Followers

Tuesday, September 28, 2010

raziq kena chicken pox

ermm dh lama tak update blog.bukan x nak update tapi keadaan betul2 sibuk tak mengizinkan saya untuk mengupdate blog ni..raya hari tu disambut dengan meriah memandangkan ini adalah raya pertama kami bertiga...tersangatlah happy siapkakn pakaian raya raziq.hehehe 4 bulan dh pakai baju melayu.---> cik cik sponsor..kopiah-----> ni nor sponsor..baiki baju----> cik ta sponsor..murah betul rezeki raziq..hehehhe raya cam biasa lah setiap tahun setengah hari kat kb setengah hari kat kampung..bergilir2 sbb nk rasa semua raya..kat dua-dua rumah walaupun penat dan banyak masa tak dpt luangkan bersama kawan2 yang nk dtg beraya tapi ape nk buat demi menjaga hubungan semua keluarga..heheheh

ermmmm since dh elwat sangat tentang raya mls nk cerita..cuma saya ingin cerita kronologi raziq terkena chicken pox...huhuhu:

  • 12.9.2010 - raziq demam mula merenget2 gi beraya pun sampai je umah cik je..kena bukak baju raziq banyak muntah2..mungkin kenyang sangat kut..
  • 14.9.2010- naik sebiji cam jerawat kat dahi..kami ingatkan kena gigit ngan nyamuk..biar cam tu je lah
  • 15.9.2010 - biarkan lagi raziq dh start mula merengek2..ades..selepas mandikan pada pagi tu ntah cam ner tangan gatal terkopek sikit dia nye mata kat biji tu..ingat biji gatal biasa je..---> sangat menyesal. beberapa jam keluar lagi kat atas kepala ..selepas tu keluar plak kat dalam kening ..dh mula panic
  • 16.9.2010- tp masih sempat bawak gi pantai bachok jalan2 ..siar2..gmbr nanti saya upload dlm gallery..tak sempat nipun curi2 masa jap:)...hari ni makin banyak keluar biji..cik ta ckp raziq naik kudis mlm.sedihnya...raziq ok lagi tak nangis so budget tak sakit la..abah dia dh bising2 balik pantai bawak gi an nisa jumpa dr roona..dr roona ckp maybe chicken pox atau kudis malam sbb kat muka lagi banyak compare to badan dia...
  • 17.9.2010 - makin banyak dan terus banyak
  • 19.9.2010 - deita raziq makin menjadi bila dia dh demam sbb chicken pox dh makin banyak dan nk sembuh...dia menangis2..mlm tidur pun tak lena asyik nangis..minum susu pun tak mau..
  • 20.9.2010 - baru masuk kerja sangatlah penat..sbb berjaga jaga raziq..pagi tu raziq betul2 mengamuk menangis tak henti2..sangatlah sayu melihat keadaan dia tapi terpaksa pergi kerja jugak.mintak cuti bos tak bagi since kelas baru bermula..ape lagi mintak kebenaran nk balik amik na(adik ipar) kat jelawat bayangkan saya drive kereta sangatlah laju..yekah sbb call dgr suara raziq tak henti2 nangis...petang tu balik kerja dia masih nangis mak ckpo tidur kejap2 je..biasanya kalu dukung diam je ni tak dukung pun nangis2 gaks..maghrib tu ldia menangis2 mak letak atas katil dia guling2 agaknya sangatlah sakit panas, pedih,gatal semua rasa..sian ..saya duk kat dapur masak tak tgk pun dia sbb takleh tgk..sambil masak sambil nangis....pastu abah dia dtg mintak tolong gi jugak sbb since raziq tak bleh nk ditenangkan..pastu saya gosok2 kepala dia mak nyut buai dia..alhamdulillah tidur kejap..so mlm tu kami bergilir2 jaga dia tp yang banyak nya saya lah sbb raziq tak mau ngan abah dia..
  • 21.9.2010 - demam makin kebah..menangis pun dh kurang sikit..
  • 23.9.2010- raziq kembali ceria..parut masih ada..mcm2 cara nk sembuhkan chicken pox dia..
  • 27.9.2010 - tak leh inject untuk 5 month sbb still tak hilang lagi..dr pun peliks sbb dh lama sgt tak hilang2 lagi chicken pox..

Wednesday, September 8, 2010

selamat hari raya

to all my fren...

selamat hari raya maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga..bagi yang tinggal berjauhan ingin pulang ke kampung halamana sila memandu dengan berhati2..berjimat2 untuk hari raya..makan jangan ikut nafsu nanti masuk hospital hehehe...bergembira lah bersama di hari raya jangan menangisi di pagi raya kerana hari raya adalah hari menyambut kemenangan umat islam..
bagi yang berada di kelantan jemputlah datang beraya di rumah ..


lots of luv:
ummi raziq n family

Saturday, September 4, 2010

my 2nd solid food

untuk permulaan homemade food yang diberikan pada raziq..saya telah blend carrot..pure carrot untuk raziq..for the beginning raziq refuse untukl mkan..tapi ape yang penting sekiranmya permulaan perkenalan solid food pada anak..kita as a parent kena banyak bersabar
..yelah antara gelagat yang akan dihadapi semasa first2 nak bagi baby makan solid food :
  • dia refuse bukak mulut dan main2..
  • tangan dia sibuk je nak mencapai bowl makanan dia..:)
  • nak mencapai sudu
  • masukkan tangan dalam mulut..
  • kuantiti yang dimakan sangat lah sedikit---------> AKAN TETAPI jangan paksa dia makan kalau dia tak nak..
untuk second time saya telah baiki receipe ----> thanks to mama nawal saya guna receipe dia iaitu carrot+nasi+kurma..nanti receipe saya postkan esok..hari ni tak sempat sbb petang kang kami wat majlis berbuka puasa untuk orang kampung belah husband since belah family saya kami just wat majlis berbuka kalangan family je..every year aktiviti yang wajib suami dan saya buat di bulan puasa.:)

ermm berbalik kepada 2nd solid food raziq..ALHAMDULILLAH raziq cam suka..mula2 bagi satu sudu besar..semalam 2 sudu besar 2x makan satu pagi satu petang.. not more than 2x times per day ye sayang..

