Followers

Tuesday, November 30, 2010

permulaan 7 bulan raziq demam

ermmm kesian sungguh ngan anak ummi sorang nis..huuu every month 2,3 kali sakit..cirit birit la muntah la demam la selesema la n macam2 lagi..tak cukup kuat antibodi nis...huuhuhu..26.11 hair jumaat kenduri umah kat jelawat..dh nampak tanda2 nk demam hidung tak berhenti2 keluarkan mukus..sian anak ummi..masuk je tgh hari terus panas..hhuhuhuh kesian anak ummi..pastu tok ma dtg terus bagi raziq bwk balik kota bharu, sbb ubat dh bnyak kat sana..biasanya kalo mkn ubat terus ok tapi ni tak kebah2 jugak..demam dia terus merengek2.....menangis..makin sumbat la hidung dia.kesian anak ummi..pastu esoknya sabtu tu makin panas2..bila bagi ubat ok 2 jam pastu panas balik..petang tu abah test suhu raziq mencecah 39c...:( menangis..tak nank tidur nk dukung je...mata raziq nampak merah, ade taik mata..so ummi n abah kuar gi farmasi beli ubat sakit mata n sub pcm..(ubat demam masuk ikut bontot)

mlm tu mmg tak tidur la panas sgt..ummi basahkan towel ngan air asam jawa..pastu abah gi ambik daun bunga raya...kul 4 pagi ummi dh risau..mintak abah bawak gi kecemasan..lepas tu sampai sana dr cek susu 38.5c.yelh sbb lepas basahkan ngan towel basah..ermm doktor tnaya raziq aktif n menyusu tak? mmg raziq aktif , menyusu cuma nangis n tak mau tidur..doktor cek..dalam ok je takde lelah..cuma suhu agak tinggi..so doktor bagi antibiotik,ubat demam, multivitamin sbb tak cukup berat 6 kg untuk 7 bulan...so ummi tanya kalau tak kebah lagi cam ner? tunggu 3 hari kalo tak kebah jugak, tak aktif jugak kena gi kat kecemasan.ambik darah..wt blood test..lepas masukkan ubat dlm bontot sementara abah gi ambil ubat raziq put2..ades..mmg time demam tak mau langsung ngan orang lain..nak ngan ummi je..

ahad 28.11 demam masih on off, mukus raziq dh tukar warna jadi cam kuning.panas tak kurang lagi..cuma ok sikit je lah..so terus je bagi ubat ummi tgk gusi dia cam nk bengkak sikit..agaknya nk tumbuh gigi kut..alahmdulillah mlm ni raziq bulah tidur ngan lena...

isnin 29.11 tu makin kurang cuma tgh hari panas lagi.tak hanta rumah ibu pun tokma, wana n ni nor yang jaga...balik petang tu tgk raziq dh makin ceria....panas pun dh berkurang...mlm ni tidur ak berapa lena tak tahu nape..demam bukan main makan tak berhenti hehehehe

Wednesday, November 24, 2010

milestones for 6 months

alhamdulillah raziq dh masuk 7 bulan..walaupun raziq mudah kena penyakit tapi tak kronik pun alhamdulillah bersyukur sangat..ramai yang puji raziq ..ensem, cute, cantik, bulu mata lentik n so on alhamdulillah ini adlah anugerah dari allah yang ternilai yang tiada tandingnya..inilah rezeki terbesar yang pernah saya dpt dari NYA setakat ini..bersykur sangat..saya harap biarah perangai n sikap raziq secantik rupanya..ummi sayang sangat2 raziq..seperti nama blog ni u re my sweet sugar little precious from god..alhamdulillah...so jarang sangat ummi update raziq masa 6 monthj ummi busy ..ummi wat blog ni bukanlah untuk membangga2kan kat org..suh org baca n mcm2 tapi tujuan utama ummi nk esok2 bila raziq dh besar raziq baca sumer nya dari raziq lahir sampailah ummi larat nk update aktiviti raziq..ummi kdg2 masa terhad susah nk update ..kalo nk balik umah mmg tak pernah bukak laptop sbb tulah ummi terminate broadband ummi.. kalo ikutkan hati setiap masa n saaat ummi nk rakamkan sumer perihal raziq..:) moment bersama2..i luv u forever..andai ummi takde pun sekurang2 nya raziq leh baca n tahu kisah dia heheheh :)

