Followers

Wednesday, December 22, 2010

save the date!




25.4.2010 - raziq lahir jam 4.25 pm...vaccum..need to nicu, lemas..:(

30.5.2010- baru boley balik rumah



antara 1-5 months ummi tak ingat sangat mls nk review blog..so start this month ummi akan save all the important dates which relate with the raziq's progress ..:)

14.9.2010 - (4 months) - kena chicken pox

3.11.2010 - (6 months) - mula pegang biskut dan makan sendiri

1.12.2010 - (7 months) - mengesot

10.12.2010 - (7 months) - pegang botol sendiri..pegang betul pegang botol dh lama..ni ummi dh boleh tinggal dia bersama botol susu

21.12.2010 - (7 months) - gigi pertama tumbuh!

25.12.2010 - (7 months) - dh pandai pegang katil n berdiri.pegang kerusi n bangun..kdg2 leh duk tanpa sokongan

28.12.2010 - (7 months) - dh mula gugagugagugagagugagga :)



30.1.2011 - (9 months) - dh mula crawl ;)


19.2.2011 - (10 months) - 2nd gigi ;)

23.2.2011 - (10 months) - demam campak

11.3.2011 - (10 months) - start brush teeth training..:)

8.4.2011 - (11 months) - gigi ke 3 tumbuh..:)

11.4.2011 - (11 months) - gigi ke empat tumbuh :)

13.4.2011 - (11 months) - dh mula langkah dalam 2-3 langkah ehhehe..:)


13.5.2011 - (12 months) - complete in action tadaaaaaaaa dh leh jalan

7.6.2011 - (13 months) - gigi keempat

12.6.2011 - (13 months) - botak kali ke 2..hehehhe :)

akhirnya ..:)

semalam balik kerja ummi dgr tok ma panggil suh mai tgk..dia ckp raziq dh tumbuh gigi..ummi takleh tgk raziq terlalu aktif...ummi letak jari ummi kat gusi..a'ah ade kat bawah..patutlah asyik berair je mulut..heheheh nanti ummi beli kan tooth brush (baby) heheh :)

21.12.2010 - gigi pertama

Monday, December 20, 2010

raziq makin bam2

hehehe.lately sejak minum susu s-26 ni raziq makin bam2..semua benda dia nk makan..ummi perasan sekarang raziq sangat suka makan pulut..tak ksiah lah pulut kuning ke putih ke merah ke as long as pulut..ummi dh tak sekat lagi pemakanan dia sbb raziq dh makin besar lagi 3 hari nk masuk 8 bulan..as long as bukan suap cili dah..heeheh...

tidur mlm makin ok..sbb siang tak tidur asyik nk main je..hehehe makan ngan banyak tapi raziq kurang minum plain water..ummi dh tak tahu nk wat cam ner..sipper cup dh beli tapi tak mahu judak..ade ke sapa2 yang ade cara cam ne nk solve this problem?

Tuesday, December 14, 2010

ermmm semakin banyak perkembangan

alhamdulillah raziq dh recover balik...dh hilang selesema, batuk cuma still lagi ada kahak..ummi dh stopkan bagi ubat kat raziq...since seminggu ni banyak perubahan yang berlaku kat raziq.. ikutkan lagi 2 minggu raziq nk mausk 8 bulan..still lagi tak merangkak tapi dh boleh angkat bontot n badan dia cuma tak merangkak je lagi..

antara perkembangan raziq :
  • dh pegang botol sendiri
  • pandai mengikut oranng especially org yang bertudung
  • dh mula nk tidur ngan ummi ngan abah asyik ngigau je kalo tidur sorang2..
  • suka sangat meniarap dalam buai ---> ish2 agak bahaya
  • semakin susah nk pakai diapers,baju dan sebagainya..
  • susu s-26 ..semakin banyak raziq minum nampak dh semakin bulat
  • dh mula makan macam2 ..bukan ummi yang suap tapi orang lain..ish nk wat cam ner
  • suka wat mimik suara..time mkn..ermmmmm nyum...2..moto..vommmm..vooom
  • nangis bila tinggal sorang2..heheheh
  • suka sangat main wayar elektrik buai dia..pantang nk gigit..---> lagi benda bahaya
  • suka tepuk muka orang
  • sangat suka bila nampak ummi nk mandikan dia...dh leh mandikan lama2
  • susah nk tidur siang hari..mlm2 pun sampai kul 9 baru tidur..
  • suka cabut puting n masukkan balik...
sumer perkembangan tu dh berlaku awal dari entry post ini..ummi tak kisah kalo anak ummi tak merangkak lagi..tapi ummi tak suka bila ada orang yang suka compare anak ummi ngan anak dia ke cucu dia ke cicit dia ke..lain budak lain perkembangan..tak semestinya kalu merangkak awal tu budak tu cerdik dan berjaya...huh..sorry ter emo sikit..tapi tak kisah lah biar ummi luahkan rasa yang terbuku di hati..bila raziq lambat cepat je tegur.tapi yang elok wat tak nampak..pastu nk compare2...ummi tak suka......!

ummi dh update blog ni tukar design...heheheh:)...

