Followers

Tuesday, October 18, 2011

again n again

bunyi cam banyak je kan..heheh every month raziq mesti tak sehat huhuhu sian la anak ummi..last month cirit birit..ni demam lak ..naik cam merah2 kt mulut dia..asal mlm je demam..asal mlm je demam sian anak ummi....
get well soon!

Tuesday, October 11, 2011

dh lama tak update tentang raziq

dh lama tak update tentang raziq ummi..sibuk sikit..start this week saya cuba mencatikkan blog saya..mcam la ramai yang nk tgk/baca blog saya hahahha saje untuk kepuasan .antara yang saya baiki labelling untuk setiap kategori yang berbeza.bak kata cik na kita puan nora practice coding since mengajar subject web kan hahaha..hari ni ummi try wat watermark untuk setiap gmbr...hhehehe actually awal2 dulu saya ada ckp this blog just totally about raziq..ehhehe lately ni dh terpesong ke benda lain apa yang saya cuba tambahkn ialah review product makeup,receipe and review product baby..sebenarnya ummi sangat suka makeup n try receipe baru esp cookies and cake tak salah kan ummi nk tumpang sama blog ni raziq kan..kan.kan..heheheheh all in one la kiranya hahahahah
haippp ummi ni apo ek guna blog raziq aipp nk kena pok ni :)

sekarang raziq dh masuk 18 bulan a.k.a 1 tahun 6 bulan la kan..ermmm still takleh ckp lagi hahah antara word yang leh raziq sebut..:
ma----> tok ma n sumer orang perempuan
abah-----> of course abah n untuk sumer orang lelaki..
mi-----> untuk ummi jrg sgt bnyak nya ma la
bu-----> untuk ibu pengasuh raziq
...igi--->berus gigi
kok----> bukok

lalalala saya anak ummmi n abah saya

tula je kut..hehehe bertambah nakal dan ganas..huhuhu tu yang tak tahan...dh pandai protest kalo barang kat tangan kena rampas..huhuh seb baik bila kuar gi supermarket tak pandai ngamuk lagi aiyaa...

semalam huhuhu raziq kena marah ngan ummi..masa nk tidurkan punyerlah susah sampai 45 minit ummi kena wat pura-pura tidur atas katil nk suh dia tidur..ingatkan dia dh tidur ummi hampir terlelap sekali..dia bangun n tampar muka umi 2,3 kali kuat la gak boleh tahan la sakitnya..apa lagi ummi marah la..pastu ummi terus kuar tinggal dia sorang2 atas katil ..bila kat kuar abah panggil raziq kuar..tapi dia tak kuar2.ummi wat dek je terus lipat kain yang berbakul2 tu..after a few minute abah masuk n tidurkan raziq..bila abah kuar tnya raziq wat pe masa abah masuk bilik tadi..abah ckp raziq terkebil2 mata n diam je atas kati...sapppp tiba2 rasa pilu n bersalah la plak..ummi bukan apa raziq skrang dh makin agresif tak tahu la follow sapa .mls nk salahkan sape2..tp dia mesti tgk contoh depan mata sbb tu dia leh jadi agresif gitu..tampar,gigit, ketuk kepala ngan botol susu..huhuhuh..kalo tak train skrang bila lagi..ummi tahu dia masih kecil tapi ummi tak nak agresif tu jadi habit lak..susah..huhuh ummi mintak maaf..

habis je lipat kain , abah kuar cari nasi.ummi nangis cium raziq..say sorry...huhu...hemm banguun pagi ni dia wat balik tarik rambut n ketuk kepala ummi ngan botol hehehhe raziq!!!!!!!!!!!!!! ....heheheh gitu2 la routine skrang..hahahahaha


routine nya pagi2 bangun kena ketuk ngan botol susu..:) tak yah kunci jam okey...

Monday, October 10, 2011

BB Cream

ok sekarang ni kan sumer orang kemaruk ngan BB cream..hampir kesemua company kosmetik berlumba-lumba mengeluarkan BB cream diaorang..siti la,maybelline la,silky girl pun ada BB Cream tauw...ok yang membezakan setiap BB cream kepuasan hati pengguna n harganya..disebabkan BB Cream ni boleh dikategorikan sebagai all in one..pakai je BB cream terus ok..so harganya agak mahal berbanding krim2 yang lain..bagi saya saya lebih selese memilih BB cream Cosway..cantik,SPF 42, harga RM55 . this month (25sept-24oct) ada offer RM42 and 2nd rm35.00...ha ape lagi pergi la beli..hehhe takde nom ahli cosway?pakai je saya nyer nom ahli COSWAY..VPM422124


BB Cream Cosway

foundation Naturactor

sebenarnya lama dh saya nk update tentang makeup..ermm heheh raziq ummi tumpang blog eh..x salah kan hehehhe


ok sini saya nk share tentang foundation yang boleh dikatakan terbaik n agak murah la.naturactor ni foundation dari cina actually ada orang ckp ada 2 jenis satu dari cina n satu lagi dari korea.yang cina murah sikit n korea nyer mahal sedikit. ermm tapi pernah tgk la perbezaan di antara yang mahal n murah mmg ada beza..yang murah kalau area kelantan dalam rm25 dh dapat dh..dia nyer krim agak berminyak sedikit n tak tahan lama..kalo yang standard nye yang mahal dia nyer krim agak likat n tahan lama.. actually krim dia bnyak color..mak andam selalu guna nk makeup pengantin..lain color lain fungsi dia..harga sekarang rasanya dalam rm45 ..majoriti yang jual online harga rate dia lebih kurang tulah kut..




krim naturactor


yang saya guna ni saya guna no 141. ok jap saya letak gambar yang saya makeupkan guna naturactor ni ek



yang ni nampak basah je kat pipi saya sembur mineral nk bagi makeup tahan lama sikit..



konpem jerawat, jeragat leh cover ngan foundation..foundation naturactor mmg terbaik cuma agak tebal sedikit berbanding penggunaan foundation yang lain..teksturnya agak likat dalam erti kata lain anda semua kena rajin cuci muka la nanti naik jerawat la..pakai sedikit sahaja dh bagi impak yang besar..:)

Tuesday, October 4, 2011

dutch lady 123 VS enfagrow

sebelum ni masuk je 13 bulan raziq minum susu enfagrow.citer dia cam ne leh minum susu enfagrow ummi dh citerkan dalam enrty yang lepas.ermmm baru ni 17 bulan AGAIN raziq kena lagi diarrhea adus..sian anak ummi..ummi pun pikir biasanya kalo kena diarrhea cam gitu raziq kena tukar susu..so ummi pun tukar susu dustch lady 123..kenapa ummi tukar susu dutch lady 123...sebelum tukar ummi wat survey dulu dalam tenet..so terjumpa satu forum yang diaorg comparekan kedua-dua susu tu..

