Followers

Monday, March 29, 2010

36 minggu

alhamdulillah sekarang dh masuk 36 minggu.bualn terakhir peringkat pregancy..sepatutnya this week baby dh berat 2.7 kg..tp sy tak scan lagi maybe minggu depan baru scan...actually dh lama sy rasa sakit di bawah perut..tp mak selalu sapukan cekur plus bedak sejuk..sebenarnya tu untuk wat baby sejuk kt dalam perut..alhamdulillah lumur je kt perut baby mesti gerak2.hehe :)
orang ckp kalo dh start sakit kt bahagian bawah perut itu normal akhir2 sbb baby dh nk move ke dalam 'tempat' dia..:) bak kata babycenter dia panggil lightening atau engagement..

ape itu engagement?
-Engagement, also called lightening or dropping, is when the fetus descends into the pelvic cavity. In first-time mothers, this usually happens two to four weeks before delivery; babies of women who have already had children usually don't engage until labour begins.

mmg kerap sgt ke tandas..nk kata nk buang air besar x..buang air kecik ye tp sikit jer..itu salah satu tanda2 dia...org ckp la..:) kalo berjalan2 kena pegang kat bawah perut..minggu depan sehingga minggu 42 kalo baby lahir dalam tempoh tu dikatakan full-term..kalo lepas 42 minggu dh kira post-term..kalo sy bersalin this week means before 37 weeks maknanya premature baby..sabar ek anak ummi biar lepas 37 minggu baru rasa nk kuar.tahan..sila bertahan..hehehehe...so bila dh 36 minggu saya perlu berjumpa doktor sekerap seminggu sekali..sekiranya kerap sakit..saya harus ke hospital itu pesan doktor pada saya..next week baru saya scan..

semalam saya dh mula amik kalsium extra..tak bergantung pada pramilet sahaja..ini kerana every nite saya kejang..so sekiranya amik kalsium ahli farmasi ckp dia leh kurang kekejangan..so sy beli yang chewable cclcium..3x kali sehari..:) so means sehari total calcium sya amik 800mg ..dh 9 bulan baru maik calcium..ummi doakan anak ummi sehat dan sempurna..pengambilan makanan snek n ringan makin bnyk lak sy amik..huhuhu hish tak dpt ditahan2 nafsu nk mkn makanan ringan..huhuhuu tak elok untuk kandungan..mintak2 sumer selamat..:)



cuti yang lama

cuti yang lama khamis tu sy betul2 tak larat nk gi kerja..decide amik cuti rehat kat umah je..weeee this week dh masuk 36 minggu ..tak sabar ummi nk tunggu kamu ya...semalam appointment kat usm..so start this week kena check up every one week..fuhhh penat nk cari parking kt usm..adessss
dr pesan kalo dh start sakit2 kerap2...terus gi sana..heheh :) tak sabar nya saya...berdebar n takut tak rasa lagi nisss...cuma rasa tak sabar nk bersalin..heheheh :)


Tuesday, March 23, 2010

yeay..dh beli

semalam saya dh beli set confine mum leesa formula premium..complete set..nape sy beli yang tu sedangkan saya nak set A..yang takde tungku..alkisahnya..sy dh survey..banayak2 kedai..most of kedai tak nak bagi less untuk confine nye set..just less 10 hinggit je..tapi sy jumpa satu kedai dia bagi saya less sampai 20% bnyak tu sy leh jimat...tp syang kat kedai ni hanya ade premium set saja..huhuh ape nk wat..beli je terus..tangguh lama2..sapa yang nk beli bila dh bersalin nk suh hubby gi beli..kim salam la .....heheheh so sy dpt jimat rm70 ringgit semalam...

mlm nye plak tiba2 hubby ajak gi mydin kubang kerian..what so surprise..dia ajak sy kuar mlm? cam mimpi selalunya letih manjang..ehhehe so kitaorg gi unfortunately...punyer lah ramai org...2 kali round nk cari parking..tak jumpa2..so kita org pun balik..sy ajak gi tesco nk air bed..sy takleh tidur atas tilam nipis.so pegi tgk harga aroun 80-150 its better sy beli tilam single yang kat kedai perabut kualiti terjamin..harga lebih kurang..:)

