Followers

Tuesday, October 18, 2011

again n again

bunyi cam banyak je kan..heheh every month raziq mesti tak sehat huhuhu sian la anak ummi..last month cirit birit..ni demam lak ..naik cam merah2 kt mulut dia..asal mlm je demam..asal mlm je demam sian anak ummi....
get well soon!

Tuesday, October 11, 2011

dh lama tak update tentang raziq

dh lama tak update tentang raziq ummi..sibuk sikit..start this week saya cuba mencatikkan blog saya..mcam la ramai yang nk tgk/baca blog saya hahahha saje untuk kepuasan .antara yang saya baiki labelling untuk setiap kategori yang berbeza.bak kata cik na kita puan nora practice coding since mengajar subject web kan hahaha..hari ni ummi try wat watermark untuk setiap gmbr...hhehehe actually awal2 dulu saya ada ckp this blog just totally about raziq..ehhehe lately ni dh terpesong ke benda lain apa yang saya cuba tambahkn ialah review product makeup,receipe and review product baby..sebenarnya ummi sangat suka makeup n try receipe baru esp cookies and cake tak salah kan ummi nk tumpang sama blog ni raziq kan..kan.kan..heheheheh all in one la kiranya hahahahah
haippp ummi ni apo ek guna blog raziq aipp nk kena pok ni :)

sekarang raziq dh masuk 18 bulan a.k.a 1 tahun 6 bulan la kan..ermmm still takleh ckp lagi hahah antara word yang leh raziq sebut..:
ma----> tok ma n sumer orang perempuan
abah-----> of course abah n untuk sumer orang lelaki..
mi-----> untuk ummi jrg sgt bnyak nya ma la
bu-----> untuk ibu pengasuh raziq
...igi--->berus gigi
kok----> bukok

lalalala saya anak ummmi n abah saya

tula je kut..hehehe bertambah nakal dan ganas..huhuhu tu yang tak tahan...dh pandai protest kalo barang kat tangan kena rampas..huhuh seb baik bila kuar gi supermarket tak pandai ngamuk lagi aiyaa...

semalam huhuhu raziq kena marah ngan ummi..masa nk tidurkan punyerlah susah sampai 45 minit ummi kena wat pura-pura tidur atas katil nk suh dia tidur..ingatkan dia dh tidur ummi hampir terlelap sekali..dia bangun n tampar muka umi 2,3 kali kuat la gak boleh tahan la sakitnya..apa lagi ummi marah la..pastu ummi terus kuar tinggal dia sorang2 atas katil ..bila kat kuar abah panggil raziq kuar..tapi dia tak kuar2.ummi wat dek je terus lipat kain yang berbakul2 tu..after a few minute abah masuk n tidurkan raziq..bila abah kuar tnya raziq wat pe masa abah masuk bilik tadi..abah ckp raziq terkebil2 mata n diam je atas kati...sapppp tiba2 rasa pilu n bersalah la plak..ummi bukan apa raziq skrang dh makin agresif tak tahu la follow sapa .mls nk salahkan sape2..tp dia mesti tgk contoh depan mata sbb tu dia leh jadi agresif gitu..tampar,gigit, ketuk kepala ngan botol susu..huhuhuh..kalo tak train skrang bila lagi..ummi tahu dia masih kecil tapi ummi tak nak agresif tu jadi habit lak..susah..huhuh ummi mintak maaf..

habis je lipat kain , abah kuar cari nasi.ummi nangis cium raziq..say sorry...huhu...hemm banguun pagi ni dia wat balik tarik rambut n ketuk kepala ummi ngan botol hehehhe raziq!!!!!!!!!!!!!! ....heheheh gitu2 la routine skrang..hahahahaha


routine nya pagi2 bangun kena ketuk ngan botol susu..:) tak yah kunci jam okey...

