Followers

Wednesday, December 22, 2010

save the date!




25.4.2010 - raziq lahir jam 4.25 pm...vaccum..need to nicu, lemas..:(

30.5.2010- baru boley balik rumah



antara 1-5 months ummi tak ingat sangat mls nk review blog..so start this month ummi akan save all the important dates which relate with the raziq's progress ..:)

14.9.2010 - (4 months) - kena chicken pox

3.11.2010 - (6 months) - mula pegang biskut dan makan sendiri

1.12.2010 - (7 months) - mengesot

10.12.2010 - (7 months) - pegang botol sendiri..pegang betul pegang botol dh lama..ni ummi dh boleh tinggal dia bersama botol susu

21.12.2010 - (7 months) - gigi pertama tumbuh!

25.12.2010 - (7 months) - dh pandai pegang katil n berdiri.pegang kerusi n bangun..kdg2 leh duk tanpa sokongan

28.12.2010 - (7 months) - dh mula gugagugagugagagugagga :)



30.1.2011 - (9 months) - dh mula crawl ;)


19.2.2011 - (10 months) - 2nd gigi ;)

23.2.2011 - (10 months) - demam campak

11.3.2011 - (10 months) - start brush teeth training..:)

8.4.2011 - (11 months) - gigi ke 3 tumbuh..:)

11.4.2011 - (11 months) - gigi ke empat tumbuh :)

13.4.2011 - (11 months) - dh mula langkah dalam 2-3 langkah ehhehe..:)


13.5.2011 - (12 months) - complete in action tadaaaaaaaa dh leh jalan

7.6.2011 - (13 months) - gigi keempat

12.6.2011 - (13 months) - botak kali ke 2..hehehhe :)

akhirnya ..:)

semalam balik kerja ummi dgr tok ma panggil suh mai tgk..dia ckp raziq dh tumbuh gigi..ummi takleh tgk raziq terlalu aktif...ummi letak jari ummi kat gusi..a'ah ade kat bawah..patutlah asyik berair je mulut..heheheh nanti ummi beli kan tooth brush (baby) heheh :)

21.12.2010 - gigi pertama

Monday, December 20, 2010

raziq makin bam2

hehehe.lately sejak minum susu s-26 ni raziq makin bam2..semua benda dia nk makan..ummi perasan sekarang raziq sangat suka makan pulut..tak ksiah lah pulut kuning ke putih ke merah ke as long as pulut..ummi dh tak sekat lagi pemakanan dia sbb raziq dh makin besar lagi 3 hari nk masuk 8 bulan..as long as bukan suap cili dah..heeheh...

tidur mlm makin ok..sbb siang tak tidur asyik nk main je..hehehe makan ngan banyak tapi raziq kurang minum plain water..ummi dh tak tahu nk wat cam ner..sipper cup dh beli tapi tak mahu judak..ade ke sapa2 yang ade cara cam ne nk solve this problem?

Tuesday, December 14, 2010

ermmm semakin banyak perkembangan

alhamdulillah raziq dh recover balik...dh hilang selesema, batuk cuma still lagi ada kahak..ummi dh stopkan bagi ubat kat raziq...since seminggu ni banyak perubahan yang berlaku kat raziq.. ikutkan lagi 2 minggu raziq nk mausk 8 bulan..still lagi tak merangkak tapi dh boleh angkat bontot n badan dia cuma tak merangkak je lagi..

antara perkembangan raziq :
  • dh pegang botol sendiri
  • pandai mengikut oranng especially org yang bertudung
  • dh mula nk tidur ngan ummi ngan abah asyik ngigau je kalo tidur sorang2..
  • suka sangat meniarap dalam buai ---> ish2 agak bahaya
  • semakin susah nk pakai diapers,baju dan sebagainya..
  • susu s-26 ..semakin banyak raziq minum nampak dh semakin bulat
  • dh mula makan macam2 ..bukan ummi yang suap tapi orang lain..ish nk wat cam ner
  • suka wat mimik suara..time mkn..ermmmmm nyum...2..moto..vommmm..vooom
  • nangis bila tinggal sorang2..heheheh
  • suka sangat main wayar elektrik buai dia..pantang nk gigit..---> lagi benda bahaya
  • suka tepuk muka orang
  • sangat suka bila nampak ummi nk mandikan dia...dh leh mandikan lama2
  • susah nk tidur siang hari..mlm2 pun sampai kul 9 baru tidur..
  • suka cabut puting n masukkan balik...
sumer perkembangan tu dh berlaku awal dari entry post ini..ummi tak kisah kalo anak ummi tak merangkak lagi..tapi ummi tak suka bila ada orang yang suka compare anak ummi ngan anak dia ke cucu dia ke cicit dia ke..lain budak lain perkembangan..tak semestinya kalu merangkak awal tu budak tu cerdik dan berjaya...huh..sorry ter emo sikit..tapi tak kisah lah biar ummi luahkan rasa yang terbuku di hati..bila raziq lambat cepat je tegur.tapi yang elok wat tak nampak..pastu nk compare2...ummi tak suka......!

ummi dh update blog ni tukar design...heheheh:)...

Thursday, December 9, 2010

injection for 6 months

hari ni pagi2 lagi kena gi klinik.. raziq ngah best tidur ummi kejutkan sbb nk basuh put2..tak mandi pun sbb pagi sgt..terus pakaikan baju, stokin n bedak hehehe so ni first time ummi bawak raziq gi klinik sorang2 ..i have my own reason why??? :(...

so sampai je kat klinik as usual sgt susah cari parking..so punyer lah tunggu lama makcik sorang ni nk kuarkan keter + mood ummi tak brape ok pagi ni ummi kuar terus ketuk tingkap keter..tnya nk kuar ke tak? terus makcik tu ajwab nak..mahu tak ummi angin.nk kuar parking sampai 10 minit tak kuar2 lagi..keter punyerlah banyak kat belakang...
sampai2 kat klinik ambik no giliran..sgt susah ngan beg lagi nk pegang raziq..raziq cam biasa terlebih aktif pusing sana pusing sini.....so raziq kira first la patient yg nk inject...so cam biasa lama gak menunggu baru nk timbang..

keputusan :

berat : 6.4kg---> naik
tinggi :67cm----> naik
BMI : lupa..hehhe turun merundum..tpi graf berat still graf kuning

so sbb batuk2, selesema tak hilang lagi..kena jumpa doktor before inject..so tunggu..masuk jumpa doktor..doktor ckp tak bnyak sgt pun kahak...pastu ummi tanya kenapa put2 dia warna hijau muda...doktor ckp maybe tukar susu..skrang ni raziq minum s-26...last kut tukar susu ummi dh penat nk tukar susu...harap2 yang ni berkekalan sehingga setahun..:)....so kena inject.. gi inject ummi dh risau biasanya abah yang pegang dia..tp kali ni ummi sendiri yang kena pegang..ermmm nangis la sgt kuat tapi sekejap..tak meleret2 cam biasa..alhamdulillah tuhan pun nk tolong ummi dia tahu ummi keseorangan hari ni...pastu ummi beli kek dan set appointment next 9.1.2011....

tgh tunggu nk amik ubat habis 1/4 appollo cake raziq makan..heheh ok sikit diam je sekejap..pastu dh ubat balik..masa dalam keter sampai je depan wisma persekutuan raziq terus tidur...so sweet sian anak ummi sakit agaknya plus penat sgt....sbb tadi dia tgh tidur ummi kejutkan yelah baru tidur kul 7 ..7.30 ummi dh kejut sian anak ummi..balik tu tidur sekejap mintak tolong tokma jaga...ummi pun tidur gak sbb pening makan ubat selesema...dalam kereta lagi rasa pening2 nk terlelap ..so harap2 lepas ni graf berat raziq makin meningkat..:) makan banyak tapi berat tak naik cam ner tu hehhehehe



Wednesday, December 8, 2010

raziq masuk contest..

saje ummi try masuk contest pa & ma....heheh raziq still batuk n selesema..ummi dh 3 hari try bagi mkn madu..still takde perubahan..kena tunggu..erm ade orang ckp madu tak bleh bagi kat baby below than 1 year..

