hari demam..sy dh serik nk join team pendaftaran..imun badan belum cukup kuat lagi...kut...ya saya risua la sejak semalam lagi baby kurang gerak mungkin saya letih plus seharian duk sebelah mesin fotostat a.k.a prinetr..bahaya ke untuk kandungan? sy tawakal sbb nak siapkan sijil ..kesin kat nuzul banyak sgt komitmen dia..tak salah tolong kawan2...

so hari ni sambung buat sijil..finally tadi sumer dh siap..mcm biasa bila saya dh dapat kerja saya cuba siapkan dalam masa yang cepat..bekerja secara efisyen dan cekap..bukan nk puji diri sendiri tapi itu style saya..stkat ni alhamdulillah kerja kat mana2 majikan tak pernah merungut dengan saya..sbb kerja saya alhamdulillah hampir sempurna..tak malas..opssss bukan puji diri sendiri..ni antara ayat2 bekas majikan sya beri sebelum sy berhenti..:) cuma kat sini research delay sikit saya rasa bukan salah saya sbb supervisor sy terlalu busy..bnyak komitmen..:)... kalo tak sy percaya dh lama siap reseacrh ni..on time la siap nya...huhuh kira first time la ni keje tak siap on time..rosakla sikit reputasi saya..tapi by the way my bos tetap puas hati ngan ape yang saya dh buat..:)...cey kira rugila gomen tak nak amik saya bekerja..heheheh:) ......

hari ni last seminar kebangsaan kreatif dan warisan ni..alhamudlillah sumernya ok kut..petang ni habis...sumer staff memberikan komitmen 100%...tapi saya risau sikit ngan baby ni..sy sibuk jarang sgt dia bergerak...tadi dh beli air kelapa..jap lagi nak gi beli lagi...nak minum lagi..huhuhu saya tak bleh ..saya risau kalo edia kurang gerak..huhuh dia adalah segalanya bagi saya :)

Sunday, February 21, 2010

appointment

ya hari ni gi usm ..terlewat sikit..usm cam biasa 10 minit nk kul 8.00 pagi parking keter dh penuh..sakit hati tul..tu je mslah kat sana..selalu nye kalo ado check up saya 7.30 dh terpacak kat sana..hair ni lewat semalam en suami tak sihat..lenguh2 badan , demam n sakit perut..mata pun dh lebam..sbb dia merengek mengalahkan baby kecik..hehehe

mcm biasa gi klinik sorang2..sampai terus dpt num 4..potong que? taklah kita kena aktif..walaupun lmbat terus duk seat depan..bila kaunter bukak so terus letak kad..heheh aktif2 sikit...

hari ni rasa paling lama tunggu doktor...ya allah servis lain ok doktor lmbat masuk ..tak salahkan doktor..sbb doktor kena gi round patient dlm wad...bukan salah doktor..salah sbb tak ramai org kita jdi doktor..heheh :)

akhirnya doktor sampai 5 minit kul 10pg..team b la..team lain dh selamat dah..so cek2..alhamdulillah takde ape..takde mslah..cuma doktor mintak sy wat sekali lagi mogtt test before next appointment...huhuh yakkkk minum air gula ni yg sy tak suka..terpaksa buat sebab aku maternity obesiti..huhuu...dulu dh wat tapi masa tu 23 minggu..so ni dh masuk 31 minggu..so kena wat sekali lagi ..naik 0.8kg dari appointment sebelum ni..usually mmg begitu below than 1 kg naik untuk sebulan..heheh..tupun dh besar cam ape..tapi perut kecil jer.....orang tak ckp pun saya ni pregnant dh nk masuk 8 bulan..heheh:))

barang2 baby alhamdulillah sumer dh beli tingggal sikit2 je lagi..sikittttttt je lagi..heheh excited sgt..:)) jumaat baru ni kemas ngan mak..sbb cik pas a.k.a lipas masuk dlm bakul baju baby..so terpaksa ubah balik..n susun strategi baru..ngeh..ngeh...baju n bby mittens n booties..dh ckup..based on sy beritahu puan suzi..sifu saya nanti pas bersalin beli la lagi..:)