Monday, October 10, 2011

BB Cream

ok sekarang ni kan sumer orang kemaruk ngan BB cream..hampir kesemua company kosmetik berlumba-lumba mengeluarkan BB cream diaorang..siti la,maybelline la,silky girl pun ada BB Cream tauw...ok yang membezakan setiap BB cream kepuasan hati pengguna n harganya..disebabkan BB Cream ni boleh dikategorikan sebagai all in one..pakai je BB cream terus ok..so harganya agak mahal berbanding krim2 yang lain..bagi saya saya lebih selese memilih BB cream Cosway..cantik,SPF 42, harga RM55 . this month (25sept-24oct) ada offer RM42 and 2nd rm35.00...ha ape lagi pergi la beli..hehhe takde nom ahli cosway?pakai je saya nyer nom ahli COSWAY..VPM422124


BB Cream Cosway

foundation Naturactor

sebenarnya lama dh saya nk update tentang makeup..ermm heheh raziq ummi tumpang blog eh..x salah kan hehehhe


ok sini saya nk share tentang foundation yang boleh dikatakan terbaik n agak murah la.naturactor ni foundation dari cina actually ada orang ckp ada 2 jenis satu dari cina n satu lagi dari korea.yang cina murah sikit n korea nyer mahal sedikit. ermm tapi pernah tgk la perbezaan di antara yang mahal n murah mmg ada beza..yang murah kalau area kelantan dalam rm25 dh dapat dh..dia nyer krim agak berminyak sedikit n tak tahan lama..kalo yang standard nye yang mahal dia nyer krim agak likat n tahan lama.. actually krim dia bnyak color..mak andam selalu guna nk makeup pengantin..lain color lain fungsi dia..harga sekarang rasanya dalam rm45 ..majoriti yang jual online harga rate dia lebih kurang tulah kut..




krim naturactor


yang saya guna ni saya guna no 141. ok jap saya letak gambar yang saya makeupkan guna naturactor ni ek



yang ni nampak basah je kat pipi saya sembur mineral nk bagi makeup tahan lama sikit..



konpem jerawat, jeragat leh cover ngan foundation..foundation naturactor mmg terbaik cuma agak tebal sedikit berbanding penggunaan foundation yang lain..teksturnya agak likat dalam erti kata lain anda semua kena rajin cuci muka la nanti naik jerawat la..pakai sedikit sahaja dh bagi impak yang besar..:)

Tuesday, October 4, 2011

dutch lady 123 VS enfagrow

sebelum ni masuk je 13 bulan raziq minum susu enfagrow.citer dia cam ne leh minum susu enfagrow ummi dh citerkan dalam enrty yang lepas.ermmm baru ni 17 bulan AGAIN raziq kena lagi diarrhea adus..sian anak ummi..ummi pun pikir biasanya kalo kena diarrhea cam gitu raziq kena tukar susu..so ummi pun tukar susu dustch lady 123..kenapa ummi tukar susu dutch lady 123...sebelum tukar ummi wat survey dulu dalam tenet..so terjumpa satu forum yang diaorg comparekan kedua-dua susu tu..

VS














sama ke susu mahal dgn susu murah..nak tahu apa perbezaan enfagrow dgn dutch lady..harga memang totally different..plz

MrsJohn posted at 14-11-2010 10:21
dah tanye a few paeds tentang beza susu mahal & tak bape mahal, diorg cakap takde beza yg ketara.........bagi ikut penerimaan badan kids & poket kite :loveliness:...

up to u nak bagi anak minum susu ape...unless le susu ibu ler kan, tiada ganti:$

mek_ja posted at 15-11-2010 10:13
[quote]dah tanye a few paeds tentang beza susu mahal & tak bape mahal, diorg cakap takde beza yg ketara.... ...
dan yang paling penting
kedua-dua susu ni berasal dari lembu !:lol:

safia posted at 15-11-2010 12:21
tah ader org cakap bby yg minum enfagrow...cerdik
tak tahulah.....
tp bila tgk kat rumusan pemakanan dier samer jer cma ader terlebih terkurang sikit2
terpulang pd individu lah
pd i kalo bby sesuai ok lah

idaku posted at 15-11-2010 13:25
Ala..same je susu2 ni. Enfagrow ni sbb brand name jer & imported susu (rasanya la sbb dulu adik ipar keje kat company ni). Anak i yg 1tahun ni pun, abah dia dah tukar to susu Dl (without informing me! Katanya nak save budget). Tapi..alhamdulillah..yg abg2 & adik semua sihat. Abg2nya pakai susu brand DL smpai la ni (dah darjah 3 dah. Minum dlm cawan + milo).