A commonly asked question when it comes to foods for infants is about giving babies honey. It is said that honey should never be given to a child under the age of 12 months old. In fact, The American Academy of Pediatrics advises that honey should not be added to food, water, or formula that is fed to infants younger than 12 months of age. This technically, applies even to honey in baked or processed food goods. The AAP statement says "Raw or unpasteurized honey (Infants younger than 12 months should avoid all sources of honey)". AAP Pediatric Nutrition Handbook

However, there are many who feel that honey is really not a danger to infants. Honey has long been fed to babies well under the age of 12 months old. There are many cultures that continue to give babies honey almost from birth and incorporate it early into baby's diet. We have outlined a few facts about Honey and the possible risk to babies. While we may be overly conservative and caution against giving a baby under 12 months of age honey, we recommend that you thoroughly discuss this with your pediatrician.

Tuesday, November 30, 2010

permulaan 7 bulan raziq demam

ermmm kesian sungguh ngan anak ummi sorang nis..huuu every month 2,3 kali sakit..cirit birit la muntah la demam la selesema la n macam2 lagi..tak cukup kuat antibodi nis...huuhuhu..26.11 hair jumaat kenduri umah kat jelawat..dh nampak tanda2 nk demam hidung tak berhenti2 keluarkan mukus..sian anak ummi..masuk je tgh hari terus panas..hhuhuhuh kesian anak ummi..pastu tok ma dtg terus bagi raziq bwk balik kota bharu, sbb ubat dh bnyak kat sana..biasanya kalo mkn ubat terus ok tapi ni tak kebah2 jugak..demam dia terus merengek2.....menangis..makin sumbat la hidung dia.kesian anak ummi..pastu esoknya sabtu tu makin panas2..bila bagi ubat ok 2 jam pastu panas balik..petang tu abah test suhu raziq mencecah 39c...:( menangis..tak nank tidur nk dukung je...mata raziq nampak merah, ade taik mata..so ummi n abah kuar gi farmasi beli ubat sakit mata n sub pcm..(ubat demam masuk ikut bontot)

mlm tu mmg tak tidur la panas sgt..ummi basahkan towel ngan air asam jawa..pastu abah gi ambik daun bunga raya...kul 4 pagi ummi dh risau..mintak abah bawak gi kecemasan..lepas tu sampai sana dr cek susu 38.5c.yelh sbb lepas basahkan ngan towel basah..ermm doktor tnaya raziq aktif n menyusu tak? mmg raziq aktif , menyusu cuma nangis n tak mau tidur..doktor cek..dalam ok je takde lelah..cuma suhu agak tinggi..so doktor bagi antibiotik,ubat demam, multivitamin sbb tak cukup berat 6 kg untuk 7 bulan...so ummi tanya kalau tak kebah lagi cam ner? tunggu 3 hari kalo tak kebah jugak, tak aktif jugak kena gi kat kecemasan.ambik darah..wt blood test..lepas masukkan ubat dlm bontot sementara abah gi ambil ubat raziq put2..ades..mmg time demam tak mau langsung ngan orang lain..nak ngan ummi je..

ahad 28.11 demam masih on off, mukus raziq dh tukar warna jadi cam kuning.panas tak kurang lagi..cuma ok sikit je lah..so terus je bagi ubat ummi tgk gusi dia cam nk bengkak sikit..agaknya nk tumbuh gigi kut..alahmdulillah mlm ni raziq bulah tidur ngan lena...

isnin 29.11 tu makin kurang cuma tgh hari panas lagi.tak hanta rumah ibu pun tokma, wana n ni nor yang jaga...balik petang tu tgk raziq dh makin ceria....panas pun dh berkurang...mlm ni tidur ak berapa lena tak tahu nape..demam bukan main makan tak berhenti hehehehe

Wednesday, November 24, 2010

milestones for 6 months

alhamdulillah raziq dh masuk 7 bulan..walaupun raziq mudah kena penyakit tapi tak kronik pun alhamdulillah bersyukur sangat..ramai yang puji raziq ..ensem, cute, cantik, bulu mata lentik n so on alhamdulillah ini adlah anugerah dari allah yang ternilai yang tiada tandingnya..inilah rezeki terbesar yang pernah saya dpt dari NYA setakat ini..bersykur sangat..saya harap biarah perangai n sikap raziq secantik rupanya..ummi sayang sangat2 raziq..seperti nama blog ni u re my sweet sugar little precious from god..alhamdulillah...so jarang sangat ummi update raziq masa 6 monthj ummi busy ..ummi wat blog ni bukanlah untuk membangga2kan kat org..suh org baca n mcm2 tapi tujuan utama ummi nk esok2 bila raziq dh besar raziq baca sumer nya dari raziq lahir sampailah ummi larat nk update aktiviti raziq..ummi kdg2 masa terhad susah nk update ..kalo nk balik umah mmg tak pernah bukak laptop sbb tulah ummi terminate broadband ummi.. kalo ikutkan hati setiap masa n saaat ummi nk rakamkan sumer perihal raziq..:) moment bersama2..i luv u forever..andai ummi takde pun sekurang2 nya raziq leh baca n tahu kisah dia heheheh :)

raziq 6 bulan :
  • raziq dh boleh meniarap..n mengesot
  • raziq dh boleh masukkan puting / botol dalam mulut sendiri..kalo lapar sgt tak yah org lain pegang dia leh pegang sendiri..heheheheh kalo tak jgn harap nk pegang k
  • kurang menangis dan meragam
  • 2 kali kena cirit birit..selesema..
  • 23.11. kena muntah2 n cirit2.
  • dia dh pandai nk ikut orang asal pakai tudung nangis2 suh dukung..hehhehe
  • kalo ummi start kereta cepat je lompat ..kalo dukung hulur tangan kat ummi nk naik kereta
  • suka sangat naik kereta
  • dh pandai main peek and boo
  • parut chicken pop semakin surut
  • rambut dh botak..gunting masa hari raya aidiladha
  • dh boleh jalan depan dan belakang dalam walker.:)
  • dh mula mkn makanan orang dewasa kalo tak pedas n manis..such as pulut kuning ke roti ke biskut
so itu lah yang sedikit sebanyak ummi ingat ye..heheh :)

Monday, November 15, 2010

cirit birit lagi

kesiannya raziq jumaat baru ni cirit birit sampai 8-9 kali huhuhuu.petang tu tokma raziq call kata raziq dh put2 lebih dari 4 kali..huhuhupastu call abah dia kat kampung dia..suh balik anta raziq kat klinik..tapi nk gak tunggu ummi balik kerja..ummi balik kerja kul 5.30..klinik kul 6 petang dh tutup..so balik2 tu put2 lagi raziq asyik nangis sbb tak nak tidur...agaknya sakit kat bontot dia ruam2 banyak..huhuh sian raziq ummi mintak maaf ..maybe sbb ummi bagi raziq ubi hari isnin baru ni ummi betul2 minta maaf sayang...