sbb tgk gmbr kek ammar sayang..sy terliur secret receipe..so singgah jap..beli 2 chocolate indulgence 2 slice..1 for me...1 for my lovely mum..for my husband dai nak hazel cheese 1 slice...maghrib tu dh mkn nasik...balik2 tesco terus pulun dalam masa beberapa minit je dh habis satu slice..ya allah..mana tak gemuk.hehehe sampai nk muntah..sy mmg cam tu kalo sy nk mkn satu2 benda sy akan mkn dengan bersungguh2...--->actually tak pregnant pun cam ni gak perangai saya..pernah masa saya tak kawin dulu saya nk mkn kueh cucur badak ek..request kt ma..mak buat satu ahri saya tak mkn nasik sy mkn kueh tu je..arwah ayah sy akan tunaikan setiap ape yang sy nk mkn..sbb dia tahu sy tak membazir kalo sy betul2 nk mkn...hehehehe .ni baru berbaloi2 kalo ngidam..ni tak sentuh sikit..dh tak nak....hehhehe

research report sy dh ade perkembangan..tinggal 3 perbezaan lagi n kepentingan sy ingat nk habiskan secepatnya...kalo tak sempat sampai hujung bulan ni..sy terpaksa sambung lagi bulan 4..sehingga habis..huhu sy perlu siapkan..tu amanah yang diberikan...oo alhamdulillah semalam sy dpt 2nd test untuk mtest kpli..tak pernah2 jadi mtest kpli ade sampai 2 kali...rezeki anak ke cam ne? bila beritahu husband..husband dh risau kalo dpt.gi kursus jauh2 anak sapa nk jaga? sys ckp sy serah kepada tuhan..sesungguhnya Tuhan maha mengethui setiap ape yang dia aturkan untuk umat dia..mungkin penantian selama 5 tahun akan berakhir? 5 tahun sya menunggu untuk bekerja di sektor kerajaan..dan hampir setahun sy rindukan untuk mengajar..:(...doakan yang terbaik kalo ditakdirkan dt kursus kpli..sy berdoa sy dpt tempat yang dekat2 agar saya senang untuk balik weekend..berjumpa ngan anak sya dan suami sy.:)..tp tu hanya plan je..dpt tak dpt tu rezeki Allah kan?..5 tahun dh cukup mengajar saya erti kesabaran dalam menantikan rezeki dtg..sy dh cukup bahagia sekarang..berdebar menantikan 'rezeki' terbesar saya didalam perut ni..ummi tak sabar nk tgk kamu sayang..muahhhhh....



Sunday, March 21, 2010

35 weeks

huhuhu semalam sy dh risau ingat ke nk bersalin...sbb sakit2..samapi kul 2 pagi..last berhenti saya minum air yassin..huhuhu..risau ingat dh nk bersalin cam ner? reseacrh report tak siap lagi ni..kena siapkan sebnyak yang mungkin hari ni...hari ni dh masuk 35 minggu ..minggu depan dh 36 minggu means 9 bulan yeayyyy ummi dh tak sabar la sayang....heheh

kalo ikutkan babycenter berat baby suppose 2.4 kilograms and measures approximately 18 inches/ 45 centimetres from head to toe. His elbow, foot or head may protrude from your stomach when he stretches and squirms about. Soon, as the wall of your uterus and your abdomen stretch thinner and let in more light, your baby will begin to develop daily activity cycles.

This week, your little one is now sporting fingernails and has a fully developed pair of kidneys. His liver can also process some waste products.

There's much less amniotic fluid and much more baby in your uterus, which has expanded to a thousand times its original size. You've probably put on between 25 and 30 pounds/ 11 and 13.6 kilograms and your weight gain has hit its peak. Even your belly button has got bigger and has popped outward. You may be feeling breathless now that the top of your uterus is up under your ribs. Try getting down on all fours to take deeper breaths. Although the pressure on your bladder will make the bathroom your second home, don't drink any less water - your baby needs the fluids. But you may like to cut down on diuretic drinks like tea and coffee, which will make you have to urinate even more often.


Monday, March 15, 2010

appointment 34 weeks

alhamdulillah semalam appointment kat usm sumer ok..dr suspect saya kencing manis..tp ternyata tidak ...mgott 3.2/5.6 kekurangan gula gitu..patutlah masa wat test last week rasa cam nk pitam....tekanan darah 100/70...still maternity obesiti..berat dari 3 minggu lepas naik 0.4 kg....tapi tu bukan berat saya..berat baby yang meningkat maknanya ummi dia tak naik berat badan la...hehehhe...

scan alhamdulillah ok..kepala baby dh kat bawah...sumer dh selamat..tunggu masa..so hari ni lepas je tulis entry ni sy nk fokuskan pade keje..nk siapkan2 cepat2...nk habiskan before end this month...

buat ruine test..sbb sy pee bnyak sgt..so bukan kencing kotor..sumer result ok..takde maslah baby dh meingkat 2.2kg...alhamdulillah..lately ni letih sikit..mlm kerap sgt pee..heheheh mata pun dh jadi panda...:)

