Followers

Monday, March 29, 2010

36 minggu

alhamdulillah sekarang dh masuk 36 minggu.bualn terakhir peringkat pregancy..sepatutnya this week baby dh berat 2.7 kg..tp sy tak scan lagi maybe minggu depan baru scan...actually dh lama sy rasa sakit di bawah perut..tp mak selalu sapukan cekur plus bedak sejuk..sebenarnya tu untuk wat baby sejuk kt dalam perut..alhamdulillah lumur je kt perut baby mesti gerak2.hehe :)
orang ckp kalo dh start sakit kt bahagian bawah perut itu normal akhir2 sbb baby dh nk move ke dalam 'tempat' dia..:) bak kata babycenter dia panggil lightening atau engagement..

ape itu engagement?
-Engagement, also called lightening or dropping, is when the fetus descends into the pelvic cavity. In first-time mothers, this usually happens two to four weeks before delivery; babies of women who have already had children usually don't engage until labour begins.

mmg kerap sgt ke tandas..nk kata nk buang air besar x..buang air kecik ye tp sikit jer..itu salah satu tanda2 dia...org ckp la..:) kalo berjalan2 kena pegang kat bawah perut..minggu depan sehingga minggu 42 kalo baby lahir dalam tempoh tu dikatakan full-term..kalo lepas 42 minggu dh kira post-term..kalo sy bersalin this week means before 37 weeks maknanya premature baby..sabar ek anak ummi biar lepas 37 minggu baru rasa nk kuar.tahan..sila bertahan..hehehehe...so bila dh 36 minggu saya perlu berjumpa doktor sekerap seminggu sekali..sekiranya kerap sakit..saya harus ke hospital itu pesan doktor pada saya..next week baru saya scan..

semalam saya dh mula amik kalsium extra..tak bergantung pada pramilet sahaja..ini kerana every nite saya kejang..so sekiranya amik kalsium ahli farmasi ckp dia leh kurang kekejangan..so sy beli yang chewable cclcium..3x kali sehari..:) so means sehari total calcium sya amik 800mg ..dh 9 bulan baru maik calcium..ummi doakan anak ummi sehat dan sempurna..pengambilan makanan snek n ringan makin bnyk lak sy amik..huhuhu hish tak dpt ditahan2 nafsu nk mkn makanan ringan..huhuhuu tak elok untuk kandungan..mintak2 sumer selamat..:)



1 comment:

  1. Nora..ade award kat blog...nt amik ek..TQ!!!

    ReplyDelete