petang tu kuar gaks try usaha cari klinik .raziq dh nangis makin kuat.lepas tu kuar2 sumer klinik tutp sbb hari jumaat is public holiday for kelantan..so try gamble gi kat kecemasan..sampai kat sana..sangat ramai samapi kat luar2 patient..ya allah ngan raziq nangis gitu tak mungkin saya buleh stay kat sana..terus baik.nk gi an - nisa doktor baru..doktor ganti. sekali lepas maghrib saya gi klinik balkhis..raziq nangis2 terus nangis ..huhuh sian sgt2...sampai sana saya ingatkan dr balkhis tapi bukan..doktor ganti jugak tapi dh kondisinya makin teruk terpaksa la tunggu..sampai2 je doktor sgt muda baru jadi doktor agaknya..ades...lepas tu nangis2..pas ambik ubat terus balik..dia bagi antibiotik sbb raziq dh put2 since isnin tapi on off la..takde la straight kan..so balik tu terus bagi mkn ubat pujuk2 ..baru leh tidur..tapi biasa la mlm tu takmtidur asyik nangis2..ngan ummi n tokma je dia nak..ngan abah ermmm cam biasa dia tak mau...selang sejam dia bangun..huhu esok nya ummi ade exam kpli.rasa tak mau pergi sbb letih sangat2..

bangun pagi2 tu tokma jaga raziq..so ummi siap2 nk gi exam..ummi mintak tolong abah gi beli krim kat klinik zaitun..tp abah bkata tak bleh sbb dh lewat nk gi kerja :( sedihnya takpe raziq kena tunggu ummi jawab exam..hari tu ummi jawab tawakal je..ngan tak study nya ngan letihnya..ngan nagntuknya..tp ntah kenapa rasa cam buleh jawab tp ntahlah kalo dapat rezeki raziq lah tu..ummi habiskan awal exam kuar je dari bilik exam ummi terus call..tokma ckp raziq still lagi berak2..ummi sebenarnya habis exam nk gi umah auntie suzie nk bagi duit hadiah kawan yang dh lama berkulat..tapi tak leh gi so ummi cepat je drive g klinik zaitun beli krim n bli susu similac LF..susu yang sangat sesuai untuk bayi cirit birit lepas tu petang tu cam nampak cam ok so ummi gi kerja ummi masuk petang sbb kena jga exam.habis jaga exams tudent..ummi call raziq nangsi2 cikcik beritahu sian tokma dh penat sgt2 raziq tak mau ngan orang lain..ummi terus balik padahal masa tu dh kul 3.50 petang kul 5 kena thumb out..ummi balik raziq nangis2..pujuk2 ummi dodoikan tak mau jugak dh kul 4.45 ummi tinggalkan raziq ngan kak wana..gi thumb out..balik tu tgk raziq tak tidur lagi tapi alhamdulillah dh kurag nanggis..put2 dh kurang.

Friday, November 12, 2010

cirit birit

this week kerap sangat raziq cirit birit kenapa ye?ni semua bermula masa saya perkenalkan sweet potato kat raziq..huhu sangat menyesal..actually tok ma raziq dh halang saya ..tp saya berdegil kononnyo cara orang lama tak sama ngan orang baru..ermmmm :( saya minta maaf ye .8.11.2010 haritu saya bagi raziq nasi+ubi keledek..ibu (pengasuh raziq) ckp bila bagi tu terus dia berak2...nangis sakit perut..hari tu dia tak mau tidur asyik nangis je..bila balik tu saya terus bagi dia gripe water..ok alhamdulillah dia ok tak sakit perut..tak nangis..esoknya saya dh stop jap wat nasi..saya bekalkan raziq ngan nestum beras merah+beras..bila balik tu dia cirit balik..ok je...10.11.2010 raziq start cirit lai kul 1pagi dia cirit..pret..pret..saya bangun salinkan diapers.. pastu dia refuse nk tidur until 3.00am sabar je lah.hehe :) seb baik mlm tu tidur awal... lepas tu esoknya ok balik ..hari ni jumaat 12.11.2010 raziq start cirit balik ades..hari ni until 1.30pm oledi 3 times dia put2..agak cair n berbau..adakah cacing? sbb saya bagi dia makan ikan?? ada ke baby 6 months kena cacing??ermmm sian anak ummi...

CIRIT‐BIRIT (DIARRHOEA)

Pengenalan
Cirit-birit biasa berlaku pada kanak-kanak. Ia biasanya akan sembuh dengan sendirinya tanpa
menyebabkan komplikasi-komplikasi lain.

Apakah Diarrhoea?
Diarrhoea adalah satu keadaan dimana saluran najis menjadi longgar dan najis berair. Najis
akan keluar lebih kerap daripada biasa.
• Diarrhoea akut – terjadi dengan tiba-tiba dan berterusan kurang daripada dua minggu
• Diarrhoea teruk (kronik) – berterusan hingga lebih dua minggu.

Apakah penyebab diarrhoea?
Biasanya diarrhoea disebabkan oleh jangkitan pada usus disebabkan oleh makanan atau air
yang tercemar. Ia juga boleh disebabkan bukan kerana jangkitan tetapi ini sangat jarang
berlaku.

Sebab-sebab jangkitan:
Tranmisi biasanya berlaku daripada individu kepada individu yang lain
• Bakteria
• contoh.; Shigella, Campylobacter, Escherichia coli
• Virus
• contoh; Norwalk virus, Rotavirus
• Parasit
• contoh;. Giardia lambdia, Entamoeba histolytica

Bukan sebab-sebab jangkitan
• Toleransi kepada makanan – tiada toleransi terhadaplaktosa
• Reaksi ubat-ubatan
• anti-biotik tertentu
• Penyakit berkaitan usus – inflammatory bowel disease, sejenis penyakit yang mana
tidak mampu untuk menghadamkan lemak.
• Functional bowel disease (Penyakit fungsi usus) – irritable bowel syndrome (sindrom
radang usus)

Apakah tanda-tanda dan simptom Diarrhoea?
• Perut rasa memulas lebih kerap
• Cirit-birit
• Mual dan muntah-muntah
• Demam
• Hilang selera makan
• Sakit perut/kejang
• Kembung perut
Kanak-kanak mungkin kelihatan normal atau mungkin ada tanda-tanda dihidrasi.

Bagaimana mengenal dihidrasi?

Dihidrasi ringan dan sederhana
• Mulut dan lidah kering
• Bibir merekah
• Tiada atau hanya sedikit sahaja air mata jika menangis
• Gelisah
• Tidak kencing sehingga 4-6 jam
• Ubun-ubun kepala bayi tenggelam

Dihidrasi teruk (kronik)
Semua tanda-tanda di atas dan diikuti tanda berikut :
• Kulit kering dan berkedut
• Kanak-kanak kelihatan tidak bermaya, sangat letih dan tidak aktif
• Enggan makan
• Mata cengkung
• Sukar bernafas
• Nadi yang lemah dan cepat
• Tangan dan kaki terasa sangat sejuk

Apakah tanda-tanda yang bahaya yang perlu diberi
perhatian?