cmf_phoebe posted at 15-11-2010 13:30
if baby sesuai minum la susu apa pun
then if poket mampui nak bagi susu mahal pun tak de masalah
apa pun yg penting bdk tu sesuai minum meaning tak de isu sembelit ke apa

carly_lah posted at 15-11-2010 14:30
sama je kot.... sbb tgk anak buah masa derang kecik2 dulu minum susu lactogen + susu ibu.... besar cerdik2 jer..... anak carly masa bb jer minum enfagrow... tu pun sebab org suruh tukar susu sbb dia selalu sgt ada lendir kat tekak.... skg ni maintain je bg susu nespray... ok jer.....

qumang posted at 16-11-2010 09:10
anak qumang minum dutch lady. ok je..
yeke minum susu mahal ni jadi cerdik. mana dpt fakta tu?

LiliSam posted at 16-11-2010 10:14
[quote]sama je kot.... sbb tgk anak buah masa derang kecik2 dulu minum susu lactogen + susu ibu.... besar c ...
kat forum ni jarang tgk org bg susu nespray..teirngin gak nk cuba..ok ek...sbb tak byk review..biasa DL.dumex dugro kan.

carly_lah posted at 16-11-2010 10:18
so far ok jer... pernah gak bg anak sulong carly minum dugro, tp perut dia x tahan... cirit birit... tu yg tukar ke nespray.... elok jer dia minum, x de la cirit birit atau masalah lain.... kalu dari segi IQ, x taulah sbb baru umur 2 tahun ++.... tp mmg otak ligat jer, nakal lak tue.....

julia5094 posted at 16-11-2010 10:28
rasanya tak membantu dari segi kecergasan.. cerdik tu biasanya gen.. sbb ada satu member cina ni, dari kecik lg minum susu enfragrow.. ada smua khasiat tak mcm susu murah..katanyer!! tapi bila exam, dapat no 24/29..tapi bkn slh budak tu rasanya.. tapi mak dia terlampau push sgt. Darjah 1 dah hantar tuisyen sana..sini.. balik skolah terpaksa berkejar nk pg tuisyen. kdg2 mkn kt dalam kereta, tkut tak sempt pg tuisyen pukul 8.30 mlm. Rasanya terlampau tepu...apa mengarut ni..he..he..
tapi, susu tak menentukan cerdik @ tak cerdik seseorang tu.. sbb anak buah minum susu DL je.. tapi msuk skolah tak sampai stahun dah boleh baca.. :)

chintachandurie posted at 16-11-2010 10:44
ramai yg terpengaruh dgn iklan sbnrnya. kalo tgk iklan susu mahal ni derang akan sedaya upaya highlightkan kesan dr minum susu mahal tu anak jd cerdik dan genius walo umur masih kecik sgt. inilah strategi pemasaran..kita pulak akan fikir ianya mcm logik sbb mahal kan..mesti le ada kelebihan dr susu murah..:P

pentiumfour posted at 18-2-2011 10:17
i kasik enfagrow kt bb coz bila compare nutrition information dia dgn susu brand yg lain2, enfagrow contain paling banyak % DHA, kalsium, vitamins & all that..so justified ler kenapa dia mahal..lagipon anak2 buah seme guna susu ni...seme nyer 3 tahun dah pandai baca dgn lancar..

tapi skarang dutch lady dah improvekan formula untuk susu DL123..5x DHA..(DL bukan saja tukar packing uolss, improvekan formulanyer skali)...& bila comparekan nutrition, DL 123 lagi banyak % DHA, kalsium, vitamins...
comparison per 100g:

[b]DHA[/b]:
enfa (35mg)..[b]DL (40mg)[/b]
[b]Omega 6[/b]:
enfa(200mg).. [b]DL (2060mg)[/b]
[b]Omega 3[/b]:
enfa (128mg)..[b]DL (280mg)[/b]
Sialic Acid: e
nfa (140mg)...DL(92mg)
[b]Serat[/b]:
enfa (3g)..[b]DL(4.8g)[/b]
[b]Kalsium[/b]:
enfa (560mg)..[b]DL (565mg)[/b]
[b]B12[/b]:
enfa (1.5mcg) ...[b]DL (1.8mcg)[/b]
[b]Folic Acid[/b]:
enfa(75mcg)...[b]DL (105mcg)[/b]


so dgn berbesar hati tukar ke DL123 5xDHA...{:1_152:}

talapia posted at 18-2-2011 12:08
rasanye tak adil jugak klau kita kata sama aje susu mahal ke susu murah. ada sebab kenapa price dia mahal or murah... salah satu yg paling ketara is nutrition dlm tu la..

bab susu jd penyebab kepada budak jadi pandai ke tidak.. bergantung jugak.. klau bg susu enfa range dr enfalac smpai enfakid.. tp tak anto skolah.. tak diajar.. tak pndai jugak budak tu.. tp maybe dia ada kekuatan mental yg tinggi sbb susu2 enfa ni kandungan dha nye mmg tinggi...

yg aku perasan.. slalu org komen anak2 yg minum susu enfa ni.. badan nye pejal2.. yes.. anak2 aku kecik and kurus2.. tp pejal n berat. tp itu taktaula sebab susu or mmg dah semulajadi built up camtu kan..

pastu ada gak yg claim kata bijak.. ntah.. budak2 umur 5 thn.. apa kita nk expect dia bijak mane lg.. membaca mengira dgn baik dah consider bijak ke? klau itu kayu ukurnye... rasanye smua budak2 taska skrg by 6yo dah lancar membaca, regardless susu apa dia minum.

but if u can afford the best... knapa tidak u berikan pd ur kids. jgn maknye aje nk pkai gelang besar lipan.. anaknye pon dipamper dgn cara sesuaila...

same goes to diapers.. ada sebab kenapa mamipoko jauh lg mahal dr pampers kan

mclaren posted at 18-2-2011 13:31
yang pasti RASA dia tak sama.

setakat ni dah banyak cuba, susu murah (tanpa perisa tak kira brand) rasa lebih manis drp susu mahal (juga tanpa perisa tak kira brand). tak pasti la mungkin terlebih glukosa ke apa.

farawahab posted at 18-2-2011 13:32
saya setuju dgn 'pentiumfour'

ira79 posted at 18-2-2011 13:37
takde kaitannyer susu cap apa utk perkembangan otak. haku dulu minum dumex murah je.. alhamdulillah memang top dalam skolah all time dan keje pun ok. compare ngan adik ipo minum s26 tapi spm pangkat 3 dan tak pernah elok pun result apa pun. ni bukan nak mengutuk ke apa.. cuma perbandingan sebenar untuk iktibar sesapa yg ckp minum susu mahal anak cerdik.

for my kids, yg 1st memang boleh minum enfalac->enfapro jek dari kecik sbb alah ngan susu lain.. either sembelit atau cirit. yg lain DL je dari kecik.. cuma last one DL dia mcm xsuka, dia nak lactogen. so far okey je. yg no 1 tu pun dah tukar ke DL sbb bila masuk enfagrow dia muntah kalo minum.. dia ckp xsedap. anyway, bab belajar semua ok je.. umo 2 tahun dah cakap lancar xde pelat.. skolah pun ok jer dan diorang paling tinggi dalam kelas.

bab ekonomi pun penting. ada kwn2 kat kg yg housewife, lakinyer keje buruh kasar.. kasi anak minum anmum.. pastu masuk tengah bulan dah sibuk pinjam duit sana-sini nak bli susu anak. myself yg pentingkan susu dlm pembesaran anak2.. skangni DL 5pack x 1kg x 3 org utk sebulan + lactogen 10pack x 350g x1 org.. so, tau2 je la brape ongkosnyer. diaper pun antar kat taska pakai cap tesco pack biru sbb 4kpg sehari, malam je pakai drypers / pet2.. sbb dah jadi mamipokai. itu tak masuk benda2 lain. :)

