Followers

Monday, April 19, 2010

39 weeks

ermm since last 2 week hari2 sakit perut tetiba 2 hari ni hialng terus..kepala baby pun dh tak rasa kat bawah lagi..ades...semalam appointment last tapi since tak bersalin lagi so kena sambung appointment next week ..berat semalam 3.1 kg.dr ckp dah ade contraction tpi according to scan, air ketuban still lagi ckup..so baby in a good condition..ermmmm hope everything will be ok..

Monday, April 12, 2010

impianku

tagged by lina - mommie aleesya

5 impian untuk 3-5 tahun dari sekarang :

1. suami dan anak yang menggembirak hati ini setiap hari
2. murah rezeki.dapat kerja tetap
3. dapat tinggal rumah sendiri
4. nk jadi wanita bekerjaya plus successful housewife.
6. a happy life every day..


5 impian untuk tahun ni :

1. dapat kerja tetap
2. nk jaga baby - on da way..tak kuar2 lagi nis
3. nk jadi isteri penyabar..terus sabar walaupun kdg2 husband mencabar kesabaran--> jarang la kadang2..hehehhe
4. KURUSKAN BADAN SELEPAS BERSALIN..HUHUHU OBESITI
5. jadi wanita yang sempurna di mata dia

AMIN..
*Tagging all bloggermommies out there!

38 weeks

minggu ni dh masuk 38 minggu..still lagi sakit perut.tp sakit main2..huhuhu husband mcm seolah2 kan salahkan saya suka merungut..saya BUKAN merungut..tp saya risau keadaan baby..sy sakit tapi takde lagi tanda2 nk bersalin..ermmm ntahlah susah nk luahkan ape yang saya rasa sekrang..:( this week tak scan pun..just wat ctg alhamdulillah sumer ok...

jadi secara tepatnya berat baby dalam perut ummi in this week, tak leh nk tahu..suppose 3.2 kg..tapi semalam timbang berat badan..berat badan sy naik 2kg..sy anggarkan itu berat baby yang naik :)..

dr pesan kalo dh turun air ataupun perut mengeras dalam masa yang regular, pergerakan baby dh slow..so saya kena pergi ke hospital..ermmm saya akan menantikan saat itu dengan sabar...setiap kali sakit perut skrang saya akan berzikir :

“ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ), maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim.

dan ade ternyata dalam buku panduan bersalin selepas berzikir, ikuti dengan membaca surah Al-Kursi.

kemudian :
“ Bahawasanya Tuhanku, ialah Allah yang telah menjadikan langit dan bumi dan yang diantara keduanya di dalam enam hari kemudian Dia bersemayam atas Arasy. Dia memasukkan malam ke dalam sarang yang mencarinya dengan cepat.
Matahari, bulan dan bintang semuanya ditundukkan dengan perintah-Nya. Ketahui olehmu, Allah yang mempunyai pencipta dan suruhan. Maha Mulia Allah Tuhan semesta alam.

seterusnya perbanyakkan baca tasbih :
Maha Suci Allah
Aku Pohon Ampun Kepada Allah



menurut dalam babycenter :

Can you tell if you're carrying a boy or a girl? One hint may come from the size of your baby - boys tend to be slightly heavier than girls. Babies at week 39 weigh about 6.8 to 7 pounds/ 3 to 3.2 kilograms and continue to build the fat stores that will help regulate body temperature after birth. Your little one's organ systems are fully developed and in place, but the lungs will be last to reach maturity. (Even after your baby is born, it may take a few hours before she establishes a normal breathing pattern.)

Wondering what colour your baby's eyes will be? Most African and Asian babies usually have dark grey or brown eyes at birth - their dark eyes becoming a true brown or black after the first six months or year. Multiracial children often turn out to have the most beautiful coloured eyes. Most Caucasian babies are born with dark blue eyes and their true eye colour - be it brown, green or blue - may not reveal itself for weeks or months. The colour of your baby's eyes in the first minutes after birth won't last - exposure to light changes a baby's initial eye colour.