Dapatkan rawatan dengan cepat sekiranya anak anda ada tanda-tanda ini :
• Tanda-tanda dihidrasi
• Darah pada najis atau najis bewarna hitam
• Cirit-birit yang berterusan hingga lebih 48 jam
• Hilang berat badan
• Mengantuk dan kelihatan lali
• Demam > 38 darjah selsius
• Enggan makan

Kesan komplikasi diarrhoea yang teruk?
• Organ badan tidak berfungsi termasuk kegagalan ginjal
• Jangkitan Sistemic (systemic infection)
• Tiada toleransi terhadap laktosa peringkat sekunder (Secondary lactose intolerance)
• Rasa sakit disekeliling kawasan dubur

Bagaimana mengurus kanak-kanak yang mendapat
diarrhoea?

Rehidrasi

Penting untuk menggantikan air dalam badan yang hilang.
Teruskan penyusuan susu ibu disamping memberi minum air garam rehidrasi (ORS)
Sekiranya bayi tidak menyusu badan – teruskan memberi bayi makan makanan biasa dan
minum air garam rehidrasi ORS (Oral rehydration salt) garam oral rehidrasi

Jumlah cecair ORS (garam rehidrasi) yang perlu diberikan : ( Gunakan sudu
atau picagari kecil)
Umur bayi 6 bulan ke bawah
• 30 hingga 90mls setiap jam
Umur 6 bulan hingga 1 tahun
• 90 hingga 120mls setiap jam
Umur atas 1 tahun
• 120 hingga 240 mls setiap jam

Fasa pemulihan
• Apabila keadaan anak bertambah baik teruskan dengan memberi ORS solution dan
susu badan. Dengan perlahan tambahkan jumlahnya untuk mengembalikan selera
anak tersebut.
• Makanan biasa boleh dimulakan selepas 24 hingga 48 jam jika anak itu mula pulih.
• Keadaan najis akan kembali normal selepas 7 hari menjalani diarrhoea.

Susu
• Elakkan daripada menukar susu formula sesuka hati
• Dapatkan nasihat doktor jika anda dapati susu formula yang anda berikan tidak sesuai
untuk anak anda.

Perubatan
Perubatan untuk menghentikan Diarea-hendaklah dielakkan kerana :
• Tidak selamat untuk bayi dan anak
• Daya tahan melawan jangkitan akan terganggu

Anti-biotik
• Secara umumnya tidak perlu –dapatkan nasihat doktor

Krim-krim semasa
• Krim seperti jeli petrolium dan zink oksida boleh membantu melegakan kesakitan
bahagian punggung bayi yang sakit.

Rawatan untuk Diarrhoea kronik
• Siasatan dan penilaian terperinci perlu dilakukan sebelum menentukan rawatan yang
khusus untuk kes-kes diarrhoea yang teruk

Bagaimana Diarrhoea boleh dicegah daripada kanakkanak?

• Minum air yang dimasak
• Elak makanan yang mentah kecuali disediakan oleh anda sendiri dengan bersih.
• Cuci tangan dengan bersih selepas menyediakan makanan, pergi ke tandas, menukar
lampin dan sebelum memegang makanan.
• Buang lampin pakai buang dengan betul



Tuesday, November 9, 2010

adakah bayi saya hyperaktif?

sejak akhir ni makin sukar nk pakaikan pampers kat raziq..pegang pun raziq suka pusing2 kan badan dia..lompat2..kalu dukung pun pusing2..kalu budak2 mmg sy tak benarkan dukung raziq..sbb raziq sgt aktif sekarang..saya pun risau tgk ..haih ni kalo dh leh jalan cam ner la gayanya.heheheh saya risau kalo raziq ni jenis hyperaktif..so kena wat research sikitt tentang hyperaktif..

hyperaktif adalah normal bagi kanak2 below than 2years..kerana makin banyak mereka bergerak makin banyak sambungan simulator dalam otak dia

What is Hyperactivity?
Hyperactivity is a very distressing and multiple disability which affects in various degrees thousands of babies, children and adults. It is symptomatic of a wide range of disorders affecting behaviour, learning processes and communication. A child is often affected before birth, and if adequate preventative measures are not taken, serious disabilities occur which threaten the child’s future development. The effects can often be more devastating to both the child and his family than many other health problems of childhood. If left untreated the condition may continue to affect the person through adulthood in some form of other, although some remission may occur at puberty.

Hyperactive babies often suffer from ‘colic’, need very little sleep (sometimes only three or four hours out of twenty four), cry and scream for much of the time; are restless, fidgety; will not feed properly; are cot-rockers and head bangers. No amount of nursing or comforting will calm such a child. They often reject mothering and affection.

As the child becomes more mobile (sometimes at a very early age) he is into everything, rushing from one thing to another. His attention span is very short and he is easily distractable. He touches everything, and leaves a trail of destruction and havoc. He may not deliberately destroy anything, but his lack of control and co-ordination and general clumsiness leads to breakage of toys and household objects. He explores every recess of a room, and is driven by a seemingly endless source of energy both day and night.

The speech and thinking processes of the hyperactive child often reveal many defects. As some learning disabled children have their greatest difficulties with visual perception, so others cannot integrate what they see and hear and therefore cannot understand, even though they may have no measurable hearing loss.

Not only do sufferers and those who care for them have to cope with very difficult physical symptoms, but also with the attendant social, emotional and practical problems which these produce. Mothers have written to say that they feel ‘loners’ and social outcasts as their children create such havoc wherever they go that they are not welcome at playgroup, nursery school, shops, friends’ or relatives’ homes. In addition, hyperactive children may suffer from a wide range of other ailments and disabilities such as eczema, asthma, catarrh, hayfever, headaches, tummy aches, etc.

Symptoms in Brief:

IN INFANCY
• Crying, screaming, restless, some need very little sleep.
• Colic. Very difficult to feed, whether breast or bottle.
• Cannot be pacified or cuddled... spurns affection.
• Excessive dribbling... may be VERY THIRSTY.
• Head banging, cot rocking, fits and tantrums.

OLDER CHILDREN (in addition to symptoms in infancy)
• Clumsy, impulsive.., often accident prone.
• Erratic disruptive behaviour.
• Compulsive ‘touching’. Constant motion.
• Disturbs other children. May be aggressive.
• Lacks concentration and may be withdrawn.
• Normal or high l.Q. but fails at school.
• Poor appetite. Poor hand and eye co-ordination.
• Uncooperative, defiant and disobedient.
• Self abusive (pulling hair/picking skin etc.).
• Continued problems with sleep.

There are, of course, degrees of the problem, and not every child will have all the symptoms described here.

More boys than girls are hyperactive. Our figures show a ratio of
3:1 (high percentage of blonde blue eyed boys).

What can be done?
As a result of research and the practical evidence of substantial improvements in the health and behaviour of very many hyperactive children, it has been shown that, in many cases, hyperactivity is aggravated if not caused by, an intolerance to some chemical additives in
food, notably colourings, flavourings and preservatives.

The late Dr. Ben Feingold, MD, an eminent American allergist spent many years researching the possibility of chemical food additives being linked to hyperactivity and behavioural disturbances. From this research he formulated a ‘food programme’ which the HACSG has adapted for use in the UK.

