Followers

Sunday, August 29, 2010

solid foods (makanan pejal) pertama untuk bayi

sementara ada masa lapang saya ingin berkongsi sedikit mungkin masalah ataupun solution untuk masalah saya..semasa menagndungkan raziq beria2 saya ingin berikan raziq:
  • 100% breast milk
  • tak mahu letak raziq dalam buai
  • tak mahu berikan raziq solid food (makanan pejal) sebelum raziq berumur 6 bulan
tetapi

selepas raziq dilahirkan ternyata apa yang saya tak inginkan semuanya saya perlukan..:( inilah orang-orang tua cakap jangan celupar mulut masa mengandung..selepas 2 minggu raziq dh tak mahu susu saya..lama2 susu saya kering..:(.selepas 1 month raziq tak mahu tidur atas tilam baliknya bila letak dalam buai raziq terus tidur..dan masa 3 bulan saya dh mula bagi nestum campur dengan susu..tapi dalam kuantiti yang sedikit..alasan paksaaan dari orang tua..:(..tapi saya bagi sikit jer plus sekejap sbb masa raziq 3 bulan dia still minum susu on progress.

masuk 4 bulan raziq dh mula kurang menyusu..saya perasan berat badan dia tak naik..tak seperti dia semasa 2 bulan ---> 3bulan..berat badan nya naik..ye saya tahu biar berat badan naik sikit..janji naik tapi bagi saya kenaikan berat badan yang sedikit merisaukan saya memandangkan raziq tak menyusu badan..hanya bergantung pada susu formula..sekiranya dulu raziq enggan minum air masak sekarang dh jadi terbalik..dia makin kurang menyusu sebaliknya air masak pula menjadi pilihan utama si comel ku itu..:)

jadi terdetik di hati saya melihat biskut baby..lantas tanpa berfikir panjang saya membeli dan memberikan kepada raziq..alhamdulillah pada hari pertma raziq makan biskut yang dicampurkan dengan susu sedikit, dia cam hepi.senyum2 je masa makan..:) pada awal permulaan saya hanya beri sekeping untuk 3 hari sekali..lepastu saya beri setiap hari..2 hari lepas dari sekeping saya tambahkan menjadi 2keping..tp raziq tak habis pun..1 1/2 je dia makan.

lantas hari ni cama ada masa free plus raziq demam plus susu mmg dia tak nak..huhu saya bertekad surf tentang solid food for 4 months old..dan hasil pencarian saya..saya dapati langkah saya betul takde la salah..sbb dalam satu website ..dia menyatakan sesetengah pakar nutrisi mencadangkan makanan pejal boleh diberikan pada permulaan 4 bulan..TETAPI kita tidaklah perlu memulakan dengan cereal. sebaliknya dia mencadangkan kita menggunakan buah seperti avacado ataupun pisang..

jadi langkah saya yang saya pilih sekarang iaitu memberi raziq solid food seawal usia 4 bulan adalah tindakan yang betul tanpa menjejaskan kesihatan raziq.ada juga yang mengatakan dalam sesetengah forum, mereka memberitahu kita boleh memberikan makanan pejal kepada bayi seawal usia 4 bulan AKAN TETAPI sekiranya bayi kita alergik kepada makanan yang diberikan.kita haruslah hentikan pemberian makanan pejal tersebut.

sian raziq

dah 3 hari raziq demam selesema..huhuhu sian dia tadi tersentuh hati tgk dia menangis2....huhu ape nak wat kerja .:(....banyak yang saya pesan kat pengasuh dia ntahlah dgr ke tidak..buat ke tidak...saya rasa saya terpaksa cari tempat lain yang xder budak ramai..huhhuh sian anak ummi..get well soon...

Tuesday, August 24, 2010

hobi terbaru raziq

hobi terbaru raziq...mencapai ape yang ade depan mata dan masukkan dalam mulut dia..raziq2..nk bagi ape---->mainan kat raziq sian kalo tak asyik nk dukung bila ade benda kat tangan ok sikit leh la ummi rehat2..heheheh

penghujung 3 bulan

semalam raziq inject 3 bulan..demam sikit..tetapi mebimbngkan saya seperti yang saya jangka berat raziq hanya naik sedikit sahaja..ermmmm 200 gram..last month 5.1 kg..this month 5.3 kg
tinggi lak naik 60 cm.bagi ukur tinggi n lilit kepala graf raziq menunjukkan peningkatan yang baik cuma graf bagi berat saja meningkat hanya lah beberapa peratus jer...tapi yang pasti BMI jatuh merudum..sekain anak ummi..

ummi rasa since raziq duk kat nursery dia kurang menyusu..semalam nurse nasihatkan xpe biar bagi susu kerap..wlauun dalam kuantiti yang sedikit..kalo kat umh leh wat cam tu tapi kat nursery? xkan saya pandai2 nk gi pesan kalo diaorang yekan pun tapi tak buat bukan saya nampak pun?? kan??

ummi cuba dalam 4 bulan ni untuk tambahkan berat raziq tak nak bagi BMI raziq menurun lagi..insyallah