raziq 6 bulan :
  • raziq dh boleh meniarap..n mengesot
  • raziq dh boleh masukkan puting / botol dalam mulut sendiri..kalo lapar sgt tak yah org lain pegang dia leh pegang sendiri..heheheheh kalo tak jgn harap nk pegang k
  • kurang menangis dan meragam
  • 2 kali kena cirit birit..selesema..
  • 23.11. kena muntah2 n cirit2.
  • dia dh pandai nk ikut orang asal pakai tudung nangis2 suh dukung..hehhehe
  • kalo ummi start kereta cepat je lompat ..kalo dukung hulur tangan kat ummi nk naik kereta
  • suka sangat naik kereta
  • dh pandai main peek and boo
  • parut chicken pop semakin surut
  • rambut dh botak..gunting masa hari raya aidiladha
  • dh boleh jalan depan dan belakang dalam walker.:)
  • dh mula mkn makanan orang dewasa kalo tak pedas n manis..such as pulut kuning ke roti ke biskut
so itu lah yang sedikit sebanyak ummi ingat ye..heheh :)

Monday, November 15, 2010

cirit birit lagi

kesiannya raziq jumaat baru ni cirit birit sampai 8-9 kali huhuhuu.petang tu tokma raziq call kata raziq dh put2 lebih dari 4 kali..huhuhupastu call abah dia kat kampung dia..suh balik anta raziq kat klinik..tapi nk gak tunggu ummi balik kerja..ummi balik kerja kul 5.30..klinik kul 6 petang dh tutup..so balik2 tu put2 lagi raziq asyik nangis sbb tak nak tidur...agaknya sakit kat bontot dia ruam2 banyak..huhuh sian raziq ummi mintak maaf ..maybe sbb ummi bagi raziq ubi hari isnin baru ni ummi betul2 minta maaf sayang...

petang tu kuar gaks try usaha cari klinik .raziq dh nangis makin kuat.lepas tu kuar2 sumer klinik tutp sbb hari jumaat is public holiday for kelantan..so try gamble gi kat kecemasan..sampai kat sana..sangat ramai samapi kat luar2 patient..ya allah ngan raziq nangis gitu tak mungkin saya buleh stay kat sana..terus baik.nk gi an - nisa doktor baru..doktor ganti. sekali lepas maghrib saya gi klinik balkhis..raziq nangis2 terus nangis ..huhuh sian sgt2...sampai sana saya ingatkan dr balkhis tapi bukan..doktor ganti jugak tapi dh kondisinya makin teruk terpaksa la tunggu..sampai2 je doktor sgt muda baru jadi doktor agaknya..ades...lepas tu nangis2..pas ambik ubat terus balik..dia bagi antibiotik sbb raziq dh put2 since isnin tapi on off la..takde la straight kan..so balik tu terus bagi mkn ubat pujuk2 ..baru leh tidur..tapi biasa la mlm tu takmtidur asyik nangis2..ngan ummi n tokma je dia nak..ngan abah ermmm cam biasa dia tak mau...selang sejam dia bangun..huhu esok nya ummi ade exam kpli.rasa tak mau pergi sbb letih sangat2..