This ‘food programme’ or ‘diet’ is a very simple one designed to eliminate some synthetic chemical additives from the child’s food and drink. (Some H/A children may also have an intolerance to some staple foods.)

Thousands of children have responded well to this programme. They have become much calmer, attentive and less disruptive, both at home and school. They have, indeed, become much happier children as a result.

The ‘diet’ is a very healthy one, and most mothers find it easier to keep the whole family on it. Any infraction of the diet by the hyperactive child may have serious consequences, with a reversion to behavioural disturbances.

ref :(www.webhealth.co.uk)

raziq inject untuk 3 bulan

raziq dh berjaya inject baru ni ahad 7.11.2010...DTAP3..alhamdulillah cuma demam kali ni..heheh alhamdulillah berat raziq dh naik:

berat : 6kg
tinggi : 67cm
ukur lilit kepala : 44 cm

semua sihat ..nurse suh perkenalkan solid food..ummi dh perkenalkan solid food raziq umur 4 months lagi

Wednesday, November 3, 2010

receipe 6




hehe raziq mula makan biskut

semalam ummi beli baby bites perisa carrot...surprisely bali kerja semalam dalam kereta ummi bagi kat raziq..mula refuse nk amik..lepas tu bila ummi letak kat mulut..mak oi..dianyer selera..heheheh kus semangat...sampai ummi bawak kereta terhuyun hayang sbb duk jaga dia tkt tertelan besar biskut tu..mesti pakcik moto semalam membebel2 kat ummi..so hari ni dh tak mau bagi biskut dlm kereta lagi agak bahaya...petang semalam raziq berjaya habiskan 4 keping biskut baby bites...pastu pas maghrib dia habiskan lagi dua.heheheh so semalam alhamdulillah anak ummi tidur ngan nyenyak sampai kul 4.30 pagi ..kira ok kalo biasa kul 1.00 pagi dh bangun...

semalam first time ummi try pakaikan drypantz..alhamdulillah mcm selesa..boelh la start semalam..kalo mlm sebelum tidur tukar pakai drypantz...lebih selesa anak ummi tidur..:)..tp lately ni raziq tak mau tidur dalam buai..susah nk tidur ..ades...tidur kat bawah pun tak mau..pastu mula la wat bising ..heheheh nakal sungguh anak ummi nis..:)

Tuesday, November 2, 2010

ermm raziq dh makin besar

mcm biasa raziq skrang dh 6 bulan..ermmm ummi nak wat beberapa perubahan makanan raziq..semalam gi tesco ingat nk beli susu 3 tin terus..seklai frust sgt2 gi sana susu dh habis..pampers dh habis..ishhhh.so terpaksa beli susu tin kecik je..umi beli susu frisolac gold 1 lagi.tetiba hari ni umi kelar terdengar member bagi anak dia step 2..eh ade beza kah? so ummi decide beli susu step 2 2 kotak kat raziq wat stok...ape yang membezakan step 1 dan step 2 ialah nutrisinya..... ade kekurangan dan kelebihan dia..this month ummi cuba beli banyak2 terus..sbb mls nk kuar every week..so pampers maybe cukup sampai 2 minggu kut..

umi beli pampers drypers limited edition..rm 36.90..dia combine pampers n drypantz..saje nk try..ermmm setakat ni raziq belum tunjuk tanda nk merangkak pun..menyusur pun belum..asyik tenyeh muka kat tilam n angkat bontot hehehehe..skrang sangat susah nk pakaikan pampers kat raziq..hehehe sgt agresif..tapi takpe yang penting raziq sehat..agak lama tak berblogging ya..hehehe

ummi raziq agak sibuk dengan nk siapkan soalan mid term lagi ape lagi..setakat ni raziq belum lagi inject 3 month sbb ahad baru ni cuti peristiwa sempena bola kelantan jadi juara..juara pun mcm2 hal..kalah pun mcm2 hal..ish2 pening..sampai petang semalam jem gile jalan sbb nk g tgk piala kat stadium..ish2....

Friday, October 29, 2010

first time jatuh

hari ni catat sejarah...first time raziq jatuh..dia main golek2 sendiri..cam ne ntah jatuh pagi tadi..hehehe nangis kuat giler...:) so sweet jgnmanja anak laki kena kuat..muahhh i luv u..still tak mau tidur dh 2 mlm adoi yaaaaaaaaaaa

Tuesday, October 26, 2010

bahayakah plastik kepada bayi?

kemungkinan..salah satu isu yang biasa kita dgr iaitu BPA (Bisphenol-A), yang kebanyakan digunakan dalam botol air, tin aliminum atau bekas plastik. kebanyakan manusia hanya mempunyai sedikit jumlah BPA di dalam darah dan URine. Mengikut Food & Drug Administration yang BPA bukan lah satu ancaman yang besar kepada kita.

satu penyelidikan dilakukan oleh Journal Of The American Medical Association mendapati bahawa orang dewasa yang mempunyai kadar BPA yang tinggi didalam tubuh merah berkemungkinan tinggi akan menghadapi penyakit seperti diabetes, heart disease dan liver disease

7 Ways to Limit Your Family's Exposure to Toxic Chemicals in Plastic

1. Limit the use of plastic food containers for serving or storing food. Use glass, paper and ceramic containers, especially for microwaving foods.

2. Never heat a plastic baby bottle in the microwave. And avoid heating food in any plastic container, even if it's marked "microwave safe." Studies have found that heating plastic containers increases the amount of BPA -- and other chemicals -- that leaches into food.

3. Memorize this rhyme: "5-4-1-2, all the rest are bad for you." It's a great little mnemonic helper. If you turn plastic bottles and food containers over, you'll usually find a number on the bottom that indicates the type of plastic they're made from. Plastic containers marked with 5, 4, 1 or 2 have little or no BPA. Toss items that have any number other than those four digits.

4. Go soft. If you can't locate a number on the bottom of the container, opt for pliable containers. BPA is mostly found in rigid, shatterproof, reusable polycarbonate plastic-the kind used in some CD cases, baby bottles, water bottles and other hard plastic containers. Softer plastic containers usually contain less of the chemical.

5. Cut down on cans. Opt for more fresh and frozen foods and fewer canned foods. BPA is used in the plastic lining of many canned foods and beverages, including soup. It's also used in soda cans, which is one more reason to drink soda sparingly. Paper containers for liquids are a better choice.

6. Use BPA-free pacifiers and baby bottles. More and more of both are on the market.

7. Finally...relax. When it comes to your baby or toddler, there are more important worries than hard plastics leaching microscopic amounts of chemicals into food. For starers, think about obesity, accidents, swallowing toy parts and flushing insurance documents down the toilet. Follow my tips, but don't forget to focus on the big picture.

By Dr. Jennifer Trachtenberg from Oprah.com © 2010 Harpo Productions, Inc. All Rights Reserved

Dr. Jennifer Trachtenberg -- or Dr. Jen -- is RealAge's pediatric health expert and the author of "The Smart Parent's Guide to Getting Your Kids Through Checkups, Illnesses, and Accidents" and "Good Kids, Bad Habits: The RealAge Guide to Raising Healthy Children."



