Followers

Friday, November 12, 2010

cirit birit

this week kerap sangat raziq cirit birit kenapa ye?ni semua bermula masa saya perkenalkan sweet potato kat raziq..huhu sangat menyesal..actually tok ma raziq dh halang saya ..tp saya berdegil kononnyo cara orang lama tak sama ngan orang baru..ermmmm :( saya minta maaf ye .8.11.2010 haritu saya bagi raziq nasi+ubi keledek..ibu (pengasuh raziq) ckp bila bagi tu terus dia berak2...nangis sakit perut..hari tu dia tak mau tidur asyik nangis je..bila balik tu saya terus bagi dia gripe water..ok alhamdulillah dia ok tak sakit perut..tak nangis..esoknya saya dh stop jap wat nasi..saya bekalkan raziq ngan nestum beras merah+beras..bila balik tu dia cirit balik..ok je...10.11.2010 raziq start cirit lai kul 1pagi dia cirit..pret..pret..saya bangun salinkan diapers.. pastu dia refuse nk tidur until 3.00am sabar je lah.hehe :) seb baik mlm tu tidur awal... lepas tu esoknya ok balik ..hari ni jumaat 12.11.2010 raziq start cirit balik ades..hari ni until 1.30pm oledi 3 times dia put2..agak cair n berbau..adakah cacing? sbb saya bagi dia makan ikan?? ada ke baby 6 months kena cacing??ermmm sian anak ummi...

CIRIT‐BIRIT (DIARRHOEA)

Pengenalan
Cirit-birit biasa berlaku pada kanak-kanak. Ia biasanya akan sembuh dengan sendirinya tanpa
menyebabkan komplikasi-komplikasi lain.

Apakah Diarrhoea?
Diarrhoea adalah satu keadaan dimana saluran najis menjadi longgar dan najis berair. Najis
akan keluar lebih kerap daripada biasa.
• Diarrhoea akut – terjadi dengan tiba-tiba dan berterusan kurang daripada dua minggu
• Diarrhoea teruk (kronik) – berterusan hingga lebih dua minggu.

Apakah penyebab diarrhoea?
Biasanya diarrhoea disebabkan oleh jangkitan pada usus disebabkan oleh makanan atau air
yang tercemar. Ia juga boleh disebabkan bukan kerana jangkitan tetapi ini sangat jarang
berlaku.

Sebab-sebab jangkitan:
Tranmisi biasanya berlaku daripada individu kepada individu yang lain
• Bakteria
• contoh.; Shigella, Campylobacter, Escherichia coli
• Virus
• contoh; Norwalk virus, Rotavirus
• Parasit
• contoh;. Giardia lambdia, Entamoeba histolytica

Bukan sebab-sebab jangkitan
• Toleransi kepada makanan – tiada toleransi terhadaplaktosa
• Reaksi ubat-ubatan
• anti-biotik tertentu
• Penyakit berkaitan usus – inflammatory bowel disease, sejenis penyakit yang mana
tidak mampu untuk menghadamkan lemak.
• Functional bowel disease (Penyakit fungsi usus) – irritable bowel syndrome (sindrom
radang usus)

Apakah tanda-tanda dan simptom Diarrhoea?
• Perut rasa memulas lebih kerap
• Cirit-birit
• Mual dan muntah-muntah
• Demam
• Hilang selera makan
• Sakit perut/kejang
• Kembung perut
Kanak-kanak mungkin kelihatan normal atau mungkin ada tanda-tanda dihidrasi.

Bagaimana mengenal dihidrasi?

Dihidrasi ringan dan sederhana
• Mulut dan lidah kering
• Bibir merekah
• Tiada atau hanya sedikit sahaja air mata jika menangis
• Gelisah
• Tidak kencing sehingga 4-6 jam
• Ubun-ubun kepala bayi tenggelam

Dihidrasi teruk (kronik)
Semua tanda-tanda di atas dan diikuti tanda berikut :
• Kulit kering dan berkedut
• Kanak-kanak kelihatan tidak bermaya, sangat letih dan tidak aktif
• Enggan makan
• Mata cengkung
• Sukar bernafas
• Nadi yang lemah dan cepat
• Tangan dan kaki terasa sangat sejuk

Apakah tanda-tanda yang bahaya yang perlu diberi
perhatian?

Dapatkan rawatan dengan cepat sekiranya anak anda ada tanda-tanda ini :
• Tanda-tanda dihidrasi
• Darah pada najis atau najis bewarna hitam
• Cirit-birit yang berterusan hingga lebih 48 jam
• Hilang berat badan
• Mengantuk dan kelihatan lali
• Demam > 38 darjah selsius
• Enggan makan

Kesan komplikasi diarrhoea yang teruk?
• Organ badan tidak berfungsi termasuk kegagalan ginjal
• Jangkitan Sistemic (systemic infection)
• Tiada toleransi terhadap laktosa peringkat sekunder (Secondary lactose intolerance)
• Rasa sakit disekeliling kawasan dubur

Bagaimana mengurus kanak-kanak yang mendapat
diarrhoea?

Rehidrasi

Penting untuk menggantikan air dalam badan yang hilang.
Teruskan penyusuan susu ibu disamping memberi minum air garam rehidrasi (ORS)
Sekiranya bayi tidak menyusu badan – teruskan memberi bayi makan makanan biasa dan
minum air garam rehidrasi ORS (Oral rehydration salt) garam oral rehidrasi

Jumlah cecair ORS (garam rehidrasi) yang perlu diberikan : ( Gunakan sudu
atau picagari kecil)
Umur bayi 6 bulan ke bawah
• 30 hingga 90mls setiap jam
Umur 6 bulan hingga 1 tahun
• 90 hingga 120mls setiap jam
Umur atas 1 tahun
• 120 hingga 240 mls setiap jam

Fasa pemulihan
• Apabila keadaan anak bertambah baik teruskan dengan memberi ORS solution dan
susu badan. Dengan perlahan tambahkan jumlahnya untuk mengembalikan selera
anak tersebut.
• Makanan biasa boleh dimulakan selepas 24 hingga 48 jam jika anak itu mula pulih.
• Keadaan najis akan kembali normal selepas 7 hari menjalani diarrhoea.

Susu
• Elakkan daripada menukar susu formula sesuka hati
• Dapatkan nasihat doktor jika anda dapati susu formula yang anda berikan tidak sesuai
untuk anak anda.

Perubatan
Perubatan untuk menghentikan Diarea-hendaklah dielakkan kerana :
• Tidak selamat untuk bayi dan anak
• Daya tahan melawan jangkitan akan terganggu

Anti-biotik
• Secara umumnya tidak perlu –dapatkan nasihat doktor

Krim-krim semasa
• Krim seperti jeli petrolium dan zink oksida boleh membantu melegakan kesakitan
bahagian punggung bayi yang sakit.

Rawatan untuk Diarrhoea kronik
• Siasatan dan penilaian terperinci perlu dilakukan sebelum menentukan rawatan yang
khusus untuk kes-kes diarrhoea yang teruk

Bagaimana Diarrhoea boleh dicegah daripada kanakkanak?

• Minum air yang dimasak
• Elak makanan yang mentah kecuali disediakan oleh anda sendiri dengan bersih.
• Cuci tangan dengan bersih selepas menyediakan makanan, pergi ke tandas, menukar
lampin dan sebelum memegang makanan.
• Buang lampin pakai buang dengan betul



No comments:

Post a Comment