VS














sama ke susu mahal dgn susu murah..nak tahu apa perbezaan enfagrow dgn dutch lady..harga memang totally different..plz

MrsJohn posted at 14-11-2010 10:21
dah tanye a few paeds tentang beza susu mahal & tak bape mahal, diorg cakap takde beza yg ketara.........bagi ikut penerimaan badan kids & poket kite :loveliness:...

up to u nak bagi anak minum susu ape...unless le susu ibu ler kan, tiada ganti:$

mek_ja posted at 15-11-2010 10:13
[quote]dah tanye a few paeds tentang beza susu mahal & tak bape mahal, diorg cakap takde beza yg ketara.... ...
dan yang paling penting
kedua-dua susu ni berasal dari lembu !:lol:

safia posted at 15-11-2010 12:21
tah ader org cakap bby yg minum enfagrow...cerdik
tak tahulah.....
tp bila tgk kat rumusan pemakanan dier samer jer cma ader terlebih terkurang sikit2
terpulang pd individu lah
pd i kalo bby sesuai ok lah

idaku posted at 15-11-2010 13:25
Ala..same je susu2 ni. Enfagrow ni sbb brand name jer & imported susu (rasanya la sbb dulu adik ipar keje kat company ni). Anak i yg 1tahun ni pun, abah dia dah tukar to susu Dl (without informing me! Katanya nak save budget). Tapi..alhamdulillah..yg abg2 & adik semua sihat. Abg2nya pakai susu brand DL smpai la ni (dah darjah 3 dah. Minum dlm cawan + milo).

cmf_phoebe posted at 15-11-2010 13:30
if baby sesuai minum la susu apa pun
then if poket mampui nak bagi susu mahal pun tak de masalah
apa pun yg penting bdk tu sesuai minum meaning tak de isu sembelit ke apa

carly_lah posted at 15-11-2010 14:30
sama je kot.... sbb tgk anak buah masa derang kecik2 dulu minum susu lactogen + susu ibu.... besar cerdik2 jer..... anak carly masa bb jer minum enfagrow... tu pun sebab org suruh tukar susu sbb dia selalu sgt ada lendir kat tekak.... skg ni maintain je bg susu nespray... ok jer.....

qumang posted at 16-11-2010 09:10
anak qumang minum dutch lady. ok je..
yeke minum susu mahal ni jadi cerdik. mana dpt fakta tu?

LiliSam posted at 16-11-2010 10:14
[quote]sama je kot.... sbb tgk anak buah masa derang kecik2 dulu minum susu lactogen + susu ibu.... besar c ...
kat forum ni jarang tgk org bg susu nespray..teirngin gak nk cuba..ok ek...sbb tak byk review..biasa DL.dumex dugro kan.

carly_lah posted at 16-11-2010 10:18
so far ok jer... pernah gak bg anak sulong carly minum dugro, tp perut dia x tahan... cirit birit... tu yg tukar ke nespray.... elok jer dia minum, x de la cirit birit atau masalah lain.... kalu dari segi IQ, x taulah sbb baru umur 2 tahun ++.... tp mmg otak ligat jer, nakal lak tue.....

julia5094 posted at 16-11-2010 10:28
rasanya tak membantu dari segi kecergasan.. cerdik tu biasanya gen.. sbb ada satu member cina ni, dari kecik lg minum susu enfragrow.. ada smua khasiat tak mcm susu murah..katanyer!! tapi bila exam, dapat no 24/29..tapi bkn slh budak tu rasanya.. tapi mak dia terlampau push sgt. Darjah 1 dah hantar tuisyen sana..sini.. balik skolah terpaksa berkejar nk pg tuisyen. kdg2 mkn kt dalam kereta, tkut tak sempt pg tuisyen pukul 8.30 mlm. Rasanya terlampau tepu...apa mengarut ni..he..he..
tapi, susu tak menentukan cerdik @ tak cerdik seseorang tu.. sbb anak buah minum susu DL je.. tapi msuk skolah tak sampai stahun dah boleh baca.. :)

chintachandurie posted at 16-11-2010 10:44
ramai yg terpengaruh dgn iklan sbnrnya. kalo tgk iklan susu mahal ni derang akan sedaya upaya highlightkan kesan dr minum susu mahal tu anak jd cerdik dan genius walo umur masih kecik sgt. inilah strategi pemasaran..kita pulak akan fikir ianya mcm logik sbb mahal kan..mesti le ada kelebihan dr susu murah..:P

pentiumfour posted at 18-2-2011 10:17
i kasik enfagrow kt bb coz bila compare nutrition information dia dgn susu brand yg lain2, enfagrow contain paling banyak % DHA, kalsium, vitamins & all that..so justified ler kenapa dia mahal..lagipon anak2 buah seme guna susu ni...seme nyer 3 tahun dah pandai baca dgn lancar..

tapi skarang dutch lady dah improvekan formula untuk susu DL123..5x DHA..(DL bukan saja tukar packing uolss, improvekan formulanyer skali)...& bila comparekan nutrition, DL 123 lagi banyak % DHA, kalsium, vitamins...
comparison per 100g:

[b]DHA[/b]:
enfa (35mg)..[b]DL (40mg)[/b]
[b]Omega 6[/b]:
enfa(200mg).. [b]DL (2060mg)[/b]
[b]Omega 3[/b]:
enfa (128mg)..[b]DL (280mg)[/b]
Sialic Acid: e
nfa (140mg)...DL(92mg)
[b]Serat[/b]:
enfa (3g)..[b]DL(4.8g)[/b]
[b]Kalsium[/b]:
enfa (560mg)..[b]DL (565mg)[/b]
[b]B12[/b]:
enfa (1.5mcg) ...[b]DL (1.8mcg)[/b]
[b]Folic Acid[/b]:
enfa(75mcg)...[b]DL (105mcg)[/b]


so dgn berbesar hati tukar ke DL123 5xDHA...{:1_152:}

talapia posted at 18-2-2011 12:08
rasanye tak adil jugak klau kita kata sama aje susu mahal ke susu murah. ada sebab kenapa price dia mahal or murah... salah satu yg paling ketara is nutrition dlm tu la..

bab susu jd penyebab kepada budak jadi pandai ke tidak.. bergantung jugak.. klau bg susu enfa range dr enfalac smpai enfakid.. tp tak anto skolah.. tak diajar.. tak pndai jugak budak tu.. tp maybe dia ada kekuatan mental yg tinggi sbb susu2 enfa ni kandungan dha nye mmg tinggi...

yg aku perasan.. slalu org komen anak2 yg minum susu enfa ni.. badan nye pejal2.. yes.. anak2 aku kecik and kurus2.. tp pejal n berat. tp itu taktaula sebab susu or mmg dah semulajadi built up camtu kan..

pastu ada gak yg claim kata bijak.. ntah.. budak2 umur 5 thn.. apa kita nk expect dia bijak mane lg.. membaca mengira dgn baik dah consider bijak ke? klau itu kayu ukurnye... rasanye smua budak2 taska skrg by 6yo dah lancar membaca, regardless susu apa dia minum.

but if u can afford the best... knapa tidak u berikan pd ur kids. jgn maknye aje nk pkai gelang besar lipan.. anaknye pon dipamper dgn cara sesuaila...

same goes to diapers.. ada sebab kenapa mamipoko jauh lg mahal dr pampers kan

mclaren posted at 18-2-2011 13:31
yang pasti RASA dia tak sama.

setakat ni dah banyak cuba, susu murah (tanpa perisa tak kira brand) rasa lebih manis drp susu mahal (juga tanpa perisa tak kira brand). tak pasti la mungkin terlebih glukosa ke apa.