Monday, October 18, 2010

raziq tak jadi inject lagi..

semalam gi hospital..raziq still lagi tak kena inject.sbb masih ada parut chicken pox..plus batuk2..doktor cek sekali lagi takde kahak n tak lelah..cuma dia bagi antibiotik...dia suh habis kan.huhu raziq tak suka sgt ubat tu..

umur : 5 bulan 22 hari
berat : 5.8 kg
tinggi 63 cm

alhamdulillah wlaupun kurus tapi saya sgt sehat dan KUAT..:)


Thursday, October 14, 2010

recipe 4



setelah baby suka makan ngan sayur tu..so mula la campurkan dengan ayam ye..:)

Monday, October 11, 2010

2nd solid food



3rd solid food



3rd solid food

kali ketiga saya bagi celeri + nasi + ayam +kismis.. semalam first time saya bagi dia makan receipe baru..oooo 1st time raziq refuse ..tak mau mkn....saya kena suap sampai 5 kali baru la dia leh habiskan nasi tu..biasala at the first time intriduce new food kat baby mmg macam tu lah..tapi takpe..:)

Thursday, October 7, 2010

raziq tgh recover parut

dh lama tak post kat blog..terlalu busy this weekend.ngan subject baru lagi..ngan workshop weekend ni lagi aiyakk..balik kerja terus terbonkang tidur sekali ngan raziq.raziq as usual paling lewat kul 8.30 mlm dia tidur biasanya pas maghrib je tidur..hehehe

skrang tgh recover parut2 c hicken pox .insyallah akan hilang..saya guna bio oil..before that guna baby oil johnson..

Tuesday, September 28, 2010

raziq kena chicken pox

ermm dh lama tak update blog.bukan x nak update tapi keadaan betul2 sibuk tak mengizinkan saya untuk mengupdate blog ni..raya hari tu disambut dengan meriah memandangkan ini adalah raya pertama kami bertiga...tersangatlah happy siapkakn pakaian raya raziq.hehehe 4 bulan dh pakai baju melayu.---> cik cik sponsor..kopiah-----> ni nor sponsor..baiki baju----> cik ta sponsor..murah betul rezeki raziq..hehehhe raya cam biasa lah setiap tahun setengah hari kat kb setengah hari kat kampung..bergilir2 sbb nk rasa semua raya..kat dua-dua rumah walaupun penat dan banyak masa tak dpt luangkan bersama kawan2 yang nk dtg beraya tapi ape nk buat demi menjaga hubungan semua keluarga..heheheh

ermmmm since dh elwat sangat tentang raya mls nk cerita..cuma saya ingin cerita kronologi raziq terkena chicken pox...huhuhu:

  • 12.9.2010 - raziq demam mula merenget2 gi beraya pun sampai je umah cik je..kena bukak baju raziq banyak muntah2..mungkin kenyang sangat kut..
  • 14.9.2010- naik sebiji cam jerawat kat dahi..kami ingatkan kena gigit ngan nyamuk..biar cam tu je lah
  • 15.9.2010 - biarkan lagi raziq dh start mula merengek2..ades..selepas mandikan pada pagi tu ntah cam ner tangan gatal terkopek sikit dia nye mata kat biji tu..ingat biji gatal biasa je..---> sangat menyesal. beberapa jam keluar lagi kat atas kepala ..selepas tu keluar plak kat dalam kening ..dh mula panic
  • 16.9.2010- tp masih sempat bawak gi pantai bachok jalan2 ..siar2..gmbr nanti saya upload dlm gallery..tak sempat nipun curi2 masa jap:)...hari ni makin banyak keluar biji..cik ta ckp raziq naik kudis mlm.sedihnya...raziq ok lagi tak nangis so budget tak sakit la..abah dia dh bising2 balik pantai bawak gi an nisa jumpa dr roona..dr roona ckp maybe chicken pox atau kudis malam sbb kat muka lagi banyak compare to badan dia...
  • 17.9.2010 - makin banyak dan terus banyak
  • 19.9.2010 - deita raziq makin menjadi bila dia dh demam sbb chicken pox dh makin banyak dan nk sembuh...dia menangis2..mlm tidur pun tak lena asyik nangis..minum susu pun tak mau..
  • 20.9.2010 - baru masuk kerja sangatlah penat..sbb berjaga jaga raziq..pagi tu raziq betul2 mengamuk menangis tak henti2..sangatlah sayu melihat keadaan dia tapi terpaksa pergi kerja jugak.mintak cuti bos tak bagi since kelas baru bermula..ape lagi mintak kebenaran nk balik amik na(adik ipar) kat jelawat bayangkan saya drive kereta sangatlah laju..yekah sbb call dgr suara raziq tak henti2 nangis...petang tu balik kerja dia masih nangis mak ckpo tidur kejap2 je..biasanya kalu dukung diam je ni tak dukung pun nangis2 gaks..maghrib tu ldia menangis2 mak letak atas katil dia guling2 agaknya sangatlah sakit panas, pedih,gatal semua rasa..sian ..saya duk kat dapur masak tak tgk pun dia sbb takleh tgk..sambil masak sambil nangis....pastu abah dia dtg mintak tolong gi jugak sbb since raziq tak bleh nk ditenangkan..pastu saya gosok2 kepala dia mak nyut buai dia..alhamdulillah tidur kejap..so mlm tu kami bergilir2 jaga dia tp yang banyak nya saya lah sbb raziq tak mau ngan abah dia..
  • 21.9.2010 - demam makin kebah..menangis pun dh kurang sikit..
  • 23.9.2010- raziq kembali ceria..parut masih ada..mcm2 cara nk sembuhkan chicken pox dia..
  • 27.9.2010 - tak leh inject untuk 5 month sbb still tak hilang lagi..dr pun peliks sbb dh lama sgt tak hilang2 lagi chicken pox..

Wednesday, September 8, 2010

selamat hari raya

to all my fren...

selamat hari raya maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga..bagi yang tinggal berjauhan ingin pulang ke kampung halamana sila memandu dengan berhati2..berjimat2 untuk hari raya..makan jangan ikut nafsu nanti masuk hospital hehehe...bergembira lah bersama di hari raya jangan menangisi di pagi raya kerana hari raya adalah hari menyambut kemenangan umat islam..
bagi yang berada di kelantan jemputlah datang beraya di rumah ..


lots of luv:
ummi raziq n family

Saturday, September 4, 2010

my 2nd solid food

untuk permulaan homemade food yang diberikan pada raziq..saya telah blend carrot..pure carrot untuk raziq..for the beginning raziq refuse untukl mkan..tapi ape yang penting sekiranmya permulaan perkenalan solid food pada anak..kita as a parent kena banyak bersabar
..yelah antara gelagat yang akan dihadapi semasa first2 nak bagi baby makan solid food :
  • dia refuse bukak mulut dan main2..
  • tangan dia sibuk je nak mencapai bowl makanan dia..:)
  • nak mencapai sudu
  • masukkan tangan dalam mulut..
  • kuantiti yang dimakan sangat lah sedikit---------> AKAN TETAPI jangan paksa dia makan kalau dia tak nak..
untuk second time saya telah baiki receipe ----> thanks to mama nawal saya guna receipe dia iaitu carrot+nasi+kurma..nanti receipe saya postkan esok..hari ni tak sempat sbb petang kang kami wat majlis berbuka puasa untuk orang kampung belah husband since belah family saya kami just wat majlis berbuka kalangan family je..every year aktiviti yang wajib suami dan saya buat di bulan puasa.:)

ermm berbalik kepada 2nd solid food raziq..ALHAMDULILLAH raziq cam suka..mula2 bagi satu sudu besar..semalam 2 sudu besar 2x makan satu pagi satu petang.. not more than 2x times per day ye sayang..