sy berdoa agar kandungan ini sentiasa dipelihara....amin..lately sy kena selesema lagi dh mkn madu, strepsil elak makan ubat selsema tapi tak jadi jugak..takpelah selagi tak worst saya tak amik ubat selesema..walaupun tak selesa..ttadi gi pantai timur nk beli jgung..tgk wife n husband beli barang baby..heheh terpandang satu benda dalam beg plastk dia..ooo ye sy terlupa beg untuk angkut baju baby belum dibeli lagi.untuk bawak ke klinik takkan sy nk angkut bakul lak..hahahah...nanti la next month la cari ..skrang jalan sikit dh penat..kalo duk sebelah leh dgr je pernafasan saya...heheheh yelah dh nama obesiti...:)

ok...semooga sumer berjalan lancar,.untuk member kat umah sya..ja hari ni dh masuk wad..kena induce sbb air ketuban dh kurang..plus dh terbukak 2cm...even due dia ahad depan...semoga sumernya selamat..dia pilih hospital an nisa untuk deliver 2nd baby.....saya maybe usm menjadi pilihan..sbb ni anak pertama saya..tak kisah la mana2 janji sumer selamat.ja all the best..insyallah sumernya selamat..aminnnn :)

Thursday, February 18, 2010

tahniah

congratulations for my beloved fisza.....


tahniah...15.2.2010 menjadi detik permulaan hubungan kamu berdua..semoga selepas ini segala2 berjalan lancar..di harap kamu berdua sudah persiapkan emosi, mentaliti untuk hidup di alam berumah tangga...hidup sebelum dan selepas adalah perkara yang berbeza..so pandai2 okey..heheh

segala2 berjalan lancar..alhamdulillah...dari segi persiapan, pelamin, makeup, baju, makanan, acara sumer perfect bagi saya..on tat days u looks so gorgeous dear..seriously....pas ni jgn selalu marah2 amat okey...belajar dari skrang how to be a good wife...

amat sila jaga dia dengan baik..jika tidak sy akan mencari kamuuuuu..:) tahniahhhhhh

(p/s: gmbr credit to 10bucks photo...)

Tuesday, February 16, 2010

ermmm coretan ku

setiap pasangan inginkan kehidupan bahagia..tapi didalam kebahagiaan badai pasti melanda sekali sekala..ermmm setiap pasangan ade masalah tersendiri...setiap pasangan ade sebab untuk bergaduh, berkceil hati..ermmm namum atas diri kita bagaimana untuk menyelesaikan masalah..takde pasangan didalm dunia ni yang tak pernah bergaduh...jadi bersyukurlah dengan ape yg ade..dan elakkan banding ngan kehidupan pasangan yang lain sedangkan kita tak tahu mcm mana hubungan mereka..

ade orang memilih untuk mendiamkan diri...n biarkan masalah berlalu dengan begitu sahaja...ade juga yang memerlukan teman n keluarga untuk meluahkan perasaan mereka...tapi bagi saya bagaimana cara nya yang penting kita harus berdoa kepada yang Maha Esa..sesungguhnya dia yang maha mengetahui..dan setiap ape yang berlaku ada hikmah nya yang tersendiri...

sebelum perkahwinan dan selepas perkahwinan adelah sesuatu yang jauh berbeza..jika sebelum sanggup melakukan ape saja belum tentu selepas perkahwinan segala kemahuan n kehendak aka dituruti..jadi jgnlah terlalu yakin kepada sesiapa yang belum mendirikan rumahtangga...sesungguhnya manusia boleh berpura2 untuk mendapatkan ape yang mereka inginkan ..jarang sekali mereka ingin menghargai ape yang mereka ada...