farawahab posted at 18-2-2011 13:32
saya setuju dgn 'pentiumfour'

ira79 posted at 18-2-2011 13:37
takde kaitannyer susu cap apa utk perkembangan otak. haku dulu minum dumex murah je.. alhamdulillah memang top dalam skolah all time dan keje pun ok. compare ngan adik ipo minum s26 tapi spm pangkat 3 dan tak pernah elok pun result apa pun. ni bukan nak mengutuk ke apa.. cuma perbandingan sebenar untuk iktibar sesapa yg ckp minum susu mahal anak cerdik.

for my kids, yg 1st memang boleh minum enfalac->enfapro jek dari kecik sbb alah ngan susu lain.. either sembelit atau cirit. yg lain DL je dari kecik.. cuma last one DL dia mcm xsuka, dia nak lactogen. so far okey je. yg no 1 tu pun dah tukar ke DL sbb bila masuk enfagrow dia muntah kalo minum.. dia ckp xsedap. anyway, bab belajar semua ok je.. umo 2 tahun dah cakap lancar xde pelat.. skolah pun ok jer dan diorang paling tinggi dalam kelas.

bab ekonomi pun penting. ada kwn2 kat kg yg housewife, lakinyer keje buruh kasar.. kasi anak minum anmum.. pastu masuk tengah bulan dah sibuk pinjam duit sana-sini nak bli susu anak. myself yg pentingkan susu dlm pembesaran anak2.. skangni DL 5pack x 1kg x 3 org utk sebulan + lactogen 10pack x 350g x1 org.. so, tau2 je la brape ongkosnyer. diaper pun antar kat taska pakai cap tesco pack biru sbb 4kpg sehari, malam je pakai drypers / pet2.. sbb dah jadi mamipokai. itu tak masuk benda2 lain. :)

pentiumfour posted at 18-2-2011 15:04
TQ farawahab..:$
i tak kira susu tu mahal atau murah, yang penting nutrition nyer...kalo murah tapi nutritionnyer sangat sikit,buat apa (mcm kasik air gula kat bb je)...because bb (below 1 year) belom makan apa lagi, sumber nutrition dia datang dari susu yang dia minum lar...& skang ada susu harga murah tp khasiat setanding ngan susu mahal..so, tukar ke susu yang lebih baik...duit yg dijimatkan tu boleh beli more books & toys for bb :D


lainlah bb yang sudah makan nasi etc...nutrition akan dapat dari apa yang dia makan tu...so, time ni nak tukar ke susu yg rendah nutritionnyer pon xjadi masalah....sbb pemakanan dia dah boleh supply enough nutrition to their body needs..bb yang cukup zat akan lebih cepat tangkap apa yang kita ajar...yang penting kena ajar dia...jgn harap bb akan pandai sendiri...kalo x ajar, kasik susu semahal emas pon ttp bb tu xpandai2 jugak..


true story, jiran i dulu, dia dok ngan nenek dia setelah mak bapak bercerai. nenek xde duit nak beli susu, so, kasik dia minum air teh jer stiap hari, susu jenjarang jer dapat time jiran2 kasik. 6 bulan dah makan nasik, lauk ikan tiap2 hari..tapi pandai jugak,dapat jer sesama gi blajar sampai oversea..rupanyer dlm teh tu ada satu enzim yg boleh stimulate otak & lauk ikan yang dia makan hari2 tu kaya dgn DHA, omega 3 &6...& nenek dia hantar tadika sejak umur 4 tahun lagi (my auntie cikgu tadika tu,boleh dia masuk kelas skali :loveliness:)..dia mmg jadi icon org kt kampung tu untuk berjaya..


moral of the story: nutrition.nutrition.nutrition.:$

imma2010 posted at 18-2-2011 16:48
sayer pun slalu confius nak belikan susu tuk anak...maklum lar anak baru 1...hehehehhe..:@

my-alja posted at 18-2-2011 17:45
let me repharse my posting....:L


MOD tolong merge thread ni dgn thread susu murah vs susu mahal

dah banyak kali sangat isu pasal susu ni dibincangkan...berpuluh-puluh pages
sebelum ini....

thread birth control pun RECYCLE.... takde sorang mod ambik initiative utk merge

mclaren posted at 18-2-2011 20:38
entah la.. saya bagi all my babies makan solids after 6 months old. takde la tunggu lepas setahun baru nak mula bagi makan. :o

btwn 6 months to 1 year they are already eating rice (in the form of porridge or super soft rice), veggies, and fish. sometimes ada telur ayam kampung from rumah mak, i give the yolk (egg white can cause allergies to babies). those, and breast milk.

ni utk anak saya la :$ . tak pasti if others tunggu sampai setahun baru bagi makan selain susu.

pentiumfour posted at 18-2-2011 21:04
mmg lar..sepatutnyer at 6 months dh kena introduce solid kt bb...but my bb xmau makan langsung time 6m-1y..buat lar resepi mcm mana pon dia tak nak..i sampai campurkan nestum dlm susu & kasik air nasi kat dia (petua mak)..last skali dengar pasal susu pediasure..seb baik lepas try 1 tin dia ada selera nk makan, so tukar bail guna enfagrow...skang ni dh 1y 7m..suka makan..& tukar ke DL123 pulak..{:1_152:}

mclaren posted at 18-2-2011 22:21
oh sorry :P tadi baca ingatkan awak komen secara general, rupanya sharing tentang anak awak... maaf silap faham.

bezita60 posted at 19-2-2011 00:17
aku dh tak peduli susu mahal ke murah..
janji susu tu tak sebabkan sembelit...

tolong bgtau....ya..kalau sesape tau.
byk jenis susu aku dh try...sampai susu khas sembelit pun...my son masih mcm tu jugak. mati akal dh ni.

yg aku dh try:
bebelac
anmum
isomil
enfa
s26 gold
sustagen
skrg...NOVALAC IT grow (sampai dh discontinue di farmasi pun)

my son masih sembelit..:'(

mclaren posted at 19-2-2011 09:28
errr since yg ni thread dutch lady & enfa, kenapa tak cuba dutch lady pulak? tak nampak dlm list bezita tu... :P

dumex ke.. nespray ke...

lagi satu anak bezita dah over 6 months belum? kalau dah, maybe boleh cuba lebihkan sayuran dalam diet dia kot? like kalau biasa babies lain makan 1 serving, bagi your baby 2-3 servings ke? sebab our bodies kan, react differently to the same things kan.

bezita60 posted at 19-2-2011 11:11
mcm tak berani nk cuba...tp i'll give it a try...hari ni pegi beli..

mana tau, DL ada keajaiban..:lol:

juya79 posted at 24-2-2011 12:42
my boy awal2 dulu minum anmum... sembelit... sian time membuang berair mata... siap genggam tgn kat bantal mcm nk push bersalin la pulak... so tukar dumex... elok je smpai la ni..

my mother in law ckp... buat pe la beli susu mahal2... beli la susu yg dh establish dr zaman dulukala lg... e.g. dumex, dutch lady, lactogen... dia kata menteri2 kita skang pun dulu minum dumex je... huhu... lgpun dia kata yg baru ni mcm2 masalah susu pasal halal la, psl ada kandungan apa tu yg dari china tu... smua brand baru... brand lama dh berpuluh thn takde masalah pun... budak2 zaman dulu elok je membesar... huhu...