Thursday, March 11, 2010

minggu ke 33

hari2 terakhir minggu ke 33..mingggu depan saya dh masuk 34 minggu..menghitung hari..setiap detik dan waktu..cewahhh..jiwang..tapi hakikatnya itulah yang sebenarnya..ngan sokongan husband yang semakin erat dan penuh rasa kasih sayang.no wonder setiap hari sy rasa tak sabar untuk melahirkan my sweet shugga little precious..heheh :)

tanda2 untuk minggu ni....
  • saya kerap buang air kecil..kalo mlm every single one hour...fuhh its very tired..tapi takpe the most important is my baby is safe..:)
  • nak tidur pun kdg2 sukar gak..ngiring kanan tak leh kiri taleh usually kiri la..ngiring kiri je terasa siku ke kaki ke ape di perut... :)
  • pastu the most important alhamdulillah emosi this week..sgt bagus2..husband very supportive this week..paning ke ape tiba2 berubah...abah dh tak garang n stress ngan keje dia lagi..ummi pun hepi..heheheh :)
  • kalo jalan terasa sakit kat perut...ermmm kdg kena jalan slow2..sakit bukan sakit yang amat..sakit main2 jerk..kdg2 terasa cam nk buang air kecil pun ade..tp kalo gi toilet sejeput je keluar...
  • takde msalah nk buang air besar..mungkin air masak dh cukup kut..
  • minggu ni dh 2 kali saya termiss vitamin..lupe..sorry dear...ummi lupa hehehe takpe cover ngan mkanaan lain okey
  • ermm pergerakan baby..alhamdulillah even slow..tapi still rase movement dia..walaupun movement this week agak keras skit..ehhe saya fikir dia tak muat kut duk kat dlm sana since perut saya yang kecik..hehhe :)
  • ermm berat dia baru 2 kilo....
  • ade rasa2 braxton's hicks....ape itu braxton's hicks ? klik sini
suppose kalo 33 weeks saya kena bnyakkan DHA..tp rasa neuro gain dh bekalkan DHA yang cukup untuk anak ummi kan?heheheh ok jumpa lagi minggu depan.ooo lupa sabtu ni kena kerja.MQA visit :)



Tuesday, March 9, 2010

bengkel breast feeding

khamis baru ni saya attend bengkel breastfeeding anjuran klinik OnG kat usm..start kul 2.30pm..tp lmbat sikit start..suppose 10 orang yang hadir bersama pasangan tapi yang bawak pasangan hanya sorang..the rest sendiri..agknya mcm sya suami sibuk :)..so sumer 7 orang jer.banyak benda yang di ajar tapi syang saya tak sempat nk bwk pen n buku untuk catit ape yg diberitahu..so sini sy akan beritahu ape yang saya ingat..tak sumer la..maaf..ingatkan nk share 100% ngan kawan2..tp nk wat cam ner ...nk cepat terlupa nk amik pen n bku..nk beli tak de org jual la plak kat sana..ish2...

first2..sekali dia introduce la usm ni adalah hospital rakan bayi..so ibu tak dibenarkan membawa susu formula n botol susu bila nk gi bersalin kat sana..kalo bawak kena rampas..antara notes yang saya ingat walaupun tak ikut urutan tp saya sedaya upaya cuba ingat n tulis apa yang disampai kan oleh nurse2.