dunia ini adil .mungkin...jika si suami penyabar..maka si isteri akan naik toncang nya...tetapi kalau lah si isteri bersabar..maka si suami pula yang mengambil kesempatan memijak2 kepala n maruah si isteri...bila ditegur...diamm jangan melawan cakap suami nanti masuk neraka...kadang2 manusia suka menggunakan halal haram bagi melepaskan kesalahan diri mereka..untuk benda2 yang melepaskan diri mereka hukum hakam agama sering diutamakan tapi bila ada kaitan dengan diri mereka sembahyang, puasa adakah mereka patuh pada ajaran agama??? sesungguhnya orang sebegini tidak akan patuh jika bukan untuk kepentingan diri mereka??

disini saya ingin menegaskan kepada kaum si suami janganlah terlalu bangga untuk menggunakan kuasa utama anda kepada sang isteri....sekiranya anda masih sayangkan isteri anda gunakan lah kuasa tu kena pada tempatnya..janganlah dijadikan senjata untuk mengawal sang isteri tidak kena pada tempatnya...sesungguhnya sang isteri adalah seorang manusia.yang mempunyai hati dan perasaaan..akan tiba suatu saat kesabaran itu hilangkan maka tidak mustahil akan runtuhlah istana yang dipertahankan selama ini..di saat itu sang suami tidak perlu menangis dan menyesal...kerana lumrah kehidupan manusia tidak pernah bersyukur dengan apa yang ada di hadapan mata....

menghukun sang isteri kerana perkara yang kecil adalah tidak wajar...jangan terlalu ikutkan perasaan amarah yang bodoh..sang isteri pun mempunyai hak yang sendiri..mentang2 hukumnya sang suami seorang ketua tapi tidak salah kalo dibawa berbincang..bukanlah aset sebagai ketua digunakan untuk membuat keputusan diktator..tanpa berbincang ngan si isteri... si isteri pun ada hak yang tersendiri....hubungan yang dibina atas kasih sayang ahruslah saling mempercayai antara satu sama lain, hormat menghormati, berbincang..bukanlah sering menghukum, marah, menengking..itu sumer bukan asas perhubungan yang berlandaskan cinta tapi berlandaskan ketakutan..

hubungan yang takde tolenrasi n kerjasama bukan satu hubungan yang boleh berkekalan..bagi sang suami jangalah mudah untuk melafazkan kata perpisahan..mungkin mereka boleh menganggao sebagai senjata utama untuk mengawal sang isteri..tapi ade pepatah mengatakan kerana mulut badan binasa..nah disini la sang suami perlu menjaga tutur katanya itupun kalo sang suami masih menghargai sang isteri....

bagi sang isteri yang mana sang suami terlalu mengikut kehendak naluri janganlah terlalu yakin panas hingga ke petang..mungkin hujan n ribut akan muncul dipertengahan hari...sang isteri terlalu mudah untuk mendapat dosa.. maka pandai2lah menyesuaikan diri ngan masalah...janganlah mudah untuk mengeluarkan kata2 kesat kepada sang suami sesungguhnya itu dosa yang besar seburuk2 mana suami kita dia tetap suami kita..

jadi hidup didunia ni sentiasa bersyukur dengan apa yang ada..selagi boleh pertahankan apa yang kita pertahankan selama ini ..teruslah pertahankan...

panjang nya coretan saya...ni takde kena mengena dengan yang hidup atau yang mati...:)

Wednesday, February 10, 2010

tahniah

setelah 2 tahun lebih kawan baik saya suzie ber 'pjj' ngan hubby dia..alhamdulillah finally dia dpt tukar ke kelantan..tahniah..sy plak yg lebih2 sbb dh ade member balik kelantan kalo tak boring sgt2...:) tahniah sekali lagi..kesabaran membawa berkat..setiap orang dh ditentukan rezekinya...