bangun pagi2 tu tokma jaga raziq..so ummi siap2 nk gi exam..ummi mintak tolong abah gi beli krim kat klinik zaitun..tp abah bkata tak bleh sbb dh lewat nk gi kerja :( sedihnya takpe raziq kena tunggu ummi jawab exam..hari tu ummi jawab tawakal je..ngan tak study nya ngan letihnya..ngan nagntuknya..tp ntah kenapa rasa cam buleh jawab tp ntahlah kalo dapat rezeki raziq lah tu..ummi habiskan awal exam kuar je dari bilik exam ummi terus call..tokma ckp raziq still lagi berak2..ummi sebenarnya habis exam nk gi umah auntie suzie nk bagi duit hadiah kawan yang dh lama berkulat..tapi tak leh gi so ummi cepat je drive g klinik zaitun beli krim n bli susu similac LF..susu yang sangat sesuai untuk bayi cirit birit lepas tu petang tu cam nampak cam ok so ummi gi kerja ummi masuk petang sbb kena jga exam.habis jaga exams tudent..ummi call raziq nangsi2 cikcik beritahu sian tokma dh penat sgt2 raziq tak mau ngan orang lain..ummi terus balik padahal masa tu dh kul 3.50 petang kul 5 kena thumb out..ummi balik raziq nangis2..pujuk2 ummi dodoikan tak mau jugak dh kul 4.45 ummi tinggalkan raziq ngan kak wana..gi thumb out..balik tu tgk raziq tak tidur lagi tapi alhamdulillah dh kurag nanggis..put2 dh kurang.

Friday, November 12, 2010

cirit birit

this week kerap sangat raziq cirit birit kenapa ye?ni semua bermula masa saya perkenalkan sweet potato kat raziq..huhu sangat menyesal..actually tok ma raziq dh halang saya ..tp saya berdegil kononnyo cara orang lama tak sama ngan orang baru..ermmmm :( saya minta maaf ye .8.11.2010 haritu saya bagi raziq nasi+ubi keledek..ibu (pengasuh raziq) ckp bila bagi tu terus dia berak2...nangis sakit perut..hari tu dia tak mau tidur asyik nangis je..bila balik tu saya terus bagi dia gripe water..ok alhamdulillah dia ok tak sakit perut..tak nangis..esoknya saya dh stop jap wat nasi..saya bekalkan raziq ngan nestum beras merah+beras..bila balik tu dia cirit balik..ok je...10.11.2010 raziq start cirit lai kul 1pagi dia cirit..pret..pret..saya bangun salinkan diapers.. pastu dia refuse nk tidur until 3.00am sabar je lah.hehe :) seb baik mlm tu tidur awal... lepas tu esoknya ok balik ..hari ni jumaat 12.11.2010 raziq start cirit balik ades..hari ni until 1.30pm oledi 3 times dia put2..agak cair n berbau..adakah cacing? sbb saya bagi dia makan ikan?? ada ke baby 6 months kena cacing??ermmm sian anak ummi...

CIRIT‐BIRIT (DIARRHOEA)

Pengenalan
Cirit-birit biasa berlaku pada kanak-kanak. Ia biasanya akan sembuh dengan sendirinya tanpa
menyebabkan komplikasi-komplikasi lain.

Apakah Diarrhoea?
Diarrhoea adalah satu keadaan dimana saluran najis menjadi longgar dan najis berair. Najis
akan keluar lebih kerap daripada biasa.
• Diarrhoea akut – terjadi dengan tiba-tiba dan berterusan kurang daripada dua minggu
• Diarrhoea teruk (kronik) – berterusan hingga lebih dua minggu.

Apakah penyebab diarrhoea?
Biasanya diarrhoea disebabkan oleh jangkitan pada usus disebabkan oleh makanan atau air
yang tercemar. Ia juga boleh disebabkan bukan kerana jangkitan tetapi ini sangat jarang
berlaku.

Sebab-sebab jangkitan:
Tranmisi biasanya berlaku daripada individu kepada individu yang lain
• Bakteria
• contoh.; Shigella, Campylobacter, Escherichia coli
• Virus
• contoh; Norwalk virus, Rotavirus
• Parasit
• contoh;. Giardia lambdia, Entamoeba histolytica

Bukan sebab-sebab jangkitan
• Toleransi kepada makanan – tiada toleransi terhadaplaktosa
• Reaksi ubat-ubatan
• anti-biotik tertentu
• Penyakit berkaitan usus – inflammatory bowel disease, sejenis penyakit yang mana
tidak mampu untuk menghadamkan lemak.
• Functional bowel disease (Penyakit fungsi usus) – irritable bowel syndrome (sindrom
radang usus)

Apakah tanda-tanda dan simptom Diarrhoea?
• Perut rasa memulas lebih kerap
• Cirit-birit
• Mual dan muntah-muntah
• Demam
• Hilang selera makan
• Sakit perut/kejang
• Kembung perut
Kanak-kanak mungkin kelihatan normal atau mungkin ada tanda-tanda dihidrasi.