Thursday, September 2, 2010

susu snow VS frisolac

raziq dh mula kurang menyusu since dia demam..yang peliknya dia lebih berminat dengan plain water..tu yang saya dh bagi dia solid food..tapi since makan pcm ubat demam raziq dh mula cirit2..biasa 1x sehari je dia put2...tapi since jumaat baru ni sehari sampai 4x..uk2 dia pun cair..warna kuning dan yang pasti sangat busukk..semalam habis satu buai bocor sbb saya pakaikan pampers yang besar..sebelum ni raziq pakai pampers saiz s..saya dh namapak cam rziq dh mula membesar saya beli saiz M..TETAPI TIBA2.......... raziq demam saya rasa cam berat badan dia menurun..saya tahu bila dukung dia..:)...so pampers tu dh jadi besar..huhuh mls nk beli yang lain so its better pakai jer..xpe ummi tukarkan dengan kerap pameprs raziq..ye jgn risau..

ok sus dh makin kurang ramai yang suggest kut2 la rziq dh tak mau susu snow..suh tukar susu..since dia lahir dia kerap dha tukar susu..inilah padah nya tak menyusu badan bukan saya tak nak bagi tapi dia yang tak mahu puas saya paksa..huhuh antara susu yang sudah di try oleh raziq:
  • enfalac A+ --------------> ok je tp sembelit
  • enfalac A+ soya---------->problem berak2 sampai 8x sehari bila nak put2..nangis satu kampung leh dengar suara dia bila dia nk put2..
  • anmum-----------------> dia tak nak..dia muntah2kan bila susu masuk dalam mulut dia
  • frisolac comfort------------>bagi sbb dia sembelit.tp bila dh minum terlebih cirit la plak
  • isomil----------------->cirit jugak
  • snow------------------> yang ni sesuai sampai sekarang TETAPI sekarang bila dh masuk 4 bulan dia cam dh tak nak susu agaknya dh boring rasa yang sama kuttttt..saya pun tak sure..mungkin dia tak nak susu sbb demam..bila dia tidur baru leh bagi susu..bila dia ok dia tak mau..huhu
  • terbaru: saya cuba try bagi frisolac gold 1
kenapa frisolac gold 1 menjadi pilihan kali ni..(masa entry ni di post saya belum beri lagi susu tu kat raziq..heheheh):

As a mom, you know that your child will grow better if he is always healthy to freely explore the world. Hence, after the baby is born, he is protected from the outside environmental factors causing illness as weather changes, pollution… or bad factors causing infections as unhygienic foods.

However, those are not enough. According to MoH’s statistics, 82% children get infection during early years of their life, especially for diseases related to digestive and respiratory tracts due to the bad bacteria which are always aggressive attacking the good ones. Hence, to be always healthy, kids need to be protected right from the inside by increasing number of good bacteria to fight the bad ones.


New Friso gold with breakthrough protection formula provides Synbiotics, a unique combination of Prebiotics GOS, FOS in ratio of 9/1 and Probiotics Bifidobactium (BB-12®), Lactobacillus Casei (CRL-431®), increasing numbers of good bacteria, stimulate immune system and therefore to protect kids right from the inside, preventing the risk of getting gastrointestinal and respiratory diseases.

New Friso Gold is the 1st IFT brand in ASIA provides Synbiotics across products life-stages to protect kids right from the inside which was proven by international clinical studies in Europe, Asia and especially in Vietnam by Medical University VU Holland, FrieslandCampina Institute and National Nutrition Institute of Vietnam.

(source ://dutchlady.com.my)

KESIMPULAN :

frisolac gold dia macam ade protection untuk baby..baby kan suka je masukkan ape2 yang ade depan mata dia..plus bila kat nursery saya tahu kat sana kebersihan taklah bersih seperti kita jaga anak sendiri..huhuh jadi untuk langkah2 berjaga2 saya rasa frisolac gold 1 boleh menguatkan antibodi raziq.

kan atas saya dh ckp raziq tak sesuai ngan frisolac comfort kenapa saya nk try frisolac gold ? frisolac gold 1 ada;ah susu dari skim lembu..frisolac comfort adalah susu yang berasakan tumbuhan..saya rasa raziq alah dengan susu soya..sbb bila bagi susu snow ok jer..takdelah cirit2 bagai.. insyallah nanti saya try incase kalo la cirit jugak saya terpaksa tukar susu snow balik la kut..

frisolac gold 1 VS frisolac comfort

With special milk formula contains sufficiently all essential nutrients and especially carob bean gum, Frisolac Comfort is for kids with minor digestive problems as reflux, inconvenient hard stools, and colics. Carob bean gum is a natural and soluble fibre, which can thicken milk thus effective in reducing problem of reflux. Carob bean gum enhances digestion, soften stool, and thus reduce constipation and/or colics.

Frisolac Comfort contain important and essential nutrients for babies as:
DHA-precursor is an essential element in building blocks for brain development
Nucleotides support the immune system development
Carob bean gum is a dietary fibre, which reduces problem of reflux, constipation, and colic

(source:dutchlady.com.my)