suzie dh dpt ape yg dia nak..diey pun dh dpt cuma rezeki baby belum sampai...takpe diey tunggu sabar belajar dari suzie..sebelum ni diey dpt ape yg dia nak..mcm saya?? ermm alhamdulillah sumer dpt setakat ni..cuma kejer tetap..saya percaya rezeki sy belum sampai lagi..tuhan dh bagi yang terbaik ..macam skrang sy tgh pregnant..insyallah sy deliver bulan 4 ni..doakan sumer selamat..mungkin rezeki saya untuk dapat keje tetap selepas bersalin..semalam pun hubby dh janji selepas bersalin dia akan usahakan dpt keje gomen untuk saya..dia ckp dia nk mintak bantuan bos dia..kalo betul alhamdulillah..kesian kat mak saya..dia inginkan anak dia bekerja di gomen..tp until now tak dpt2 lagi..tapi takpe sy percaya setiap ape yg berlaku ade sbb n musabah dia..skrang sy lebih percaya pade diri sendiri..setiap ape yg berlaku ade rahmatnya..

ermmm oo ye kawan baik sy wahida a.k.a ida kecik pun dh dpt kpli rezeki dia dh sampai...sy belum lagi :)....zana kawan baik saya juga kt ukm..tgh pregnant baru jer mendirikan rumah tangga..alhamdulillah rezeki dia cepat..sumer kawan2 saya di sekeliling saya tengah bergembira..jadi takder sbb untuk saya bersedih kan?? heheh insyallah rezeki akan datang pade saya..janji doa n usaha n jgn putus asa okey :)...

ape yg kubeli untuk baby kt kl

ermmm ha kt mines..saya gi kat world of cartoon..waaa sukanya..banyak sgt barang pooh..jakun jerk..al maklumlah kelantan bukannya banyak macam kat sana baju baby pooh sikit jer...so saya pun amik kesempatan beli la beberapa barang untuk si baby ku..ermmm ape ye kemeja, jeans, kasut, baby mittens n booties, baju tidur..hehhe sumer pooh gmbr takleh nk upload memory card problem hish geram sungguh..:)so sweet....alangkah best kalo WOC ade kat kelantan

pastu gi kat jusco kat cheras selatan..kt taman tun hussein onn..waa nk cari rocking chair.. alhamdulillah dh dpt ape yang nak..pegi je baby department ..ade satu jer tinggal rocking chair brand fisher price..harga murah compare to internet la kalo dlm website Rm319.00 tapi kat sana Rm289.00..apa lagi call suzie..suzie ckp murah la..lama gak pk..sbb mahal kan yelah bukan kaya sgt pun...ermmm pikir punyer pikir..call hubby..hubby cakap amik jer alang2 datang kl..bukan senang saya nk terlepas kat sana..heheh hubby very busy everyday is working day la katakan..hehhe :)..happy sgt2 hari tu dapat ape yang saya nak..:) hepiiiiiii

3 hari ke kl

ermm follow hubby gi kl..so 2nd day sempat gi jalan2 di mines dan jusco cheras kt taman tun hussein onn...waaa sukanya dh lama tak gi kl..so kt mines sempat gi beli barang laptop..upgrade tak jadi jual la just upgrade je.so beli RAM 2GB rm 170..mahal ke?DDR2..huhuhu ade dak praktikal sini kata mahal..ades cam ner dh beli takperlah..pastu beli hard disk 320GB sata..RM 210..ermmm yippie hari ni laptop dh laju suka2..bangga2..hhehe so nk update blog sebelum wat keje ..bnyak benda lagi tak wat ni separuh hari dh install n formatting laptop je..hehhe slamber jerk... ermmm ha aku dh beli stuff baru untuk my baby nanti ku citer kan dlm post baru hehehehhe

Wednesday, February 3, 2010

pemakanan ketika hamil

ermm..boleh di katakan setiap hari bila lunch lauk utama sy adalah ikan..tak kesah lah ikan kecik ke ikan besar ke..sy akan amik ikan..sejak pregnant ni sy jarang amik ayam n paling jarang daging..bnyak ikan..sayur..erppp kurang sangat..buah?kadang2 la...setiap kali beli buah husband yg suka habiskan..hish bukak peti tgk dh habis..tension jerk...dlm seminggu tu ade 2 3 kali sy mkn buah..buah epal merah...