Thursday, December 9, 2010

injection for 6 months

hari ni pagi2 lagi kena gi klinik.. raziq ngah best tidur ummi kejutkan sbb nk basuh put2..tak mandi pun sbb pagi sgt..terus pakaikan baju, stokin n bedak hehehe so ni first time ummi bawak raziq gi klinik sorang2 ..i have my own reason why??? :(...

so sampai je kat klinik as usual sgt susah cari parking..so punyer lah tunggu lama makcik sorang ni nk kuarkan keter + mood ummi tak brape ok pagi ni ummi kuar terus ketuk tingkap keter..tnya nk kuar ke tak? terus makcik tu ajwab nak..mahu tak ummi angin.nk kuar parking sampai 10 minit tak kuar2 lagi..keter punyerlah banyak kat belakang...
sampai2 kat klinik ambik no giliran..sgt susah ngan beg lagi nk pegang raziq..raziq cam biasa terlebih aktif pusing sana pusing sini.....so raziq kira first la patient yg nk inject...so cam biasa lama gak menunggu baru nk timbang..

keputusan :

berat : 6.4kg---> naik
tinggi :67cm----> naik
BMI : lupa..hehhe turun merundum..tpi graf berat still graf kuning

so sbb batuk2, selesema tak hilang lagi..kena jumpa doktor before inject..so tunggu..masuk jumpa doktor..doktor ckp tak bnyak sgt pun kahak...pastu ummi tanya kenapa put2 dia warna hijau muda...doktor ckp maybe tukar susu..skrang ni raziq minum s-26...last kut tukar susu ummi dh penat nk tukar susu...harap2 yang ni berkekalan sehingga setahun..:)....so kena inject.. gi inject ummi dh risau biasanya abah yang pegang dia..tp kali ni ummi sendiri yang kena pegang..ermmm nangis la sgt kuat tapi sekejap..tak meleret2 cam biasa..alhamdulillah tuhan pun nk tolong ummi dia tahu ummi keseorangan hari ni...pastu ummi beli kek dan set appointment next 9.1.2011....

tgh tunggu nk amik ubat habis 1/4 appollo cake raziq makan..heheh ok sikit diam je sekejap..pastu dh ubat balik..masa dalam keter sampai je depan wisma persekutuan raziq terus tidur...so sweet sian anak ummi sakit agaknya plus penat sgt....sbb tadi dia tgh tidur ummi kejutkan yelah baru tidur kul 7 ..7.30 ummi dh kejut sian anak ummi..balik tu tidur sekejap mintak tolong tokma jaga...ummi pun tidur gak sbb pening makan ubat selesema...dalam kereta lagi rasa pening2 nk terlelap ..so harap2 lepas ni graf berat raziq makin meningkat..:) makan banyak tapi berat tak naik cam ner tu hehhehehe



Wednesday, December 8, 2010

raziq masuk contest..

saje ummi try masuk contest pa & ma....heheh raziq still batuk n selesema..ummi dh 3 hari try bagi mkn madu..still takde perubahan..kena tunggu..erm ade orang ckp madu tak bleh bagi kat baby below than 1 year..

A commonly asked question when it comes to foods for infants is about giving babies honey. It is said that honey should never be given to a child under the age of 12 months old. In fact, The American Academy of Pediatrics advises that honey should not be added to food, water, or formula that is fed to infants younger than 12 months of age. This technically, applies even to honey in baked or processed food goods. The AAP statement says "Raw or unpasteurized honey (Infants younger than 12 months should avoid all sources of honey)". AAP Pediatric Nutrition Handbook

However, there are many who feel that honey is really not a danger to infants. Honey has long been fed to babies well under the age of 12 months old. There are many cultures that continue to give babies honey almost from birth and incorporate it early into baby's diet. We have outlined a few facts about Honey and the possible risk to babies. While we may be overly conservative and caution against giving a baby under 12 months of age honey, we recommend that you thoroughly discuss this with your pediatrician.