pentiumfour posted at 18-2-2011 15:04
TQ farawahab..:$
i tak kira susu tu mahal atau murah, yang penting nutrition nyer...kalo murah tapi nutritionnyer sangat sikit,buat apa (mcm kasik air gula kat bb je)...because bb (below 1 year) belom makan apa lagi, sumber nutrition dia datang dari susu yang dia minum lar...& skang ada susu harga murah tp khasiat setanding ngan susu mahal..so, tukar ke susu yang lebih baik...duit yg dijimatkan tu boleh beli more books & toys for bb :D


lainlah bb yang sudah makan nasi etc...nutrition akan dapat dari apa yang dia makan tu...so, time ni nak tukar ke susu yg rendah nutritionnyer pon xjadi masalah....sbb pemakanan dia dah boleh supply enough nutrition to their body needs..bb yang cukup zat akan lebih cepat tangkap apa yang kita ajar...yang penting kena ajar dia...jgn harap bb akan pandai sendiri...kalo x ajar, kasik susu semahal emas pon ttp bb tu xpandai2 jugak..


true story, jiran i dulu, dia dok ngan nenek dia setelah mak bapak bercerai. nenek xde duit nak beli susu, so, kasik dia minum air teh jer stiap hari, susu jenjarang jer dapat time jiran2 kasik. 6 bulan dah makan nasik, lauk ikan tiap2 hari..tapi pandai jugak,dapat jer sesama gi blajar sampai oversea..rupanyer dlm teh tu ada satu enzim yg boleh stimulate otak & lauk ikan yang dia makan hari2 tu kaya dgn DHA, omega 3 &6...& nenek dia hantar tadika sejak umur 4 tahun lagi (my auntie cikgu tadika tu,boleh dia masuk kelas skali :loveliness:)..dia mmg jadi icon org kt kampung tu untuk berjaya..


moral of the story: nutrition.nutrition.nutrition.:$

imma2010 posted at 18-2-2011 16:48
sayer pun slalu confius nak belikan susu tuk anak...maklum lar anak baru 1...hehehehhe..:@

my-alja posted at 18-2-2011 17:45
let me repharse my posting....:L


MOD tolong merge thread ni dgn thread susu murah vs susu mahal

dah banyak kali sangat isu pasal susu ni dibincangkan...berpuluh-puluh pages
sebelum ini....

thread birth control pun RECYCLE.... takde sorang mod ambik initiative utk merge

mclaren posted at 18-2-2011 20:38
entah la.. saya bagi all my babies makan solids after 6 months old. takde la tunggu lepas setahun baru nak mula bagi makan. :o

btwn 6 months to 1 year they are already eating rice (in the form of porridge or super soft rice), veggies, and fish. sometimes ada telur ayam kampung from rumah mak, i give the yolk (egg white can cause allergies to babies). those, and breast milk.

ni utk anak saya la :$ . tak pasti if others tunggu sampai setahun baru bagi makan selain susu.

pentiumfour posted at 18-2-2011 21:04
mmg lar..sepatutnyer at 6 months dh kena introduce solid kt bb...but my bb xmau makan langsung time 6m-1y..buat lar resepi mcm mana pon dia tak nak..i sampai campurkan nestum dlm susu & kasik air nasi kat dia (petua mak)..last skali dengar pasal susu pediasure..seb baik lepas try 1 tin dia ada selera nk makan, so tukar bail guna enfagrow...skang ni dh 1y 7m..suka makan..& tukar ke DL123 pulak..{:1_152:}

mclaren posted at 18-2-2011 22:21
oh sorry :P tadi baca ingatkan awak komen secara general, rupanya sharing tentang anak awak... maaf silap faham.

bezita60 posted at 19-2-2011 00:17
aku dh tak peduli susu mahal ke murah..
janji susu tu tak sebabkan sembelit...

tolong bgtau....ya..kalau sesape tau.
byk jenis susu aku dh try...sampai susu khas sembelit pun...my son masih mcm tu jugak. mati akal dh ni.

yg aku dh try:
bebelac
anmum
isomil
enfa
s26 gold
sustagen
skrg...NOVALAC IT grow (sampai dh discontinue di farmasi pun)

my son masih sembelit..:'(

mclaren posted at 19-2-2011 09:28
errr since yg ni thread dutch lady & enfa, kenapa tak cuba dutch lady pulak? tak nampak dlm list bezita tu... :P

dumex ke.. nespray ke...