ok nape sy amik ikan? dulu sebelum pregnant sy ade dpt email..nape org yahudi sumer bijak pandai2...sbb salah satu sbb :
  • mak diaorg mkn ikan masa ngandung...
  • buat matematik..
  • main music..
  • cam kelakar tp ade logiknya jugak kan?ermm takkan la sy ngamuk suh hubby beli piano lak..nk wat matematik erppp takde masa...so benda paling senang makan ikan...:)...bukan nk suh anak sy tiru perangai yahudi..tp mintak2 dia ada iq yg tinggi hasil dari mkn ikan lagipun tak salah kalo mencuba..bagi org islam pula mengaji quran adalah yang terbaik terutama nya surah luqman..

ok ni ade statement dari satu web yg memberi kenyataan ikan boleh meningkatkan daya ingatan kanak2 yg akan dilahirkan..insyallah

Suatu kajian yang diterbitkan oleh American Journal of Epidemiology
telah menguji hubungan antara amalan makan wanita selama hamil dengan
hasil ujian kognitif anak-anak pada usia tiga tahun setelah lahir.
Kajian menunjukkan, wanita yang memakan ikan semasa hamil melahirkan
bayi (di usia 3 tahun) yang kemampuan psikomotor dan kognitifnya lebih
baik dibandingkan dengan bayi yang lahir dari ibu yang enggan makan
ikan waktu hamil.

Anak usia tiga tahun yang lahir dari ibu pemakan ikan setiap minggu
menunjukkan skor lebih baik di atas rata-rata dibandingkan dalam
ujian-ujian yang menguji kemampuan mengingat kosa-kata, visual-spasial,
visual-motor, dan skil motorik. Menurut David Neubauer MD peneliti dari
John Hopkins, hasilnya memang jelas kerana masa-masa paling penting
dalam perkembangan otak bayi adalah sebelum mereka dilahirkan.
Sebahagian besar dari sel saraf manusia dibentuk ketika ibu hamil
memasuki masa trimester kedua kehamilan, ketika proses penting dari
pembentukan hubungan antara sel-sel saraf terjadi.

Kemampuan berfikir dan berperilaku tentu saja adalah hasil dari
berfungsinya otak. Oleh kerana itu gangguan dalam otak yang terjadi
dalam pembentukan awal biasanya akan menyebabkan abnormaliti dalam
berfikir dan berperilaku di kemudian hari.

“Kenapa ikan? Kerana ikan kaya dengan kandungan asam lemak OMEGA 3 yang
dikenal sebagai komponen penting dalam struktur otak”, kata Neubauer.
Namun begitu, Neubauer mengingatkan bahawa tidak semua jenis ikan akan
memberi manfaat kepada bayi. Dia mengingatkan bahwa ikan boleh dicemari
oleh zat kimia berbahaya seperti merkuri, yang akan merosakkan
pembentukan otak.

Faktanya, anak usia 3 tahun yang lahir dari ibu yang makan ikan
tercemar merkuri waktu hamil cenderung mencatat skor rendah waktu
menjalani ujian. Ikan-ikan besar yang berumur panjang seperti tuna atau
ikan pedang (swordfish), yang memangsa ikan lain dan mengumpul merkuri,
adalah dua jenis ikan yang cenderung memiliki kadar racun tinggi.
Jenis-jenis yang terbilang rendah misalnya udang, sardin dan salmon.

sumber :andalas

Monday, February 1, 2010

Februari penuh ngan event

  • ok..ahad depan mungkin gi kl..ade urusan jap.

  • 14.2.2010 rombongan kenduri anak sedara belah husband..selamat pengantin baru...kat tumpat Kelantan.

  • 15.2.2010 majlis pertunangan anak sedara sy-->anak sedara kesayangan saya yg dh nk kawin...tp still macam kanak-kanak riang ribena..lupa duit sponsor..nanti maksu bagi okeys..heheh.tahniah juga buat fiza n amat.

  • 16.2.2010 majlis menyambut menantu di rumah akak husband kat Jelawat..huhuh

  • 21.2.2010 appointment kat OnG USM kelantan..appointment untuk 7 bulan..brapa la kali ni berat saya?huhuhu obesiti sgt2 ...

  • 24.2.2010-25.2.2010 KIKW kat UMK..