tp my fren baby dia x cukup bln.... masa lahir berat 1kg je.. mmg doc advise ambik enfa... so smpai sekarang la still ngan enfa coz sesuai ngan dia... i mean takde allergy or sembelit or cirit...

bezita60 posted at 24-2-2011 14:48
dh try DL..my son tanak minum langsung.
tp rasa dan baunya sedap..:loveliness:
5X DHA, serat tinggi..dh bagus dh tu..

bertambahla stok susu baby kt rumah ni..yg org tua kene minum kasi habis..;P

pentiumfour posted at 24-2-2011 23:35

aiyarkk...my bb pon xmo minum DL perisa biasa...maybe sbb bau/rasa vanila dia kuat sangat..*sbb penah dulu2 'ter'beli sustagen vanila, langsung my bb phobia xminum susu sehari ;P then,tukar balik ke susu lama*
Skang try kasik DL perisa coklat.OK...my bb boleh terima. cuma poops dia jadi kaler hitam :funk:
to abeskan susu yg bb xmo minum I biasa nyer buat bahan tambah dalam cekodok..sedap gak;P

Nurul8001 posted at 25-2-2011 15:21
saya dah tanya doktor pakar kanak-kanak ttg kisah susu2 ni..dan..
dia kata...as long as susu tu x mendatangkan kesan tak elok pada bb contohnya
sembelit or cirit birit, then it's ok..guna jek..tak kisahle mahal ke murah..

buat pe kasi susu mahal tapi anak rasa tak selesa...kesian kat bb

ttg nutritions tu..mmg ptg..tp dia kata..bb cuma need small amount jek..
yg lelain akan jd najis..(dia takle ckp exactly mcm ni tapi inile yg sy paham)

Nurul8001 posted at 25-2-2011 15:30
doktor yg sy jumpa ni pro breastfeeding..
katanya tulah the best susu ever..lengkap..

yelah..selagi banyak susu, bolehle kita bagi..kalau x cukup..
terpaksa top up ngan susu tepung..:L

mcm mane kalo campur susu
susu mahal+susu murah (susu cap gantung+susu cap DL)..:)
mama_mukhriz posted at 17-4-2011 23:07
anak saye skang minum isomil..
saye perasan 2,3 ari ni najis die sketul2...
xtaw nk bagi susu ape dh...
lactogen&dumex mmg tolak tepi sbb dah penah try n kesan nye,die cirit cirit sampai melecet...
sustagen&snow pon dh try...
kali ni nk try anmum less sugar plak...

kak_sall posted at 18-4-2011 12:53
ksall plak.. bagi anmum.. 2 atau 3 scoop je dah cukup tuk sebotol.. kalau bagi ikut sukatan mmg sembelit... bagi DL kena bagi sampai 7 scoop... kalau kurang cirit pula.. so.. for me.. sama je... susu murah kena letak banyak cepat le habis... susu mahal lambat habis...

mek_ja posted at 18-4-2011 16:11
2,3 skop tu utk brapa oz ?
klu utk 5 oz boleh la terima rasanya
tp if air 7 oz...susu 2,3 skop...rasa mcm tak dpt zat je ank tuh:$
mesti susu tu akan jadi cair kan

susu dutch lady kena letak 7 skop utk brapa oz ?
i biasa 7 oz susu just letak 5 skop je takde lak masalah

in case kiranya ank u tak serasi lah kot dgn anmum
coz dlu masa ank ada gak minum anmum
ikut sukatan..tk de pulak kena sembelit

susu mahal lambat abis...susu murah cepat abis ?
bg i sama je takde beza pun:$

mek_ja posted at 18-4-2011 16:14
[quote]doktor yg sy jumpa ni pro breastfeeding..
katanya tulah the best susu ever..lengkap..

yelah..sel ...
boleh je
i pun buat mcm tu
siang ank minum susu dutch lady
mlm still minum susu cap gantung gak
kak_sall posted at 18-4-2011 16:36
itu citer masa abang2 dia... mmg jenis asyik bertukar susu... silap sikit sembelit... silap sikit cirit pula... alhmadulillah now dah 6 yrs & 7 yrs dah.. dah minum macam2.. makan pun macam2.. so.. dah tak de masaalah lagi...susu pun dah tak minum dah.... kadang2 dia nak.. tapi kalau dalam cawan tak jalan pula.. tak lalu kot... nak minum dengan botol... rasa tak patut le dah 6, 7 thn nak botol lagi... so... i stop terus je...

yg si adik now 3yrs old mmg DL dari langkah pertama.. langkah kedua... sampai now DL123... and alhamdulillah dari baby dia tak dak masalah dengan DL tu...so.. ksall teruskan saja la... tak pernah try susu mahal pun dengan yg ni...
ilhami08 posted at 20-4-2011 09:28

saya pun tak tukar susu sbb baby dah ok dgn susu enfa ni..
malas nak ambik risk.. lagipun baby sy ni walaupun dah nak masuk 2 tahun.. berat 10kg jer..
dia susah nk mkn...

lagipun anak sorang jer.. ok lagi kot.. kalau dah bertambah nanti kena la fikir jlnnya...

merak7118 posted at 21-4-2011 15:17
anak2 aku below 1yr minum susu soya nursoy....after 1yr DL, ms mula2 tkr susu memasing muka pelik tp abis gak, nasib baik anak2 aku pas umo 1yr xder masalah ngn laktosa..

julia5094 posted at 21-4-2011 17:14
ada dgr cite dari member la, dia ni arif pasal susu2 ni. Dia ckp kalau nak beli susu beli yang basic2, tak payah nak tambah extra vitamin ke hapa ke..sbb naktambah vitamin tu ada mcm2 proses yang diorg guna..pas tu cari pengeluar susu yang ada ladang ternakan sendiri cth Dutchlady, Anmum, (apa saja keluaran fontera), fernleaf.. sbb tu susu keluaran diorg ni murah sikit. Yg mahal2 tu biasa belidari pengeluar susu ni n buat brand diorg sendiri. Tu yang jd susu makin mahal tu.. tp bergantung pada memasing la..just share some infos :)

julia5094 posted at 21-4-2011 17:21
tp dia ada bgtau, dutchlady paling fresh, sbb dalam masa 2 minggu susu di perah, diorg terus proses menjadi susu tepung.
minahsenget posted at 22-4-2011 09:03
i ada search dlm forum ni pasal susu ni n TT ratio...pls somebody explain kat i is is safe?tp thread tu in 2007 la...ingat nak tukar jugak dr enfa ke DL123,rasa tenat poket lah sekrg...

tenteramsuci posted at 23-4-2011 01:31
Akak dah tukar dari Enfa ke Dutch Lady...so far baby akak suka....{:1_152:}

AcIkaNnA posted at 24-4-2011 02:58
my baby baru 7 bulan..b4 ni minum s26..pastu tukar langkah 2 bile die 6 bulan..bile tukar jer terus sembelit n mlm2 sll merengek perut tak selesa..kene sapu minyak baru ok sikit...bile jd mcm ni trus tukar dumex dupro nmpk ok tapi naik bintik2 halus lak kat muke n bibir sll kering.... ingt nk tukar DL... bile bace kat sini review pasal DL nie mcm ok jer..rasenyer boleh le btukar ke DL... sian tgk muke anak bintik2..nmpk cOmot lak.....