lagi satu anak bezita dah over 6 months belum? kalau dah, maybe boleh cuba lebihkan sayuran dalam diet dia kot? like kalau biasa babies lain makan 1 serving, bagi your baby 2-3 servings ke? sebab our bodies kan, react differently to the same things kan.

bezita60 posted at 19-2-2011 11:11
mcm tak berani nk cuba...tp i'll give it a try...hari ni pegi beli..

mana tau, DL ada keajaiban..:lol:

juya79 posted at 24-2-2011 12:42
my boy awal2 dulu minum anmum... sembelit... sian time membuang berair mata... siap genggam tgn kat bantal mcm nk push bersalin la pulak... so tukar dumex... elok je smpai la ni..

my mother in law ckp... buat pe la beli susu mahal2... beli la susu yg dh establish dr zaman dulukala lg... e.g. dumex, dutch lady, lactogen... dia kata menteri2 kita skang pun dulu minum dumex je... huhu... lgpun dia kata yg baru ni mcm2 masalah susu pasal halal la, psl ada kandungan apa tu yg dari china tu... smua brand baru... brand lama dh berpuluh thn takde masalah pun... budak2 zaman dulu elok je membesar... huhu...

tp my fren baby dia x cukup bln.... masa lahir berat 1kg je.. mmg doc advise ambik enfa... so smpai sekarang la still ngan enfa coz sesuai ngan dia... i mean takde allergy or sembelit or cirit...

bezita60 posted at 24-2-2011 14:48
dh try DL..my son tanak minum langsung.
tp rasa dan baunya sedap..:loveliness:
5X DHA, serat tinggi..dh bagus dh tu..

bertambahla stok susu baby kt rumah ni..yg org tua kene minum kasi habis..;P

pentiumfour posted at 24-2-2011 23:35

aiyarkk...my bb pon xmo minum DL perisa biasa...maybe sbb bau/rasa vanila dia kuat sangat..*sbb penah dulu2 'ter'beli sustagen vanila, langsung my bb phobia xminum susu sehari ;P then,tukar balik ke susu lama*
Skang try kasik DL perisa coklat.OK...my bb boleh terima. cuma poops dia jadi kaler hitam :funk:
to abeskan susu yg bb xmo minum I biasa nyer buat bahan tambah dalam cekodok..sedap gak;P

Nurul8001 posted at 25-2-2011 15:21
saya dah tanya doktor pakar kanak-kanak ttg kisah susu2 ni..dan..
dia kata...as long as susu tu x mendatangkan kesan tak elok pada bb contohnya
sembelit or cirit birit, then it's ok..guna jek..tak kisahle mahal ke murah..

buat pe kasi susu mahal tapi anak rasa tak selesa...kesian kat bb

ttg nutritions tu..mmg ptg..tp dia kata..bb cuma need small amount jek..
yg lelain akan jd najis..(dia takle ckp exactly mcm ni tapi inile yg sy paham)

Nurul8001 posted at 25-2-2011 15:30
doktor yg sy jumpa ni pro breastfeeding..
katanya tulah the best susu ever..lengkap..

yelah..selagi banyak susu, bolehle kita bagi..kalau x cukup..
terpaksa top up ngan susu tepung..:L

mcm mane kalo campur susu
susu mahal+susu murah (susu cap gantung+susu cap DL)..:)
mama_mukhriz posted at 17-4-2011 23:07
anak saye skang minum isomil..
saye perasan 2,3 ari ni najis die sketul2...
xtaw nk bagi susu ape dh...
lactogen&dumex mmg tolak tepi sbb dah penah try n kesan nye,die cirit cirit sampai melecet...
sustagen&snow pon dh try...
kali ni nk try anmum less sugar plak...

kak_sall posted at 18-4-2011 12:53
ksall plak.. bagi anmum.. 2 atau 3 scoop je dah cukup tuk sebotol.. kalau bagi ikut sukatan mmg sembelit... bagi DL kena bagi sampai 7 scoop... kalau kurang cirit pula.. so.. for me.. sama je... susu murah kena letak banyak cepat le habis... susu mahal lambat habis...