kenapa susu ibu??
  • perut bayi yang baru lahir adalah sebesar guli..jadi takde istilah dia akan lapar atau tak cukup susu ibu yang kita bekalkan..
  • biasanya untuk pertama kali susu takkan keluar lagi..tapi cuba letak je mulut baby kat nipple biarkan dia isap2..sbb first2 kolustrum yang akan keluar..nurse ckp cam getah mentimun tu..tu lah yang paling khasiat yang mana tak kan jumpa dlm mana2 susu formula di kedai....
  • penyusuan ibu seelok2nya sehingga 2 tahun..dalam tempoh 6 bulan pertama ibu jgn beri anak minum air masak n makanan pejal lagi..kenape? perut baby masih kecil cukup ngan susu yg kita berikan..tak perlu bagi air masak..sbb kita tak tahu ape yang terkandung dlm air masak..nanti separuh dari ruang perut dia dipenuhi ngan air masak..so kita kena elakkan bagi air masak sehingga 6 bulan..susu ibu dh cukup lengkap..first2 dia kuar cair..yang cari tu la dh macam air masak..pastu dia akan kuar pekat sikit..yang itu susu ibu yang berkhasiat..jadi nurse PESAN jgn gilir2 bagi susu..habiskan sebelah2..masa bagi minum kat bayi...
  • tak perlu risau..susu ibu sesuai untuk sampai bila..bukan mcm susu formula..yang perlu ditukar2 setiap kali mencapai usia tertentu..susu ibu tak perlu tukar2...automatik susu ibu mmg sesuai mengikut umur bayi dn khasiat dia tetap SAMA
mcm mana nk tahu baby dh cukup ke minum susu ibu??:
  • bila baby dh cukup minum n kenyang kebiasaanya bayi akan membuang air besar sebanyak 8 kali sehari..tp kalo susu formula..kalo baby buang air besar sampai 8 kali itu tandanya ade masalah..maybe jangkita kuman...so kalo anak kerap membuiang air besar jgn risau...
ini antara kebaikan susu ibu kepada anak dan ibu:
  • susu ibu mempunyai DHA yang tinggi..
  • anak yang minum susu ibu akan mempunyai sistem imun badan yang tinggi...susah nk dpt penyakit...
  • ibu pula akan jimat budget...susu formula mahal ..susu ibu FREE
  • pastu ibu lak leh jaga badan...leh jarakkan kehamilan..
  • anak pula akan lebih sayang kat ibu dia compare yang minum susu formula..
  • pastu meingkatkan daya penglihatan..sbb masa bagi anak minum susu ibu ..ibu akan melihat kat anak dia..anak pula akan lihat pada ibu..kalo bagi susu formula ibu akan sendal je botol susu ngan bantal n tinggal jer anak minum susu :)
  • pastu ade la sorang perserta dari filipina tu..dia ckp "susu haiwan untuk haiwan...susu ibu untuk manusia "..kita sumer terkejut...dia ckp dlm english la saya translate...hehehe
  • tubuh baby akan lebih pejal n sehat..bak kata orng kelantan..tubuh tokol n kemas..ngeh..
mcm mana kalo saya tak kuar susu ??
  • cuba pam ngan pam elektrik....
  • tarikkan nipple..n urut tolak kebelakanng...
  • kalo tak kuar2 jugak cuba hubungi hospital rakan bayi yang terdekat ngan anda..diaorg ade nurse yang khas untuk breastfeeding....
untuk wanita bekerjaya..??
  • yang ni nanti saya mintak kawan saya bagi cara2 dia..siapa lagi kalo bukan nini n suzie :)


Thursday, March 4, 2010

breastfeeding class

petang ni kul 2.30 pm-4.30 pm ade bengkel breastfeeding n persiapan nk bersalin kut..kt usm..semoga banyak knowledge yg akan dpt..nanti sy share ahad nanti okey :)

Wednesday, March 3, 2010

cuti kerja tapi tak rehat

ermmm...bukan main semalam cuti kononnya tak larat....mmg tak larat..lately ni kdg2 rasa sakit kt bawah perut..plus kaki semakin bengkak ..huhuh.pastu decide semalam cuti lah..dari takleh wat kerja kat opis its better cuti..

tapi tiba jer tgk bilik tidur cam tongkang pecah ngan kain yang dh basuh tak terlipat..kain yg dh lipat still kat tepi almari...tak kemas..ngan karpet berdebunya...ya allah..messy giler..so pagi2 before hubby gi kerja suh dia cabut kipas dinding..saya nk basuh..yelah kotor sampai angin pun tak berapa nk rasa...sejak pregannt jrang sgt nk kemas bilik bukan pemalas tapi serius tak larat..harap kat hubby..waaaa jauh panggan dari api kalo sy tak buat..tak buat la jawabnya..so bila dh basuh kipas tu..pasang balik kena naik atas kerusi..sambil isgtifar..pegang perut doa je mintak2 takde pape...yelah dh dekat kan 8 bulan..risua juugak..pastu saya angkat almari yang kecik2 tu angkut letak kat luar dulu sbb nk vacum karpet...

pastu dh vacum..berhenti jap sbb rasa lain mcm jer dlm perut nis..turun kat dapur sambung mesin kain lak...waaa giler all task in one time..ngeh..ngeh..kalah orang tak mengandung...heheh
mesin kain tgh melakukan tugas dia..naik sambung balik kemas meja solek alih kedudukan la plak..angkat sikit2...sbb berat giler..last2 call anak buah suh mai..tak larat mak nak wat sorang...hehehe...so seb baik dia dtg..so meja solek je yang dia angkut...ok ..dh siap kemas2..ok la luas sikit bilik saya..sy kemas bukan ape..since tinggal sebulan je lagi..nanti makin lama makin tak larat nk kemas..its better skrang...cuma pas ni lap2 gitu jer tak perlu nk alih2 barang2 lagi kan?...so barang2 baby sumer dh wat masuk lam bilik...