Sunday, August 22, 2010

raziq 3 bulan

ermm esok dh kena injection for 3 months.. sebenarnya kalo ikut bilangan hari raziq dh masuk 4 bulan..raziq dh makin membesar banyak perubahan sepanjang 3 bulan ni..

raziq semasa umur 3 bulan:
  • raziq dh kurang menangis...
  • bila nk put2..raziq kena orang aturkan....---> uk..uk...ukkk barulah dia put2
  • raziq dh mula nk start pegang barang..kadang2 dia dh mula pegang botol susu sendiri
  • raziq mcm dh tunjukkan minat nk membaca bila tunjuk ape2 buku muncung mulut dia..kusyuk je sekejap..
  • raziq dh mula bercakap..uu.aaaa..uuu ape yang dia ckp pun ummi n the rest tak faham heheheh
  • ermmm yang paling ummi suka bila time nk berbuka raziq tak meragam..
  • raziq sehat sepanjang umur nya 3 bulan
  • ummi dh mula bagi raziq makan biskut campur ngan susu..setakat hari ni baru 3 kali raziq makan..
  • put2 ok...tak sembelit..tak kerap..sekali sehari paliing lama 2 hari sekali
  • raziq dh tidur dalam katil sendiri..dh tak tidur ngan ummi n abi
tetapi...........
  • sejak tidur sendiri dalam katil..raziq suka berjaga2 malam..huhuh letih sikit
  • kadar penyusuan raziq berkurang berbanding sebelum ni..kalo bulan lepas susu setin besar 10 ahri tapi sekarang dh 10 susu masih ade..itu menunjukkan kadar penyusuan raziq berkurangan..saya agak risau yang tu..dari 1 bulan 20z sekali wat..kadang2 3oz..ermmmm sepatutnya umur dia dh 4oz sekali bagi

Tuesday, August 17, 2010

katil raziq

semalam ummi dh gi beli katil raziq heheheh so cute...siap ade cam stroller..so ummi dh tak yah beli walker kat raziq lagi nanti gambar saya upload kat gallery.:)

Monday, August 16, 2010

alhamdulillah

Tgk je tajuk entry kali sesejuk bulan ramadhan tahun ni..alhamdulillah ramadan tahun ni lebih bermakna buat saya dan keluarga...saya dapat merasa bulan pose bersama anak saya yang ensem itu..heheh ramadan tahun ini juga rezeki datang saya telah dapat kerja walaupun bukan sektor gomen its ok..rezeki..ini sumer rezeki anak..yang mana raziq ---> hamba yang murah rezeki...dialah pembawa rezeki kepada kami..seperti yang kita tahu anak2 adalah rezeki Allah S.W.T yang tak ternilai harganya..setiap anak yang di kurniakan ke bumi ini telah ditentukan rezekinya..lambat n cepat jer rezeki masing2...

sejak bulan ramadhan ni, raziq banyak berubah makin jadi budak yang baik...antara perubahan raziq di bulan ramadhan :
  • raziq tak kuat nangis.
  • raziq boleh je duk main2 atas tilam sambil isap puting dia tanpa perlu dukung
  • masa bukak puasa . dia baik sgt2..duk jer atas tilam tak nangis pun alhamdulillah
  • perut dia tak meragam
  • pagi pergi nursery dengan baik walaupun ngah tidur..bila sedar diam je atas car seat
AKAN TETAPI.......
  • mlm2 raziq tidur tak lena sgt..sangat buas..dan suka gerak2kan badan dia..
  • bila balik kampung.raziq tak mau duk main2 baliknya nk kena dukung takpelah pakcik n makcik dia sgt ramai belah husband..
  • tak suka tidur sangat bila balik kampung..ntahlah panas ke ape ke..dan menangis masa bukak puasa..kesian kakak ipar saya kena jaga dia..ermmm raziq2...
Tetapi banyak sangat perubahan raziq sepanjang bulan puasa..alhamdulillah.. bersyukur sangat..tahun ni mmg saya takleh gi terawih la jawabnya..ermmm letih saya pun makin ok..sahur je saya makan EPO..ingat nanti nk cari vitamin gaks..nk bagi tenaga lagi sbb nk wat kerja rumah lagi.mak selalu sangat sakit lutut..

Pagi ni pun saya kemaskan sumer sian mak..mak just jemurkan baju jer..saya dh basuh semalam..cuma tak sempat jemur sbb saya ngah wat latihan 3D...so far dh tak letih sangat..:)...jadi bulan ramadhan sememangnya bulan yang penuh dengan keberkatan dan kesederhanaan.....raziq miss u so much...muahhhhh


Sunday, August 15, 2010

first class

alhamdulillah today is my first class with my new student..so far ok ..takde masalah..lagipun kelas for this 2 weeks just revision class for them..ermmm actually ni ngah tunggu next class..suppose start on 1.30pm until now sorang pun tak dtg lagi so ..saya tulis blog jap..isi masa lapang..:)

ermm oh ya semalam raziq ok!tip top in a good mood sepanjang bukak pose..sampai tertidur dengan sendirinya sambil isap puting dia..heheh:) good boy..cam tulah anak ummi n abi..cucu tok ma..