Thursday, September 2, 2010

susu snow VS frisolac

raziq dh mula kurang menyusu since dia demam..yang peliknya dia lebih berminat dengan plain water..tu yang saya dh bagi dia solid food..tapi since makan pcm ubat demam raziq dh mula cirit2..biasa 1x sehari je dia put2...tapi since jumaat baru ni sehari sampai 4x..uk2 dia pun cair..warna kuning dan yang pasti sangat busukk..semalam habis satu buai bocor sbb saya pakaikan pampers yang besar..sebelum ni raziq pakai pampers saiz s..saya dh namapak cam rziq dh mula membesar saya beli saiz M..TETAPI TIBA2.......... raziq demam saya rasa cam berat badan dia menurun..saya tahu bila dukung dia..:)...so pampers tu dh jadi besar..huhuh mls nk beli yang lain so its better pakai jer..xpe ummi tukarkan dengan kerap pameprs raziq..ye jgn risau..

ok sus dh makin kurang ramai yang suggest kut2 la rziq dh tak mau susu snow..suh tukar susu..since dia lahir dia kerap dha tukar susu..inilah padah nya tak menyusu badan bukan saya tak nak bagi tapi dia yang tak mahu puas saya paksa..huhuh antara susu yang sudah di try oleh raziq:
  • enfalac A+ --------------> ok je tp sembelit
  • enfalac A+ soya---------->problem berak2 sampai 8x sehari bila nak put2..nangis satu kampung leh dengar suara dia bila dia nk put2..
  • anmum-----------------> dia tak nak..dia muntah2kan bila susu masuk dalam mulut dia
  • frisolac comfort------------>bagi sbb dia sembelit.tp bila dh minum terlebih cirit la plak
  • isomil----------------->cirit jugak
  • snow------------------> yang ni sesuai sampai sekarang TETAPI sekarang bila dh masuk 4 bulan dia cam dh tak nak susu agaknya dh boring rasa yang sama kuttttt..saya pun tak sure..mungkin dia tak nak susu sbb demam..bila dia tidur baru leh bagi susu..bila dia ok dia tak mau..huhu
  • terbaru: saya cuba try bagi frisolac gold 1
kenapa frisolac gold 1 menjadi pilihan kali ni..(masa entry ni di post saya belum beri lagi susu tu kat raziq..heheheh):

As a mom, you know that your child will grow better if he is always healthy to freely explore the world. Hence, after the baby is born, he is protected from the outside environmental factors causing illness as weather changes, pollution… or bad factors causing infections as unhygienic foods.

However, those are not enough. According to MoH’s statistics, 82% children get infection during early years of their life, especially for diseases related to digestive and respiratory tracts due to the bad bacteria which are always aggressive attacking the good ones. Hence, to be always healthy, kids need to be protected right from the inside by increasing number of good bacteria to fight the bad ones.


New Friso gold with breakthrough protection formula provides Synbiotics, a unique combination of Prebiotics GOS, FOS in ratio of 9/1 and Probiotics Bifidobactium (BB-12®), Lactobacillus Casei (CRL-431®), increasing numbers of good bacteria, stimulate immune system and therefore to protect kids right from the inside, preventing the risk of getting gastrointestinal and respiratory diseases.

New Friso Gold is the 1st IFT brand in ASIA provides Synbiotics across products life-stages to protect kids right from the inside which was proven by international clinical studies in Europe, Asia and especially in Vietnam by Medical University VU Holland, FrieslandCampina Institute and National Nutrition Institute of Vietnam.

(source ://dutchlady.com.my)

KESIMPULAN :

frisolac gold dia macam ade protection untuk baby..baby kan suka je masukkan ape2 yang ade depan mata dia..plus bila kat nursery saya tahu kat sana kebersihan taklah bersih seperti kita jaga anak sendiri..huhuh jadi untuk langkah2 berjaga2 saya rasa frisolac gold 1 boleh menguatkan antibodi raziq.

kan atas saya dh ckp raziq tak sesuai ngan frisolac comfort kenapa saya nk try frisolac gold ? frisolac gold 1 ada;ah susu dari skim lembu..frisolac comfort adalah susu yang berasakan tumbuhan..saya rasa raziq alah dengan susu soya..sbb bila bagi susu snow ok jer..takdelah cirit2 bagai.. insyallah nanti saya try incase kalo la cirit jugak saya terpaksa tukar susu snow balik la kut..

frisolac gold 1 VS frisolac comfort

With special milk formula contains sufficiently all essential nutrients and especially carob bean gum, Frisolac Comfort is for kids with minor digestive problems as reflux, inconvenient hard stools, and colics. Carob bean gum is a natural and soluble fibre, which can thicken milk thus effective in reducing problem of reflux. Carob bean gum enhances digestion, soften stool, and thus reduce constipation and/or colics.

Frisolac Comfort contain important and essential nutrients for babies as:
DHA-precursor is an essential element in building blocks for brain development
Nucleotides support the immune system development
Carob bean gum is a dietary fibre, which reduces problem of reflux, constipation, and colic

(source:dutchlady.com.my)

Sunday, August 29, 2010

solid foods (makanan pejal) pertama untuk bayi

sementara ada masa lapang saya ingin berkongsi sedikit mungkin masalah ataupun solution untuk masalah saya..semasa menagndungkan raziq beria2 saya ingin berikan raziq:
  • 100% breast milk
  • tak mahu letak raziq dalam buai
  • tak mahu berikan raziq solid food (makanan pejal) sebelum raziq berumur 6 bulan
tetapi

selepas raziq dilahirkan ternyata apa yang saya tak inginkan semuanya saya perlukan..:( inilah orang-orang tua cakap jangan celupar mulut masa mengandung..selepas 2 minggu raziq dh tak mahu susu saya..lama2 susu saya kering..:(.selepas 1 month raziq tak mahu tidur atas tilam baliknya bila letak dalam buai raziq terus tidur..dan masa 3 bulan saya dh mula bagi nestum campur dengan susu..tapi dalam kuantiti yang sedikit..alasan paksaaan dari orang tua..:(..tapi saya bagi sikit jer plus sekejap sbb masa raziq 3 bulan dia still minum susu on progress.

masuk 4 bulan raziq dh mula kurang menyusu..saya perasan berat badan dia tak naik..tak seperti dia semasa 2 bulan ---> 3bulan..berat badan nya naik..ye saya tahu biar berat badan naik sikit..janji naik tapi bagi saya kenaikan berat badan yang sedikit merisaukan saya memandangkan raziq tak menyusu badan..hanya bergantung pada susu formula..sekiranya dulu raziq enggan minum air masak sekarang dh jadi terbalik..dia makin kurang menyusu sebaliknya air masak pula menjadi pilihan utama si comel ku itu..:)

jadi terdetik di hati saya melihat biskut baby..lantas tanpa berfikir panjang saya membeli dan memberikan kepada raziq..alhamdulillah pada hari pertma raziq makan biskut yang dicampurkan dengan susu sedikit, dia cam hepi.senyum2 je masa makan..:) pada awal permulaan saya hanya beri sekeping untuk 3 hari sekali..lepastu saya beri setiap hari..2 hari lepas dari sekeping saya tambahkan menjadi 2keping..tp raziq tak habis pun..1 1/2 je dia makan.