Thursday, April 8, 2010

penantian ummi

sekarang since last week ..bnyak kali dh contraction..tapi baby still tak keluar...saya menantikan dengan penuh kesabaran...setiap pagi bangun je dari tidur..sambil gosok perut..adik --->tak tahu nk panggil nama ape sbb dh confuse gurl ke boy.:)...adik cepat2 la kelaur..jgn main2 lagi ummi dh tak sabar sayang...adik satu rezeki yang paling besar ummi dpt...selalunya mlm saya akan mengalami contraction lebih dari siang..kalo siang bila dtg kerja time nk jalan tu kena pegang bahagian bawah perut..huhuh..

tapi bila ade kat umah bila tidur jer..si dian dlm perut selalu mengeras..hehehe..suka..:) ya allah lindungi kami berdua..saya tak rasa berdebar nk melahirkan dia..tp sy lebih risau tentang kesihatan dia..bila dgr org sekeliling bercerita, jahit la push la, gunting la..sy tak risau pape lagi...tp bila dgr citer yang bersalin..lepas tu ade komplikasi pade anak2..sy terus jadi risau..n berdebar..nauzubillah..sy cuba elakkan dgr citer2 sebegitu tapi citer2 tu dtg gak menghinggap ke telinga saya..nauzubillah jauhkan dari saya..huhuhu

pengalaman hitam saya menjadi saya takut..walaupun masa tu mengandung 2 bulan tapi sy takut sehingga la sy selamat mengandung kali ni..walaupun dh 9 bulan selagi tak deliver hati saya berdebar2..saya tak sabar2 nk jadi ummi :)...

disebabkan pengalaman keguguran sy pada kandungan 2 bulan ..sy telah berkongsi pengalaman saya..dengan rakan2 seopis dan yang sebasib ngan saya..bukan ape sy cuab sedaya upaya ingin selamatkan kandungan mereka sumer..sy tak mau diaorg rasa apa yang sy rasa..alhamdulillah setakat ni takde pape..kawan2 tolong lah doakan saya selamat deliver kali ni..sy dh tak sabar..:)

bangun pagi2 cek je takut air ketuban pecah..heheh so excited..tapi takde setaip kali contraction ingatkan dh nk bersalin tapi tak..heheheheh...itulah satu penantian yang cukup berharga untuk seorang yang baru ingin bergelar ibu..:)doakan saya

Monday, April 5, 2010

timer kasih kak la

hohoh masuk opis hari ni sy dpt buku dari opismate kak la...waaaa tq2...kak la nanti kak la pregnant saya bagi pinjam ok..hehehehe

mlm ni nk baca :) thanks to kak la




37 weeks

semalam saya ade appointment..so sekrang dh start once a week kena jumpa doctor..alahai..again this week dr ensem yang cek..scan baby dh kat bawah..air ketuban cukup..sumer sehat..baby dh 2.8 kg...cuma last week saya dh mula sakit kuat..dr..pesan kalo sekali lagi sakit saya kena datang terus ke hospital tak perlu tunggu air ketuban pecah. alhamdulillha kedudukan baby cephalic.tak breech alhamdulillah

kalo ikutkan saiz di babycenter..berat baby saya selaras dengan babycenter..alhamdulillah..kata babycenter


" Your baby's head is now cradled in your pelvic cavity - surrounded and protected by your pelvic bones. This position clears some much-needed space for her growing legs and buttocks. "

Many babies now have a full head of hair, with locks maybe around one inch/ 2.5 centimeters long. Of course, some babies don't have any hair at all.

Speaking of hair, most of the downy coat of
lanugo that covered your baby from 26 weeks has disappeared, and so has most of the vernix caseosa, the whitish substance that also covers her. Your baby will swallow her lanugo and exterior coating, along with other secretions, and store them in her bowels. These will become your infant's first bowel movement, a blackish waste called meconium.

Around now many women start worrying about whether they will know if they are in labour. Look no further than our
labour and birth section.

(source : http://www.babycenter.com.my/pregnancy/fetaldevelopment/37weeks/)

masa tgh tunggu dr nk chekcup..ad sorang akak beritahu dia dh selamat bersalin tapi baby meninggal sbb kena jangkitan kuman..nauzubillah jauhkan benda2 yang tidak diingini dari kami ibu2 yang tengah sarat..ya allah lindungi saya dan kawan2 yang tengah sarat menuggu kelahiran..lindungi lah kami sumer dan anak2 kami..

dh lama saya tak update selasa lagi sy cuti..ni dh lemau nk wat kerja ..nak tak nak hari nk siapkan sebanyak yang mungkin..sebab kalo buleh nk kerja sampai this week jer..huhuh doakan saya ye ..:) selamatkan la sumer...




award - thanks to puan masya


heheh first time dpt sampai tak tahu nk wat cam ner..thanks marsha..kawan lama saya masa sekolah...desk mate masa form 3 kan marsha kan?heheheh