mek_ja posted at 18-4-2011 16:11
2,3 skop tu utk brapa oz ?
klu utk 5 oz boleh la terima rasanya
tp if air 7 oz...susu 2,3 skop...rasa mcm tak dpt zat je ank tuh:$
mesti susu tu akan jadi cair kan

susu dutch lady kena letak 7 skop utk brapa oz ?
i biasa 7 oz susu just letak 5 skop je takde lak masalah

in case kiranya ank u tak serasi lah kot dgn anmum
coz dlu masa ank ada gak minum anmum
ikut sukatan..tk de pulak kena sembelit

susu mahal lambat abis...susu murah cepat abis ?
bg i sama je takde beza pun:$

mek_ja posted at 18-4-2011 16:14
[quote]doktor yg sy jumpa ni pro breastfeeding..
katanya tulah the best susu ever..lengkap..

yelah..sel ...
boleh je
i pun buat mcm tu
siang ank minum susu dutch lady
mlm still minum susu cap gantung gak
kak_sall posted at 18-4-2011 16:36
itu citer masa abang2 dia... mmg jenis asyik bertukar susu... silap sikit sembelit... silap sikit cirit pula... alhmadulillah now dah 6 yrs & 7 yrs dah.. dah minum macam2.. makan pun macam2.. so.. dah tak de masaalah lagi...susu pun dah tak minum dah.... kadang2 dia nak.. tapi kalau dalam cawan tak jalan pula.. tak lalu kot... nak minum dengan botol... rasa tak patut le dah 6, 7 thn nak botol lagi... so... i stop terus je...

yg si adik now 3yrs old mmg DL dari langkah pertama.. langkah kedua... sampai now DL123... and alhamdulillah dari baby dia tak dak masalah dengan DL tu...so.. ksall teruskan saja la... tak pernah try susu mahal pun dengan yg ni...
ilhami08 posted at 20-4-2011 09:28

saya pun tak tukar susu sbb baby dah ok dgn susu enfa ni..
malas nak ambik risk.. lagipun baby sy ni walaupun dah nak masuk 2 tahun.. berat 10kg jer..
dia susah nk mkn...

lagipun anak sorang jer.. ok lagi kot.. kalau dah bertambah nanti kena la fikir jlnnya...

merak7118 posted at 21-4-2011 15:17
anak2 aku below 1yr minum susu soya nursoy....after 1yr DL, ms mula2 tkr susu memasing muka pelik tp abis gak, nasib baik anak2 aku pas umo 1yr xder masalah ngn laktosa..

julia5094 posted at 21-4-2011 17:14
ada dgr cite dari member la, dia ni arif pasal susu2 ni. Dia ckp kalau nak beli susu beli yang basic2, tak payah nak tambah extra vitamin ke hapa ke..sbb naktambah vitamin tu ada mcm2 proses yang diorg guna..pas tu cari pengeluar susu yang ada ladang ternakan sendiri cth Dutchlady, Anmum, (apa saja keluaran fontera), fernleaf.. sbb tu susu keluaran diorg ni murah sikit. Yg mahal2 tu biasa belidari pengeluar susu ni n buat brand diorg sendiri. Tu yang jd susu makin mahal tu.. tp bergantung pada memasing la..just share some infos :)

julia5094 posted at 21-4-2011 17:21
tp dia ada bgtau, dutchlady paling fresh, sbb dalam masa 2 minggu susu di perah, diorg terus proses menjadi susu tepung.
minahsenget posted at 22-4-2011 09:03
i ada search dlm forum ni pasal susu ni n TT ratio...pls somebody explain kat i is is safe?tp thread tu in 2007 la...ingat nak tukar jugak dr enfa ke DL123,rasa tenat poket lah sekrg...

tenteramsuci posted at 23-4-2011 01:31
Akak dah tukar dari Enfa ke Dutch Lady...so far baby akak suka....{:1_152:}

AcIkaNnA posted at 24-4-2011 02:58
my baby baru 7 bulan..b4 ni minum s26..pastu tukar langkah 2 bile die 6 bulan..bile tukar jer terus sembelit n mlm2 sll merengek perut tak selesa..kene sapu minyak baru ok sikit...bile jd mcm ni trus tukar dumex dupro nmpk ok tapi naik bintik2 halus lak kat muke n bibir sll kering.... ingt nk tukar DL... bile bace kat sini review pasal DL nie mcm ok jer..rasenyer boleh le btukar ke DL... sian tgk muke anak bintik2..nmpk cOmot lak.....