lantas hari ni cama ada masa free plus raziq demam plus susu mmg dia tak nak..huhu saya bertekad surf tentang solid food for 4 months old..dan hasil pencarian saya..saya dapati langkah saya betul takde la salah..sbb dalam satu website ..dia menyatakan sesetengah pakar nutrisi mencadangkan makanan pejal boleh diberikan pada permulaan 4 bulan..TETAPI kita tidaklah perlu memulakan dengan cereal. sebaliknya dia mencadangkan kita menggunakan buah seperti avacado ataupun pisang..

jadi langkah saya yang saya pilih sekarang iaitu memberi raziq solid food seawal usia 4 bulan adalah tindakan yang betul tanpa menjejaskan kesihatan raziq.ada juga yang mengatakan dalam sesetengah forum, mereka memberitahu kita boleh memberikan makanan pejal kepada bayi seawal usia 4 bulan AKAN TETAPI sekiranya bayi kita alergik kepada makanan yang diberikan.kita haruslah hentikan pemberian makanan pejal tersebut.

sian raziq

dah 3 hari raziq demam selesema..huhuhu sian dia tadi tersentuh hati tgk dia menangis2....huhu ape nak wat kerja .:(....banyak yang saya pesan kat pengasuh dia ntahlah dgr ke tidak..buat ke tidak...saya rasa saya terpaksa cari tempat lain yang xder budak ramai..huhhuh sian anak ummi..get well soon...

Tuesday, August 24, 2010

hobi terbaru raziq

hobi terbaru raziq...mencapai ape yang ade depan mata dan masukkan dalam mulut dia..raziq2..nk bagi ape---->mainan kat raziq sian kalo tak asyik nk dukung bila ade benda kat tangan ok sikit leh la ummi rehat2..heheheh

penghujung 3 bulan

semalam raziq inject 3 bulan..demam sikit..tetapi mebimbngkan saya seperti yang saya jangka berat raziq hanya naik sedikit sahaja..ermmmm 200 gram..last month 5.1 kg..this month 5.3 kg
tinggi lak naik 60 cm.bagi ukur tinggi n lilit kepala graf raziq menunjukkan peningkatan yang baik cuma graf bagi berat saja meningkat hanya lah beberapa peratus jer...tapi yang pasti BMI jatuh merudum..sekain anak ummi..

ummi rasa since raziq duk kat nursery dia kurang menyusu..semalam nurse nasihatkan xpe biar bagi susu kerap..wlauun dalam kuantiti yang sedikit..kalo kat umh leh wat cam tu tapi kat nursery? xkan saya pandai2 nk gi pesan kalo diaorang yekan pun tapi tak buat bukan saya nampak pun?? kan??

ummi cuba dalam 4 bulan ni untuk tambahkan berat raziq tak nak bagi BMI raziq menurun lagi..insyallah

Sunday, August 22, 2010

raziq 3 bulan

ermm esok dh kena injection for 3 months.. sebenarnya kalo ikut bilangan hari raziq dh masuk 4 bulan..raziq dh makin membesar banyak perubahan sepanjang 3 bulan ni..

raziq semasa umur 3 bulan:
  • raziq dh kurang menangis...
  • bila nk put2..raziq kena orang aturkan....---> uk..uk...ukkk barulah dia put2
  • raziq dh mula nk start pegang barang..kadang2 dia dh mula pegang botol susu sendiri
  • raziq mcm dh tunjukkan minat nk membaca bila tunjuk ape2 buku muncung mulut dia..kusyuk je sekejap..
  • raziq dh mula bercakap..uu.aaaa..uuu ape yang dia ckp pun ummi n the rest tak faham heheheh
  • ermmm yang paling ummi suka bila time nk berbuka raziq tak meragam..
  • raziq sehat sepanjang umur nya 3 bulan
  • ummi dh mula bagi raziq makan biskut campur ngan susu..setakat hari ni baru 3 kali raziq makan..
  • put2 ok...tak sembelit..tak kerap..sekali sehari paliing lama 2 hari sekali
  • raziq dh tidur dalam katil sendiri..dh tak tidur ngan ummi n abi
tetapi...........
  • sejak tidur sendiri dalam katil..raziq suka berjaga2 malam..huhuh letih sikit
  • kadar penyusuan raziq berkurang berbanding sebelum ni..kalo bulan lepas susu setin besar 10 ahri tapi sekarang dh 10 susu masih ade..itu menunjukkan kadar penyusuan raziq berkurangan..saya agak risau yang tu..dari 1 bulan 20z sekali wat..kadang2 3oz..ermmmm sepatutnya umur dia dh 4oz sekali bagi

Tuesday, August 17, 2010

katil raziq

semalam ummi dh gi beli katil raziq heheheh so cute...siap ade cam stroller..so ummi dh tak yah beli walker kat raziq lagi nanti gambar saya upload kat gallery.:)

Monday, August 16, 2010

alhamdulillah

Tgk je tajuk entry kali sesejuk bulan ramadhan tahun ni..alhamdulillah ramadan tahun ni lebih bermakna buat saya dan keluarga...saya dapat merasa bulan pose bersama anak saya yang ensem itu..heheh ramadan tahun ini juga rezeki datang saya telah dapat kerja walaupun bukan sektor gomen its ok..rezeki..ini sumer rezeki anak..yang mana raziq ---> hamba yang murah rezeki...dialah pembawa rezeki kepada kami..seperti yang kita tahu anak2 adalah rezeki Allah S.W.T yang tak ternilai harganya..setiap anak yang di kurniakan ke bumi ini telah ditentukan rezekinya..lambat n cepat jer rezeki masing2...

sejak bulan ramadhan ni, raziq banyak berubah makin jadi budak yang baik...antara perubahan raziq di bulan ramadhan :
  • raziq tak kuat nangis.
  • raziq boleh je duk main2 atas tilam sambil isap puting dia tanpa perlu dukung
  • masa bukak puasa . dia baik sgt2..duk jer atas tilam tak nangis pun alhamdulillah
  • perut dia tak meragam
  • pagi pergi nursery dengan baik walaupun ngah tidur..bila sedar diam je atas car seat
AKAN TETAPI.......
  • mlm2 raziq tidur tak lena sgt..sangat buas..dan suka gerak2kan badan dia..
  • bila balik kampung.raziq tak mau duk main2 baliknya nk kena dukung takpelah pakcik n makcik dia sgt ramai belah husband..
  • tak suka tidur sangat bila balik kampung..ntahlah panas ke ape ke..dan menangis masa bukak puasa..kesian kakak ipar saya kena jaga dia..ermmm raziq2...
Tetapi banyak sangat perubahan raziq sepanjang bulan puasa..alhamdulillah.. bersyukur sangat..tahun ni mmg saya takleh gi terawih la jawabnya..ermmm letih saya pun makin ok..sahur je saya makan EPO..ingat nanti nk cari vitamin gaks..nk bagi tenaga lagi sbb nk wat kerja rumah lagi.mak selalu sangat sakit lutut..

Pagi ni pun saya kemaskan sumer sian mak..mak just jemurkan baju jer..saya dh basuh semalam..cuma tak sempat jemur sbb saya ngah wat latihan 3D...so far dh tak letih sangat..:)...jadi bulan ramadhan sememangnya bulan yang penuh dengan keberkatan dan kesederhanaan.....raziq miss u so much...muahhhhh