wanitajelita posted at 24-4-2011 09:53
[quote]true story, jiran i dulu, dia dok ngan nenek dia setelah mak bapak bercerai. nenek xde duit nak beli susu, so, kasik dia minum air teh jer stiap hari, susu jenjarang jer dapat time jiran2 kasik.
sebak aku baca tulisan ko ni... pity her. :cry: nasib baiklah dah besar berjaya kan?

wanitajelita posted at 24-4-2011 10:17
even aku bf, aku selalu guna susu Biolac sebab nak top up breast milk yang tak cukup. Biolac ni mahal, 22.50 untuk 350g je. mula-mula anak aku tak nak susu ni. aku beli sebab produk Dr Azizan... aku percaya dgn formulasi dia sebab masa mengandung aku makan salindah.

tapi kadang2 bila biolac habis, nak beli kena pergi ofis dia, so kadang2 aku guna gak Ducth Lady. beli kat kedai runcit. so far anak aku ok je minum susu tu, takde menolak mcm susu Biolac tu.

kevler posted at 25-4-2011 09:47
semlm aku pegi carrefour..salesgirl susu kat situ ckp jgn bg anak minum anak susu isomil dgn snow kerana diragui status susu itu diragui..wallahhualam..

qumang posted at 24-6-2011 22:17
huh.. anak qumang smpai sekarang dah masuk 4 thn still nenen susu dutch lady.
dia suka coklat. tpi qumang campur dengan yg perisa biasa tu.
coklat cam manis sgt. tpi memang sedap.
pernah try susu coklat lain.. anak qumang perasan dan kata.. nape tak sedap ni. hahhaa..

norizzah86 posted at 25-6-2011 10:02
enfagrow skrg harga dah melampau..

qumang posted at 27-6-2011 13:07
mahal ke? berapa utk yg harga 1kg?
dutch lady dlm rega RM20..
sebulan spend dalam Rm100 je (anak myluv minum 4-5kg).

dak_ker posted at 4-7-2011 17:45
[quote]enfagrow skrg harga dah melampau..
anakku minum enfagrom jgk 1-3
beli yg tin tu, RM90.90 kt giant

so far tgk giant je tin murah, yg lain2 rega 95 atau 99

tunggu dia genap 2 thn, nak tuka DL ;P

dak_ker posted at 4-7-2011 17:47

enfa ke, DL ke, mmg manis rasanya

enfa pon semut dok kerumun kt tin tu, DL mmg manis, sy pnh rasa, sbb anak buah minum DL

sedih plak tak dpt bf anak, sempat bf smpi umo dia 1thn 4 bulan je

norizzah86 posted at 5-7-2011 09:37

skrg enfa dah naik skit harga.. dlm 3-4 ringgit.. sbb tambah DHA.. huhuhu
(source:http://mforum.cari.com.my/archiver/?tid-512935-page-2.html)






Conclusion dari ummi raziq


  • beli je mana-mana susu yang sesuai ngan anak kita
  • kalau mampu belilah susu mahal..kalo tak cuba cari susu yang menyamai susu yang mahal dari segi kandungannya
  • enfagrow memang susu yang bagus tapi dengan penambahan DHA dan harga yang jauh yang lebih murah UMMI PILIH DUTCH LADY 123
  • cerdik pandai bukan ukuran pada susu yang dimabil..cerdik pandai bergantung kepada ajaran n pendekatan pendidikan kepada anak-naka kita..
  • selepas mengambil susu dutch lady raziq semakin bnyak minum susu..pipi dh makin boolat CUMA agak sembelit sbb ummi pilih susu coklat..tapi kalo kurangkan kecairan tu rasanya ok kut..bukan sembelit yang kronik la.mungkin 2 hari lagi ummi cuba beli perisa honey..untung2 kalo tak sembelit
  • buatlah pilihan yang bijak untuk anak yang tersayang!

Monday, September 19, 2011

again diarrhea

every month mesti raziq akan kena cirit.biasanya kalo kena cirit mesti kena tukar susu baru nk berhenti cirit..adus sampai merah2 habis kat kawasan tu sian bila basuh put je nangis sian ..dh makin susut berat badan dia makin kurus n kecik.skrang raziq minum susu

(sumber gambar : google)


so dh seminggu la lebih kurang raziq kena cirit .sabtu lepas jumpa pakar kanak-kanak kat kb sape lagi dr zam kat klinik TMC. so dia ckp biasa je kalo kuar lendir since raziq cam cergas lagi..dia suh continous bagi minum air garam.maybe jangkitan kuman.dia mesti ada luka sikit sbb selalu put kan..antara ubatnya ialah :


semecta - 1/2 paket bagi 2 xsehari..


ORS - bancuh ngan air masak 250 ml..thank setiap kali put bagi 80 ml..selalunya bagi guna shrink la nk habiskan 80 ml macam2 cara kita org guna tauwww....


lacto GG- ni adalah bakteria baik untuk memulihkan sistem dalam perut raziq..mahal tauw..:)


sbb kan kali ni ruam nya agak kritikal..sampai luka so Dr.Zam bagi antibiotik cream n fungal Cream la..alhamdulillah dh ok ruam dia..


susu plak ummi dh beli susu yang Lactose Free..kenapa kena beri susu yang Lactose free..@susu tanpa laktosa bila anak kena cirit?


Lactose is the simple sugar found in milk and milk products. It can also be found in a variety of other foods and even as a filler in some pills and capsules. The enzyme lactase, present in the lining of the small intestine, splits lactose into two simple sugars. These simple sugars can then be absorbed by the body and used as nourishment.

In infants, milk is the main part of the diet, so it is natural and normal for lactase production to gradually decrease as the diet becomes more varied. This tends to occur in childhood and adolescence in African Americans, Native American Indians, Hispanics, Arabs, Jews, and Asians. Northern European white races seem to keep lactase production the longest.

When lactase is absent, lactose passes through the intestine to the colon (large bowel), carrying extra fluid with it. In the colon, bacteria break down lactose into lactic acid and certain gases. Lactic acid is an irritant and laxative.
It can cause symptoms such as bloating, diarrhea, abdominal cramps, and gas or flatus.

Lactase activity is reduced in people with certain intestinal conditions such as Crohn's disease and celiac disease (gluten enteropathy). Patients taking certain drugs and alcoholic patients may also be lactose intolerant. Finally, patients with surgical removal of part of the stomach or a large portion of the small intestine may need to reduce lactose in the diet.

It is important to remember that while lactose intolerance can cause quite uncomfortable symptoms, it does not cause damage to the intestine. The purpose of this diet is to eliminate lactose or reduce it to tolerable levels.


(Source:http://www.gicare.com/diets/lactose-free.aspx)




Wednesday, September 7, 2011

corat coret di hari raya

Caam biasa la mlm raya konpem kami akan duk kg husband.dum dam dum dam bunyi mercun

Tapi mlm raya tahun ni raziq wt hal
Nangis manjang ,yelah biasanya tidur awal,mlm tu kena pksa ngan abah kul 12 x tdur lagi.esokknya pagi2 dh bangun aduh la.
Nk tgk gmbr anak tetuna x?