wanitajelita posted at 24-4-2011 09:53
[quote]true story, jiran i dulu, dia dok ngan nenek dia setelah mak bapak bercerai. nenek xde duit nak beli susu, so, kasik dia minum air teh jer stiap hari, susu jenjarang jer dapat time jiran2 kasik.
sebak aku baca tulisan ko ni... pity her. :cry: nasib baiklah dah besar berjaya kan?

wanitajelita posted at 24-4-2011 10:17
even aku bf, aku selalu guna susu Biolac sebab nak top up breast milk yang tak cukup. Biolac ni mahal, 22.50 untuk 350g je. mula-mula anak aku tak nak susu ni. aku beli sebab produk Dr Azizan... aku percaya dgn formulasi dia sebab masa mengandung aku makan salindah.

tapi kadang2 bila biolac habis, nak beli kena pergi ofis dia, so kadang2 aku guna gak Ducth Lady. beli kat kedai runcit. so far anak aku ok je minum susu tu, takde menolak mcm susu Biolac tu.

kevler posted at 25-4-2011 09:47
semlm aku pegi carrefour..salesgirl susu kat situ ckp jgn bg anak minum anak susu isomil dgn snow kerana diragui status susu itu diragui..wallahhualam..

qumang posted at 24-6-2011 22:17
huh.. anak qumang smpai sekarang dah masuk 4 thn still nenen susu dutch lady.
dia suka coklat. tpi qumang campur dengan yg perisa biasa tu.
coklat cam manis sgt. tpi memang sedap.
pernah try susu coklat lain.. anak qumang perasan dan kata.. nape tak sedap ni. hahhaa..

norizzah86 posted at 25-6-2011 10:02
enfagrow skrg harga dah melampau..

qumang posted at 27-6-2011 13:07
mahal ke? berapa utk yg harga 1kg?
dutch lady dlm rega RM20..
sebulan spend dalam Rm100 je (anak myluv minum 4-5kg).

dak_ker posted at 4-7-2011 17:45
[quote]enfagrow skrg harga dah melampau..
anakku minum enfagrom jgk 1-3
beli yg tin tu, RM90.90 kt giant

so far tgk giant je tin murah, yg lain2 rega 95 atau 99

tunggu dia genap 2 thn, nak tuka DL ;P

dak_ker posted at 4-7-2011 17:47

enfa ke, DL ke, mmg manis rasanya

enfa pon semut dok kerumun kt tin tu, DL mmg manis, sy pnh rasa, sbb anak buah minum DL

sedih plak tak dpt bf anak, sempat bf smpi umo dia 1thn 4 bulan je

norizzah86 posted at 5-7-2011 09:37

skrg enfa dah naik skit harga.. dlm 3-4 ringgit.. sbb tambah DHA.. huhuhu
(source:http://mforum.cari.com.my/archiver/?tid-512935-page-2.html)






Conclusion dari ummi raziq


  • beli je mana-mana susu yang sesuai ngan anak kita
  • kalau mampu belilah susu mahal..kalo tak cuba cari susu yang menyamai susu yang mahal dari segi kandungannya
  • enfagrow memang susu yang bagus tapi dengan penambahan DHA dan harga yang jauh yang lebih murah UMMI PILIH DUTCH LADY 123
  • cerdik pandai bukan ukuran pada susu yang dimabil..cerdik pandai bergantung kepada ajaran n pendekatan pendidikan kepada anak-naka kita..
  • selepas mengambil susu dutch lady raziq semakin bnyak minum susu..pipi dh makin boolat CUMA agak sembelit sbb ummi pilih susu coklat..tapi kalo kurangkan kecairan tu rasanya ok kut..bukan sembelit yang kronik la.mungkin 2 hari lagi ummi cuba beli perisa honey..untung2 kalo tak sembelit
  • buatlah pilihan yang bijak untuk anak yang tersayang!