Followers

Thursday, January 28, 2010

batuk

huhuh semalam gi hospital an nisa..batuk tak hilang2 lagi..doktor ckp mcm dh nk kena asma je..sy nyer risau sbb ubat batuk dh bnyak sy minum.tapi batuk tak hilang2 lagi..so sy tnya dr.dr ckp leh mkn kalo ubat batuk tu warna hitam..cuma nak balik semalam dr kasi antibiotik..huhu trpaksa makan..tkt lama2 batuk leh jadi penyakit lagi bahaya since kandungan sy baru nk masuk 7 bulan...

sy ade search sikit tentang batuk ni..ni amik kat web site

http://simanja.com/JawapanDrAnda2.htm#soalan16

Soalan 16

Pada masa ini isteri saya sering batuk2 dan kadang dia mengadu tekaknya sakit dan menyebabkan beliau kadangkala kurang selera untuk makan, Boleh tak Dr cadangkan sebarang rawatan untuk mengurangkan batuk yang dijangkiti oleh isteri saya atau ada sebabrang ubat yang boleh saya perolehi...


Jawapan

Batuk yang berpanjang akan menyebabkan kesihatan ibu dan anak akan terjejas. Ini dari segi psikologinya akan menyebabkan kesan selera makanan akibat dari tiada selera untuk makan. Cara yang baik - adalah mendapatkan kepastian dari mana punca batuk tersebut samada dari tekak atau telah melarat ke paru-paru.Walaubagaimana pun jika terdapat kesan infeksi - penggunaan antibiotik yang boleh digunakan ketika mengandung adalah digalakkan. Tambahan dengan ubat Thymol gargle yang akan membuangkan kuman tersebut dari pangkal tekak yang selalunya adalah gatal . Penggunaan ubat batuk juga adalah yang perlu diperhatikan supaya ianya tidak mendatangkan kesan kepada kandungan.


No comments:

Post a Comment