Ok post gmbr kami la

Thursday, August 25, 2011

berjaya buat biskut baru

Hoyeayyy actually tgh test application blogger for android senang nk update blog pas ni

Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, August 23, 2011

Selamat Menyambut Hari Raya

ermm hanya tinggal beberapa hari lagi umat islam akan menyambut hari raya..hari kemenangan berpuasa di bulan ramadhan...tahun ni merupakan tahun ke 2 kami beraya bertiga...dan tahun ketiga kami beraya sebagai suami dan isteri...sepanjang 3 tahun ni mungkin tahun ini akan lebih gembira dan indah..walaupun persiapan dari segi kewangan agak berkurangan sedikit disebabkan abah raziq baru nk start bisnes sendiri..

Dari segi persiapan kuih raya ermmmm ummi tahun ni 90% buat sendiri kueh raya tauww...dh seminggu ni ummi break jap..insyallah malam ni start wat balik..heheheh :0 resipi ummi amik dalam majalah rasa,blog2 dan you tube..antara hasilnyaaaa....tadaaaa

Biskut Cornflakes

Biskut Chipsmore

Biskut Badam

Biskut Suji Brunei

Ada satu lagi biskut Kelapa Nestum ummi lupa nk snap...biskut yang 1st batch dulu biskut nestum dh habis..belum raya lagi cam ber ni..hahahahah mlm ni ummi nk wat biskut ape ek tgk la..dh terror sekarang jap je siapkan satu2 biskut cewahhh ingat tahun depan nk wat bisnes biskut...sape nk beli angkat tangan cepat...hehehhehe


(** Sumber Gambar : Encik Googel)

ok so kita dari segi persiapan baju raya..hahha ummi tis year mmg raya sakan wehhhh baju bling--bling .kerja penat2 ummi tak mintak duit sape2 baju ummi this year 100% guna duit ummmi tauwwwww......semalam baru beli baju raziq n abah raziq..raziq dh bnayk baju yang ummi beli sebelum ni sbb kenduri cikna dia..so topup la sikit2..habis gak ratus2 semalam ...huhuh tu abah bagi n ummi topup la sikit2..tak tolong topup sian la plak..huhuhuh

berbalik kepada citer duit raya..huhuhu abah tak nak tukar lagi ni cam ner..huhuh ummi tukar sikit je stand by untuk sape2 bagi kt belah ummi.nk tukar untuk dua2 belah pihak tak mampu ummi...belah baha ramai sangat..huhuh dh abah wat dek so terpaksa wat dek berkali2 mintak so nk wat cam ner....biarkan...


Monday, August 1, 2011

selamat berpuasa

selamat berpuasa untuk semua bloggers di luar sana...muhasabahkan diri kita di bulan yang mulia..bulan yang penuh barakah ini...bulan yang penuh dengan ganjaran dari Allah S.w.T..


Sunday, July 31, 2011

raziq jatuh

huhu jumaat baru ni merupakan hari malang untuk saya dan raziq..mungkin kasar saya menggunakan istilah ini..tapi ini lah hakikatnya untuk pertama kali ini kali pertama raziq jatuh 3 anak tangga depan mata saya sendiri..ya Allah hanya tuhan yang tahu perasaan saya di saat itu...raziq menangis dengan sekuat hati..kebetulan saya keseorangan ngan raziq.abah ada kerja tok ma kat umah cik cik...dahi terus benjol betul2 kena pada penjuru tangga ..saya tuamkan dengan towel panas tapi tak jadi gak..cuak...terus tepon tokma n nangis2 tak tahu nk wat pe..raziq dh diam ummi dia lak yang nagis teresak2 huhuhuhu.....alhamdulillah setakat ni takde pape...tapi esoknya still lagi benjol nanti ummi upload gmbar..saya pernah tnya doktor dulu kalo tak muntah takpe kut..so ni hasil carian kat google






Wednesday, July 27, 2011

berwajah baru sempena raziq yang semakin manja ngan ummi

heheh tgk kat title bukan main lagi ek..tapi lately ni mmg ummi perasankan sesuatu raziq makin manja ngan ummmi teramatttttttt sangat seh.....lama tak update blog hehehe progress raziq bnyak ketinggalan untuk di update...FACEBOOK dh takde lagi hehehe....kena block so..ni dh cantik blog raziq semangat lak ummi nk update ngeeeeeeee (*__*) hehhehe mengambil masa 2 jam hahah dh rupa takde kerja sedangkan kerja bertimbun..--------> lepaskan tension hari ni adalah sebab kerja sakit hati hahahha padan muka...

basi tak basi jugak la agak cuak bila ummi dh lewat..ingatkan raziq nk dpt adik rupanya tak :)....last week jumaat ntah angin apa yang tersampuk kat abah... dia bawak kitaorang kat pantai hehehhehe sempat lah ummi snap beberapa gambar raziq yang kepeningan tak tahu nk gi mana...
nk upload gmbr dalam facebook takleh so sini jelah lepas gian hahahah

raziq pening tak tahu nk pilih ape hehhe

raziq bucuk

uiks ape la yang dia pikir ntah

ensem?
2nd time kt pantai

Monday, July 4, 2011

pengalaman baru yang menyeronokkan dan membimbangkan

heheh title cam baik je..heheh sebanarnya saya nk citer tentang penglaman travel ke kl bersama raziq sahaja since abah dia takleh cuti so ambil keputusan membawa bersama..yelah taknak la tinggal dia sorang2 dh selalu kena tinggal gi kerja sampai raziq lebih bnyak masa ngan pengasuh dari saya..alkisahnya saya terpaksa settlekan satu urusan rasmi kat kl..so saya ambil keputusan nk bawa raziq bersama walaupun rami yang membantah heheh degil

so petang rabu tu 29 jun saya ngan raziq naik keretapi abah hantar kami kat stesen..hehehe saya dh berdebar ni yelah perjalan yang agak lama dan ini merupakan pengalamn pertama kami bersama..adesss naik je dalam keretapi raziq nangis bb abah tak ikut adus dh mula cuak ni..mula2 cam ok bila keretapi gerak dia pun dh mula tak nak duk atas katil nk jalan2 dalam gerabak ades mana leh dh katilkami sebelah ngan pintu utama ades cuak lagi mula nk nangis ni..eheheh ummi nya agak manja..pom..pom..pom..

dengan keadaan yang panas aircond tak berapa nk ada ades lagi la mengamuk anak laki saya adess..tambah cuak + tension meluap2 dalam diri saya...so tidurkan dia..mula2 dia nk bangun..saya bngunkan berdiri sehingga ke next station..pastu ada dak kali kat sebelah amik pujuk raziq tgk laptop tgk movie..pun tak nak gak ades dh cuak saya ni..so bawak dia kat pintu..ngamuk gak sbb nkturun ajaln2 ya allah berikan la kekuatan..samapi je setesen kuala krai saya mengambil keputusan drastik untuk tidurkan dia ..ni sitausi genting..dia nk bangun saya tidurkan dia makin kuat la dia nangis..dia nk bangun saya tidurkan dia..lepas saya kipaskan dia matanya dh mula kuyu..saya kipaskan lagi dengan bantal...dia bangun lagi saya tidurkan lagi sampai la dia dh tak larat + mata dh kyu..sampai je stesen gua musang dia dh lelap ..bunyi agak kejam tapi saya terpaksa tak sanggup dgr dia nangis..petang tu saya pun turut nangis cuak beb tak tahu nk wat ape..ehhehe nyesal mmg nyesal sbb tak dgr kata org tua n hubby..so spanjang mlm tk de masalah nagis2 sekajp tu biasa la..dia leh tidur walaupun train bising yang tahap gaban ades...kul 5 pagi dh bangun masa tu ttrain ngah berhenti kat gemas so sempat la bawa dia gi beli air mineral kat kantin..air dh habis..pastu ngamuk balik saya tidurkan balik seb baik la tidur samapi la kul7 pagi alhamdulilllah....so kul 8 lebih kami dh sampai kat kajang..cik ngoh dtg amik...