tgk la ingat next week nk ajak hubby gi beli sumer barang...ade la tinggal sikit2..lagi...pastu semalam duk umah..ya allah panas nye...panas sgt2..cam ner la pas bersalin ni..dh la baju baby banyak yang long sleeve..ades..cm ner sian dia..nampak gaya kena cari rompers yang short sleeve..sy pun risau dh la air sejuk takleh minum masa pantang ades..ngan cuaca panas mampu ke bertahan..serius mandi banyak kali pun berpeluh2 semalam..dh kemas..tgk2 jam dh kul 3 petang..mandi solat..tidur la jap...sedar2 dh kul 5 lebih..hehehe penat sgt...mak pun tak kejut2 sian kut...berpeluh2 pun leh lena..penat sgt..:)

hubby call membebel2 sbb kemas bilik angkat benda berat..yelah bebel wat pe dh minggu2 sy suruh tak wat2 asyik sibuk bekerja..kerja..kerja...semalam pun tak nak balik yelah katanya tak larat..mmg la mahu tak larat jarak tempat kerja ngan rumah hampir 79km..giler jauh sian dia..tp sy merayu tolong la balik keadaan sy dh dekat tempoh kritikal..saya tak larat sumer benda nk wat sendiri..pastu dia gelak.."sbb tu abang beli keter pesona..tgk iklan pregnancy women tu drive sendiri gi bersalin" sempat lagi melawak..geram jer...tup kul 7 lebih dia sampai..hehe balik gak..walaupun due date sebulan lagi..tapi saya tkt sbb kat umah takder sape..ade mak jer ..mak tak pandai drive..:)



Monday, March 1, 2010

confine mum set

semalam ade survey2 confinemum set...ade la search leesa formula, sendayu tiggi, jamu mak dara, ade jugak terbaca dalam forum susuibu.cm bnyak pendapat yang berbeza2..

bagi saya..saya terasa ingin mencuba set leesa formula walaupun kakak saya syorkan sendayu tinggi...


dia ada dalam 3 set..set premium,set A,set B..so rasa saya ingin try set B RM260.00 :

Set Ibu Bersalin - 6 Produk
(Prawan + Haruan + Ginger Cream + Body Contour Gel + Telon + Bengkung Correctuer)

Keistimewaan ConfineMum Set:

• Formula herba tempatan mengikut tradisi dan budaya masyarakat Malaysia.
• Sangat praktikal, dengan cara pengunaan yang mudah serta tanpa bau yang memeningkan.
• Sesuai untuk ibu bersalin normal atau pembedahan.
• Selamat untuk Ibu menyusu bayi.
• Diluluskan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Cara Penggunaan ConfineMum Set B
Mulakan penggunaan Set ConfineMum pada hari keempat selepas melahirkan termasuk untuk ibu bersalin melalui pembedahan.

Tablet Haruan
Ambil 2 biji setiap hari, selepas sarapan pagi.
Tablet Prawan
Ambil 2 biji setiap hari, selepas makan malam.
Ginger Cream
Sapukan di dahi (mengganti pilis) serta di lain-lain bahagian badan selepas mandi pagi dan petang. Baik juga dicampur dengan minyak untuk berurut.

Body Contour Gel

Sapu di perut, pinggang, pinggul dan peha sebelum berbengkung, pagi dan malam.
Minyak Telon
Sapu di perut atau mana-mana badan bayi untuk memanas dan mencegah kembung.
Bengkung Correctuer
Ikat di bahagian perut, bermula dari bawah pinggul hingga bawah payudara

nape saya tak nak set premium..sbb dalam set premium tu cuma dia masukkan 2 tungku herba..dalam forum tu ade ex pengguna leesa formula beritahu tungku cepat sejuk so saya rasa membazir its better saya paka batu sungai .cara tradisional...

saya harap dengan pemilihan ni ..susu saya tidak akan berkurang..saya dapat turunkan berat badan semasa pantang..ade lah beberapa produk seperti diet drop yg akan sy tmbah dalam set tu..



sbb skrang sy dh obesiti..saya tkt nanti kesihatan saya plak jadi lain...nape saya tak ank try produk lain..ntah lah ade pendapat mengatakan sesetengah produk menyebabkan bayi cirit birit..ade gak yang ckp sampai baby dia naik ruam..so banyak2 product yang ni takde orang konplem.:)...so saya harap ianya selamat untuk saya dan terutama bakal bayi saya nanti

(p/s : sumber gmbr n info :http://www.epayasia.com.my/leesaformula/)