hopefully hari ni pun cam gitu..;) ummi ingat dh nk cari katil la kat anak ummi sorang ni anak ummi dh besar so kena blajar tidur asing2..heheh:0

Saturday, August 14, 2010

aktiviti 1st raziq

ummi dh post aktiviti raziq yang pertama kat gallery..raziq berjaya gi shopping..yea2..yea2....tq ummi, tok ma and abi ..bawak raziq gi jalan2...:)

dengggi oh denggi

hari kahmis baru ni ..balik je dari opis tgk raziq dh tidur dalam buai..terkejutnya saya tgk muka raziq..merah sana..merah sini...sebelum sempat saya tanya ngan mak..mak dh beritahu raziq kena gigit nyamuk...mak dh argue ngan pengasuh nape banyak sangat raziq kena gigit ngan nyamuk..sian raziq..

pengasuh dia beritahu nyamuk mmg banyak.biasa2 pagi2 diaorg dh spray..tapi ntah cam ner on that day, still kena gigit..seumur raziq tak pernah kena gigit macam tu sekali..dia ckp dia dh letak vicks..huhu saya rasa samapi hujung bulan ni je kut letak kat situ..sian kat mak kena jalan kaki gi amik raziq..dh kul 3 kena gi amik..saya kul 4.30 baru boleh balik..4.30 ngan jalan jem kat stadium tu harus kul 5 baru sampai umah.huhuhu . this semester i will not start class at night..so takpelah how bout next sem?? ermm tok ma raziq sakit lutut...tak sehat sangat..sorry mak nyusah...nanti la saya cari tempat lain ok.

balik tu terus amik raziq bawak gi kg sireh cari lauk, mak dh tak larat nak masak..ehhehe 1st time raziq dalam car seat..takpelah sbb puting dia kat mulut..cuma dia cam pelik..terkebil2 mata dia tgk kat ummi dia sambil menggetel bantal busuk-----> actually bnatal love yang abi bagi ummi masa abi stuck kat janda baik dulu..dh jadi bantal peluk a.k.a busuk raziq..samapi dh pecah2..ummi kena jahit....sgt ganas anak ummi....heheheheh so cute...

ummi risau la nyamuk ni..skrang kawasan tempat tinggal kitaorang kawasan black area for dengue..huhuh nauzubillah jauhkan raziq dari kena denggi..sian ummi n abi pun sakit kena amik darah..inikan raziq....ummi n abi oledi suspected dengue...alhamdulillah dh takde..kitaorg minum 100 plus banyak2...dh hilang la..platlet pun normal balik...


Thursday, August 12, 2010

car seat raziq

semalam dh beli car seat untuk raziq..tp tak tahu la sesuai ke tak..hopefully sesuai ngan raziq...
senang abi dia nk bawak dia balik kampung since ummi kena kerja every friday...so abi sila jaga anak teruna anda every friday okey...heheheh


ummi beli yang ni..murah n besar ..heheheheh :)

Wednesday, August 11, 2010

letih sgt...

lately ni saya rasa tersangat letih..ni tmbah2 bulan puasa cam ner ye..nk mkn vtamin ape ntah..
mlm2 nk bukak mata pun takleh..ades...nk jaga anak pun tak larat..tolong...huhuhu

sian raziq..penat sgt2...tak sempat nk main2 ngan dia pagi2 terkelip2 mata dia tgk kat ummi ..huhuhu..risau raziq tak rasa kasih sayang ummi dia..dah la abi dia pun sibuk..huhuhu tapi nk wat cam ner kena kerja..raziq gak nk hidup mewah sikit...

cam ner pun kena cari supplement ni..keadaan dh semakin bahaya..energy become worst...help meeeee


Tuesday, August 10, 2010

raziq oh raziq


ermmm saya rasa dh terlalu lmbt untuk citerkan cam ner nk lahirkan raziq..ermm tapi mmg sakit sgt sampai 19jam.....mana silap ntah..selepas lahir raziq asyik nangis...hari2 dh mcam citer ahmad albab la plak...dh 2,3 org ustaz, bomoh..akhirnya skrang raziq dh ok..walaupun nk tidur kdg2 meragam..tapi kat nursery ok jer skrang ni..tak nangis..tp saya risaukan keadaan dia..

ramai sgt budak2 kecik yang dh leh jalan..aduh..raziq baru 3 bulan...saya risaukan keselamatan dia..ermm ingat nk cari car seat cepat2..n nk discuss ngan husband nk tukar tempat ngasuh ..maybe sampai hujung bulan ni je kut..ermm ingat nk cari tempat yang lebih since sy dpt tawaran kerja yang lebih baik..rezeki anak la tu..so takleh nk jimat..kena bagi yang terbaik untuk raziq ummi.

petang ni nk gi cari car seat untuk raziq..



start kerja

alhamdulillah..baru dpt kerja..saya risau la letak raziq kat nursery..ramai baby besar kat situ adus...kena cari car seat hari ni...senang sikit nk anta raziq KAT TEMPAt yang lebih baik.......HUHU