Bagaimana mengenal dihidrasi?

Dihidrasi ringan dan sederhana
• Mulut dan lidah kering
• Bibir merekah
• Tiada atau hanya sedikit sahaja air mata jika menangis
• Gelisah
• Tidak kencing sehingga 4-6 jam
• Ubun-ubun kepala bayi tenggelam

Dihidrasi teruk (kronik)
Semua tanda-tanda di atas dan diikuti tanda berikut :
• Kulit kering dan berkedut
• Kanak-kanak kelihatan tidak bermaya, sangat letih dan tidak aktif
• Enggan makan
• Mata cengkung
• Sukar bernafas
• Nadi yang lemah dan cepat
• Tangan dan kaki terasa sangat sejuk

Apakah tanda-tanda yang bahaya yang perlu diberi
perhatian?

Dapatkan rawatan dengan cepat sekiranya anak anda ada tanda-tanda ini :
• Tanda-tanda dihidrasi
• Darah pada najis atau najis bewarna hitam
• Cirit-birit yang berterusan hingga lebih 48 jam
• Hilang berat badan
• Mengantuk dan kelihatan lali
• Demam > 38 darjah selsius
• Enggan makan

Kesan komplikasi diarrhoea yang teruk?
• Organ badan tidak berfungsi termasuk kegagalan ginjal
• Jangkitan Sistemic (systemic infection)
• Tiada toleransi terhadap laktosa peringkat sekunder (Secondary lactose intolerance)
• Rasa sakit disekeliling kawasan dubur

Bagaimana mengurus kanak-kanak yang mendapat
diarrhoea?

Rehidrasi

Penting untuk menggantikan air dalam badan yang hilang.
Teruskan penyusuan susu ibu disamping memberi minum air garam rehidrasi (ORS)
Sekiranya bayi tidak menyusu badan – teruskan memberi bayi makan makanan biasa dan
minum air garam rehidrasi ORS (Oral rehydration salt) garam oral rehidrasi

Jumlah cecair ORS (garam rehidrasi) yang perlu diberikan : ( Gunakan sudu
atau picagari kecil)
Umur bayi 6 bulan ke bawah
• 30 hingga 90mls setiap jam
Umur 6 bulan hingga 1 tahun
• 90 hingga 120mls setiap jam
Umur atas 1 tahun
• 120 hingga 240 mls setiap jam

Fasa pemulihan
• Apabila keadaan anak bertambah baik teruskan dengan memberi ORS solution dan
susu badan. Dengan perlahan tambahkan jumlahnya untuk mengembalikan selera
anak tersebut.
• Makanan biasa boleh dimulakan selepas 24 hingga 48 jam jika anak itu mula pulih.
• Keadaan najis akan kembali normal selepas 7 hari menjalani diarrhoea.

Susu
• Elakkan daripada menukar susu formula sesuka hati
• Dapatkan nasihat doktor jika anda dapati susu formula yang anda berikan tidak sesuai
untuk anak anda.

Perubatan
Perubatan untuk menghentikan Diarea-hendaklah dielakkan kerana :
• Tidak selamat untuk bayi dan anak
• Daya tahan melawan jangkitan akan terganggu

Anti-biotik
• Secara umumnya tidak perlu –dapatkan nasihat doktor

Krim-krim semasa
• Krim seperti jeli petrolium dan zink oksida boleh membantu melegakan kesakitan
bahagian punggung bayi yang sakit.

Rawatan untuk Diarrhoea kronik
• Siasatan dan penilaian terperinci perlu dilakukan sebelum menentukan rawatan yang
khusus untuk kes-kes diarrhoea yang teruk

Bagaimana Diarrhoea boleh dicegah daripada kanakkanak?

