Followers

Tuesday, June 26, 2012

review MAM Manual Breast Pump

actually nk ckp review pun takleh lagi sbb tak guna pun lagi..sbnarnya target ummi untuk 2nd baby ni nk wat ebm mintak2 la berjaya..tak mau jadi cam raziq dulu semangat berkobar2 sgt akhirnya memakan siri sendiri..pelbagai msslah plus kurangnya ilmu tentang ebm ni...sebenarnya ummi target nk dptkan pump spectra 3 electric pump..ermm yang tu paling affordable untuk electric pump..last2 masa peknen 5 month akak call ummi ckp dia belikan manual breast pump yang brand MAM..so apa lagi kena hold dulu la nk beli spectra 3 try guna dulu MAM manual breast pump ni.ermm ummi ada survey kat forum2..rat2 puas hati ngan MAM..lebih ringan n mudah cuma kalo side yang buruk skit lebih lmbt compare to electric pump la..of course la kan.harga pun lebih murah..tapi tak salah kalo try dulu..leh save budget..kalo tak mahu melayang jugak 400-500 nk dptkan complete set pump electric ni..xpoe kalo berjaya ebm mmg berbaloi compare to beli FM kan?  insyallah ngan apae yang saya survey mungkin kali ni berjaya kut ebm sy..

ok wo go through to MAM manual pump ni... ni la rupanya gmbr ni ummi print screen dari CD yang diberikan dalam kotak MAM manual breast pump ni

Ni antara part yang terdapat pada MAM manual breast pump..


ok ni step pertama.. pusing2 cam gitu bukan susah pun untuk bukak dia nyer part :)

2nd step tadaaaa dh bukak pun..


3rd step masukkan handle pump di botol


 4rd masukkan n pulas funnel keatas..


MAM manual breast pump jugak  leh wat adjustment beberapa step untuk mengurangkan atau menambahkan kelajuan pump ..coolkan ?


ok ni cara cam ne nk cuci part2 breast pump..leh gunakan air suam ke air panas ke sabun baby yang cuci botol tu..guna span lembut..sumer part leh cuci..termasuk handle tu ye.. :)

setelah cuci ..nk sterelise 3 part breast pump (funnel, valve, handle) ada 3 cara iaitu rebus air panas, sterelise guna alat streamer @microwave atau air suam biasa.. AKAN TETAPI




 HANDLE TIDAK BOLEH DI STERELISE MENGGUNAKAN MICROWAVE... ini kerana risau spring didalam handle untuk perlarasan akan rosak..lagipun pasrt ni tak kena susu pun.so cuci n sterelise gitu2 je..:) ermmm 


ummi dh bnyak kali ni tgk cd ni...tak sabar nk guna..hehehhe mintak2 la berjaya menggunakan pump ni..kalo berjaya ummi just perlu beli :

  1. cooler bag
  2. storage bottle n ziplock back
  3. ice pack 
actually ummi dh survey kat sini


coolkan cooler bag yang baru..lebih trendy /polka dot gitu :)

ni persediaan untuk masuk keje pas  cuti 2 bulan bersalin nanti...

DOAKAN UMMI BERJAYA MELAKUKAN EBM UNTUK 2ND BABY NI..AMIN..... TERIMA KASIH!


1 comment:

  1. Assalamualaikum;

    Salam perkenalan, nama sy Ima. Tahniah kerana bakal (atau sudah) menimang cahayamata kedua. Terjumpa blog ni scra tak sengaja bila google mgenai 1st solid food utk baby. Pengalaman kita hampir sama dgn anak pertama. Tp alhamdulillah setakat ini sy berjaya dgn anak kedua yg sekarang hampir 9bln umurnya. Byk info berguna sy dpt dr forum Susu Ibu (susuibu.my)
    Jika saudari belum tau mengenainya, jom sama2 menjengahnya. Saya doakan saudari & semua ibu di luar sana juga berjaya. AMIN :D

    ReplyDelete