so khamis,jumaat,sabtu kami jalan2 area kajang n bangi sahaja since cik ngoh busy keter nk guna tapi takpelah..janji bnyak masa terluang bersama raziq dn saya perasan dia lebih rapat ngan saya sejak kami beructi bersama ..kalo sebelum ni abah vs ummi abah is the winner la..heheheh..

haaa ni b=citer nk balik plak kami naik flight air asia..hahaha this is the first time ummi naik flight umur dh 29 baru leh naik flight..xpelah bersyukur heheheh ada pelunag nk naik flight...adesss ni pun satu pengalamn yang menakutkan, gembira mendebarkan pun ada..hahhaha..sampai je kat lcct..ummi dh cuak tak thu nk gi kemat mana..hahaha tnya kat kaunter pertanyaan..so diaorg ckp kena check in barang adus..dia tulis situ passenger only saya ingat bila masuk situ dh takleh kuar yelah baru kul 9.45pg flight kul 11 pgi hahaha cuak la cik ngoh gi konpem la leh kuar..masa letak beg kat laluan check security agaknya guard tu nampak muka ummi mmg pucat giler kut..dia gelak je nk gi mana ni? ummi jawaba nk gi kb oo ..tnya dia bila masuk sini saya t=dh takleh kuar ke? saya fisrt time ni hahaha dia gelask taklah lepas check in kuar la dpn sana ..sbb balai berlepas sebelah sana hahahahah bikin malu la beb...so bila gi kat baggage ummi rasa cam mmg kampung giler..plu cuak kn so dia check in sekali dia bagi ummi hot seat walaweee rezeki raziq hehehehe.... so masa 10,.20 ummi dh nk masuk tkt tetringal la sbb tak tahu kan..so bye2 cik ngoh lain kali kami dtg lagi..so biila masuk ummi kuarkan sumer brg hp,camera..guard tu ckp tak yah kuarkan la scan handbeg heheheh malu wei....lantak la..bila dh sesi cheking mengchecking ni habis cuak dlm flight plak..tkt raziq nangis tapi sebenarnya tu waktu dia tidur tu..mintak2 la naik nanti tidur..actually saya tak tahu seat 4d tu adalah hot seat tak logik sbb sy tak bokking hot seat..so bila kat atas saya pergi samapi belakang pastu tunjuk kat org tu rupanya kat depan yeahh exactly hot seat dan alhamdulillah dua seat kat tepi takde org alhamdulillah..bila flight start reverse raziq official tidur heheheh alhamdulillah sobermula la perjalanan balik ke kb ngan flight..hehehehhehe

itu la pengalaman 4 hari 3 malam bersama MY SWEET SHUGGA LITTLE PRECIOUS
raziq..muahhhhhhh i luv u

Sunday, June 12, 2011

kerja semakin mencabar

bunyinya cam mencabar tul ye..taklah sangat tapi bila kita kerja bidang lain tapi diminta buat bidang lain mungkin itu satu pengalaman yang baru tapi bila syaitan menghasut jadi lah benda lain hahahaha...bukannya apa bila disuruh wat sesuatu task ang baru biar lah satu team..tak kisah lah department yang berbeza kan? kita masing2 ada tugas yabg perlu diselesaikan tapi untuk membantu syarikat apa salahnya kalo sumer pihak berkerjasama dan pihak atasan mengeluarkan arahn yang sangat adil tanpa memilih department..masing2 ada busy n rileksnya ..takleh ckp aku busy ko tak..ko leh merewang kitaorang takleh..disini apa yang pentingtugas sehariannya kita selesai.bukan ke elok begitu..jadi kita pun kerja dalam suasana yang hepi :)..

hari jumaat baru ni ummi, sha n linda kena gi ke gua musang untuk buat marketing bagi college kami..mula2 agak keberatan untuk pergi..yelah jauh tu...dh separuh jalan nk gi ke kl.hehhe tapi bila dh sampai sana quite interesting..dan bila berjumap sesama member dalam kolej yang berbeza ummi rasa bersyukur ngan kerja ummi skrang..:).kat sini bukan nya ummi nk highlight kan apa2..apa yang ummi nk ckp sepanjang perjalanan heheh kanak2/budak2 sibuk menunggu di tepi jalan memegang bendera THE RED WARRIOR..yelah mahu xnya esok sabtu iaitu semalam perlawanan akhir piala FA antara kelantan VS terengganu..sepanjang perjalanan kami tgk gelagat semanagat2 anak jati eklantan yang sanggup berkonvoi ke KL semata2 nk gi tgk bola..semangat sangat2..hahahahah dh rupanya cam kereta berhias dh..heheheh..kul 8 mlm baru sampai kb terus gi amik raziq kat umah ibu..sian anak ummi ..yelah abah takde abah gi kl..

pagi semalam amik abah kat setesen keretapi.hahaha for the first time abah ulang alik kl naik kereta api sbb tiket fully booked..apa yang penting kali ni ummi dpt adiah JAM TANGAN BARU YANG SANGAT CANTIKKKKKKKKKKKKK... TQ ABAH I LUVVVVVVVVVV UUUUUUU----> versi sam saheizy dalam ABP hahahaha...ummi mmg tak minat sangat ngan bola so bila abah tgk bola ummi kemas bilik yg dh cam tokang pecah especially time almari raziq..hahaha penat seh.tukar almari je amik yang kat dapur ..replace besar sikit baju raziq makin bnyak ..makcik2 bnyak bagi hehehe :)..abah petang tu decide suh botakkan rambut raziq sbb tak lebat sangat...so pagi ni ngan rasminya rambut raziq dh botak hahahah ..comel

Thursday, May 26, 2011

aksi comel raziq..

comel ke? comel la di mata ummi n abah..hehhe muahhhhh

video

ni time kitaorg kat tok bali hehehh :)

Saturday, May 21, 2011

raziq terbaru!

agak berusang blog ummi ni dh lama tak update..ermm bukan apa agak sibuk dengan segala mcam..ngan minggu nak exam lagi ..dengan nk siapkan preparation untuk wedding adik ipar lagi.ngan assesment mark student lagi adoiii bertimbun2 keje..seb baik facebook kena block kalo tak lagi sibuk hahahhahaha

raziq dalam stroler kbmall hehe..ni kira outing ngan ummi je..kita berdua sahaja aktiviti di hari ahad

agak lama ummi tak bercerita tentang anak ummi sorang ni..sekarang dh officially dh leh jalan walaupun ada la jatuh.tapi terus bangun..hahaha tak cam sebelum ni..jatuh terus menrangkak lagi kali ni tak..jatuh bangun..dh 2 hari wat aktiviti petang kutip buah n sampah hahahah comot habis..ummi biar je dia jatuh dia bangun dalam erti kata lain ummi nk ajar dia berdikari..tangan comot? baju kotor..? ummi biarkan as long as jangan masukkan sumthing dalam mulut dah la...