• Minum air yang dimasak
• Elak makanan yang mentah kecuali disediakan oleh anda sendiri dengan bersih.
• Cuci tangan dengan bersih selepas menyediakan makanan, pergi ke tandas, menukar
lampin dan sebelum memegang makanan.
• Buang lampin pakai buang dengan betul



Tuesday, November 9, 2010

adakah bayi saya hyperaktif?

sejak akhir ni makin sukar nk pakaikan pampers kat raziq..pegang pun raziq suka pusing2 kan badan dia..lompat2..kalu dukung pun pusing2..kalu budak2 mmg sy tak benarkan dukung raziq..sbb raziq sgt aktif sekarang..saya pun risau tgk ..haih ni kalo dh leh jalan cam ner la gayanya.heheheh saya risau kalo raziq ni jenis hyperaktif..so kena wat research sikitt tentang hyperaktif..

hyperaktif adalah normal bagi kanak2 below than 2years..kerana makin banyak mereka bergerak makin banyak sambungan simulator dalam otak dia

What is Hyperactivity?
Hyperactivity is a very distressing and multiple disability which affects in various degrees thousands of babies, children and adults. It is symptomatic of a wide range of disorders affecting behaviour, learning processes and communication. A child is often affected before birth, and if adequate preventative measures are not taken, serious disabilities occur which threaten the child’s future development. The effects can often be more devastating to both the child and his family than many other health problems of childhood. If left untreated the condition may continue to affect the person through adulthood in some form of other, although some remission may occur at puberty.

Hyperactive babies often suffer from ‘colic’, need very little sleep (sometimes only three or four hours out of twenty four), cry and scream for much of the time; are restless, fidgety; will not feed properly; are cot-rockers and head bangers. No amount of nursing or comforting will calm such a child. They often reject mothering and affection.

As the child becomes more mobile (sometimes at a very early age) he is into everything, rushing from one thing to another. His attention span is very short and he is easily distractable. He touches everything, and leaves a trail of destruction and havoc. He may not deliberately destroy anything, but his lack of control and co-ordination and general clumsiness leads to breakage of toys and household objects. He explores every recess of a room, and is driven by a seemingly endless source of energy both day and night.

The speech and thinking processes of the hyperactive child often reveal many defects. As some learning disabled children have their greatest difficulties with visual perception, so others cannot integrate what they see and hear and therefore cannot understand, even though they may have no measurable hearing loss.

Not only do sufferers and those who care for them have to cope with very difficult physical symptoms, but also with the attendant social, emotional and practical problems which these produce. Mothers have written to say that they feel ‘loners’ and social outcasts as their children create such havoc wherever they go that they are not welcome at playgroup, nursery school, shops, friends’ or relatives’ homes. In addition, hyperactive children may suffer from a wide range of other ailments and disabilities such as eczema, asthma, catarrh, hayfever, headaches, tummy aches, etc.

Symptoms in Brief:

IN INFANCY
• Crying, screaming, restless, some need very little sleep.
• Colic. Very difficult to feed, whether breast or bottle.
• Cannot be pacified or cuddled... spurns affection.
• Excessive dribbling... may be VERY THIRSTY.
• Head banging, cot rocking, fits and tantrums.

OLDER CHILDREN (in addition to symptoms in infancy)
• Clumsy, impulsive.., often accident prone.
• Erratic disruptive behaviour.
• Compulsive ‘touching’. Constant motion.
• Disturbs other children. May be aggressive.
• Lacks concentration and may be withdrawn.
• Normal or high l.Q. but fails at school.
• Poor appetite. Poor hand and eye co-ordination.
• Uncooperative, defiant and disobedient.
• Self abusive (pulling hair/picking skin etc.).
• Continued problems with sleep.

There are, of course, degrees of the problem, and not every child will have all the symptoms described here.

More boys than girls are hyperactive. Our figures show a ratio of
3:1 (high percentage of blonde blue eyed boys).

What can be done?
As a result of research and the practical evidence of substantial improvements in the health and behaviour of very many hyperactive children, it has been shown that, in many cases, hyperactivity is aggravated if not caused by, an intolerance to some chemical additives in
food, notably colourings, flavourings and preservatives.

The late Dr. Ben Feingold, MD, an eminent American allergist spent many years researching the possibility of chemical food additives being linked to hyperactivity and behavioural disturbances. From this research he formulated a ‘food programme’ which the HACSG has adapted for use in the UK.