last tuesday kan cuti wesak ..so apa lagi for the first time abah ajak kitaorg gi jalan2..horayyyy...tak gi mana pun gi tok bali je hahah makan ikan bakar..tapi walaupun tokbali je ummi tetap bersyukur sbb kami leh spend time together agak susah tauw...ummi keje abha cuti..abah keje ummi cuti adoi..hopefully next sem boss bagi keje ari ahad..huhuh

nk post gambar tapi takelh transfer la plak ish2...nanti la next time ..insyallah dlm masa sibuk2 ni ummi nk lancarkan satu prjek terbaru tungguuuuuu!


tadaaaaaa







last but not least..hehehe NOW WE BECOME A ONE HAPPY FAMILY!..AMINNNN


Wednesday, April 27, 2011

majlis Raziq's first besday!

ermm actualy first of all saya betul2 nk minta maaf pada kawan2 area kb lah sbb tak jemput..bukan ape majlis ni tak dirancang n plus takde ape2 pun menarik...plan this very lat minute oleh abah raziq...antara masalah awl:
  • tokma takde ..tokma kat kl
  • kewangan
  • masa.
insyallah next year will be better than this one..ok sebenarnya mlm sebelum tu ummi beria nk siapkan kek raziq..walaupun penat bekerja n kema umah since tokma takde.abah tgk je ummi beria mmg terpancar dlm mata abah yang abah tak mampu nk wat majlis ini dengan masalah2 di atas..so ummi pujuk wat kek ni hanyalah janji ummi untuk raziq..tak perlu wat majlis just celebrate 3 je esok mlm (25.4.2011) .so deal..

keesokkannya kul 2.30 petang abah call ckp nak wat sbb makcik raziq belah ummi beria tanya..even tokma pun ckp kesian kat raziq sbb tak wat..so abah decide nk goreng mee je lah..heheh so call cikta suh masak..jadi ummi hnya invite family belah ummi je sbb yelah setakat mee goreng nk panggil ramai pun wat malu je...

so alang2 nk wat nk suh hepi sumer ummi n cik eda gi beli some things such as deco untuk party...balik petang tu cikta ngan masak..abah kemas umah..mama dah bawak kek..cik jam bawak kek..jadilah 3 kek on that day..

Kek dari mama dah.TQ :)

kek dari cik jam.TQ:)

kek ummi :)

goodies bag ni ummi beli masa gi kl konoon nk wat besday party real one..sekali taleh sbb masalah kat atas..so ummi bagi je la kat anak2 buah

so gmabar ummi dh post kat facebook..saya tak invite sape2 pun im sorry..tapi ummi puas hati sumer orang hepi..xpe la kecik janji puas hati..:)




Monday, April 25, 2011

hepi my first besday!

dh lama ummi counter this day..! muahhhh i luv u raziq..nk wat besday party tapi tokma takde..huhuh umi sebenarnya malas nk wat kek tapi since ummi dh janji ngan raziq nk wat kek sendiri..so ummi wat la..ummi decide nk wat cheese cake..alhamdulillah cuma agak kurang menjadi disebabkan atas suppose kena letak aluminium foil..n kena bakar secara steam bake..huhuhu
ni la hasilnya kat bawah ummi letak biskut digestive as a tapak cake..kira ok lah for the first time..

so abah bentuk kek menjadi number satu

huhuhuhu sbb tak letak aluminium foil hehehe..
dh kul satu ummi dh tak larat sebenarnya ade citer lagi malas nk citer sbb ade kelas jap lagi
so pagi ni ummi n abah baiki balik ngan iciing

finally...taraaaaaa cantik x????

Friday, April 15, 2011

raziq 1st time going to kl

11.4.2011 1st time raziq keluar dari kelantan..asyik jelawat billion jelawat billion hehehe so ummi nk perkenalkan environment baru kat raziq..
pagi2 lagi dh packing barang so ummi n abah serta tok ma letak car seat kat belakang senang raziq nk tidur..huhu memang etul bila dh ade anak barang automatik jadi banyak penuh satu but keter heheheh adoiiii so nk jalan jauh memang takleh bawak ramai sorry ye heheheh

bertolak kul 8.30 pagi...singgah pasar borong jap tokma nk beli barang pastu sampai je kat mulong terus tidur samapi kat perhentian sungai yu tak sialp dh lepas gua musang agak lama anak ummi tidur ye. singgah mandikan raziq ..1st timer gak raziq main air terjun sungai heheheheh suka nya dia gmbar nanti la saya upload.. pastu bertolak pastu duk depan..sepanjang perjalanan tu biasa jap ke depan jap kebelakang takleh nk aktif kn smapai je kl hujan lebat ape lagi menagis la dh agak boring ni duk atas riba aduhhh...berhenti kat tol wat susu tak nak jugak menangis2 gak ades....

dalam kul 5 baru samapi umah cik ngoh..gi pun sbb abah ade keje..stakde oegi mana pun.. esoknya hujan tak sempaty gi mana2 pun ummi je sempat gi kedai bakery habis la jugak baper henggit beli barang2 wat kek hehehe cam wat kek professional lak.... pastu malam tu gi pasar mlm sekali belum sempat round tokma call ckp sakit dada ades so balik la.tak sempat nk beli ape beli busha legging je kat raziq n anak pengasuh raziq..ermmm
esoknya sepatutnya dh balik tapi pagi tu abah ade kerja lagi so semapt gi cari tudung tapi cam tak menarik beli 2 helai je...suppose tengah ahri dh bertolak balik kb tapi abah dh lambat sangat kul 3 baru sampai umah cik ngoh..cik ngoh pujuk2 abah cancel tak jadi balik kb..balik esoknya..TIBA2 raziq petang tu dh start buleh bertatih..beria2 bangun n jatuh jalan 2,3 langkah seronok ada rakam video nanti la upload ek......so ape lagi mlm tu pergi pasar mlm la plak..hehehe punyer la jauh nk gi pasar malam hahah duk kb pun jalan pasar malam..gi sana pun jalan pasar mlm je ape la nasib saya ni hehehehe..sekali on da way raziq tidur so balik hantar raziq n gi balik semapt la beli sikit..huhuhu

khamis dh bertolak balik nk wat cam ner..cuti agak lama bukan selalu..sekali sekala..aii tu pun ada bising heheheh yelah keje tapi takpe saya tahu tanggungjawab saya..kelas batal saya akan ganti secepatnya..hari ni baru masuk balik opis..hehehehlama cuti di kira seminggu jugaklah heheheh mahu tak ngamuk hehehe sorry (versi amir)...

balik kali ni kena belajar la berdikkari tokma takde tokma stay sana..huhu pagi ni 1st time saya terpaksa melayan karenah raziq biasanya tokma..agak memenatkan bila tok ma takde yang penting sunyi..sunyi sangat2........ummi nangis rindu tokma masuk bilik gelap je...huhuhuh sejak lahirkan raziq nii 1st time saya ditinggalkan oleh tokma..huhuhu lagi tinggal

(source:http://www.ieeegoldegypt.org/eed/Images/3710_daysleft.jpg)