This ‘food programme’ or ‘diet’ is a very simple one designed to eliminate some synthetic chemical additives from the child’s food and drink. (Some H/A children may also have an intolerance to some staple foods.)

Thousands of children have responded well to this programme. They have become much calmer, attentive and less disruptive, both at home and school. They have, indeed, become much happier children as a result.

The ‘diet’ is a very healthy one, and most mothers find it easier to keep the whole family on it. Any infraction of the diet by the hyperactive child may have serious consequences, with a reversion to behavioural disturbances.

ref :(www.webhealth.co.uk)

raziq inject untuk 3 bulan

raziq dh berjaya inject baru ni ahad 7.11.2010...DTAP3..alhamdulillah cuma demam kali ni..heheh alhamdulillah berat raziq dh naik:

berat : 6kg
tinggi : 67cm
ukur lilit kepala : 44 cm

semua sihat ..nurse suh perkenalkan solid food..ummi dh perkenalkan solid food raziq umur 4 months lagi

Wednesday, November 3, 2010

receipe 6




hehe raziq mula makan biskut

semalam ummi beli baby bites perisa carrot...surprisely bali kerja semalam dalam kereta ummi bagi kat raziq..mula refuse nk amik..lepas tu bila ummi letak kat mulut..mak oi..dianyer selera..heheheh kus semangat...sampai ummi bawak kereta terhuyun hayang sbb duk jaga dia tkt tertelan besar biskut tu..mesti pakcik moto semalam membebel2 kat ummi..so hari ni dh tak mau bagi biskut dlm kereta lagi agak bahaya...petang semalam raziq berjaya habiskan 4 keping biskut baby bites...pastu pas maghrib dia habiskan lagi dua.heheheh so semalam alhamdulillah anak ummi tidur ngan nyenyak sampai kul 4.30 pagi ..kira ok kalo biasa kul 1.00 pagi dh bangun...

semalam first time ummi try pakaikan drypantz..alhamdulillah mcm selesa..boelh la start semalam..kalo mlm sebelum tidur tukar pakai drypantz...lebih selesa anak ummi tidur..:)..tp lately ni raziq tak mau tidur dalam buai..susah nk tidur ..ades...tidur kat bawah pun tak mau..pastu mula la wat bising ..heheheh nakal sungguh anak ummi nis..:)

Tuesday, November 2, 2010

ermm raziq dh makin besar

mcm biasa raziq skrang dh 6 bulan..ermmm ummi nak wat beberapa perubahan makanan raziq..semalam gi tesco ingat nk beli susu 3 tin terus..seklai frust sgt2 gi sana susu dh habis..pampers dh habis..ishhhh.so terpaksa beli susu tin kecik je..umi beli susu frisolac gold 1 lagi.tetiba hari ni umi kelar terdengar member bagi anak dia step 2..eh ade beza kah? so ummi decide beli susu step 2 2 kotak kat raziq wat stok...ape yang membezakan step 1 dan step 2 ialah nutrisinya..... ade kekurangan dan kelebihan dia..this month ummi cuba beli banyak2 terus..sbb mls nk kuar every week..so pampers maybe cukup sampai 2 minggu kut..

umi beli pampers drypers limited edition..rm 36.90..dia combine pampers n drypantz..saje nk try..ermmm setakat ni raziq belum tunjuk tanda nk merangkak pun..menyusur pun belum..asyik tenyeh muka kat tilam n angkat bontot hehehehe..skrang sangat susah nk pakaikan pampers kat raziq..hehehe sgt agresif..tapi takpe yang penting raziq sehat..agak lama tak berblogging ya..hehehe

ummi raziq agak sibuk dengan nk siapkan soalan mid term lagi ape lagi..setakat ni raziq belum lagi inject 3 month sbb ahad baru ni cuti peristiwa sempena bola kelantan jadi juara..juara pun mcm2 hal..kalah pun mcm2 hal..ish2 pening..sampai petang semalam jem gile jalan sbb nk g tgk piala kat stadium..ish2....