Followers

Tuesday, March 9, 2010

bengkel breast feeding

khamis baru ni saya attend bengkel breastfeeding anjuran klinik OnG kat usm..start kul 2.30pm..tp lmbat sikit start..suppose 10 orang yang hadir bersama pasangan tapi yang bawak pasangan hanya sorang..the rest sendiri..agknya mcm sya suami sibuk :)..so sumer 7 orang jer.banyak benda yang di ajar tapi syang saya tak sempat nk bwk pen n buku untuk catit ape yg diberitahu..so sini sy akan beritahu ape yang saya ingat..tak sumer la..maaf..ingatkan nk share 100% ngan kawan2..tp nk wat cam ner ...nk cepat terlupa nk amik pen n bku..nk beli tak de org jual la plak kat sana..ish2...

first2..sekali dia introduce la usm ni adalah hospital rakan bayi..so ibu tak dibenarkan membawa susu formula n botol susu bila nk gi bersalin kat sana..kalo bawak kena rampas..antara notes yang saya ingat walaupun tak ikut urutan tp saya sedaya upaya cuba ingat n tulis apa yang disampai kan oleh nurse2.

kenapa susu ibu??
  • perut bayi yang baru lahir adalah sebesar guli..jadi takde istilah dia akan lapar atau tak cukup susu ibu yang kita bekalkan..
  • biasanya untuk pertama kali susu takkan keluar lagi..tapi cuba letak je mulut baby kat nipple biarkan dia isap2..sbb first2 kolustrum yang akan keluar..nurse ckp cam getah mentimun tu..tu lah yang paling khasiat yang mana tak kan jumpa dlm mana2 susu formula di kedai....
  • penyusuan ibu seelok2nya sehingga 2 tahun..dalam tempoh 6 bulan pertama ibu jgn beri anak minum air masak n makanan pejal lagi..kenape? perut baby masih kecil cukup ngan susu yg kita berikan..tak perlu bagi air masak..sbb kita tak tahu ape yang terkandung dlm air masak..nanti separuh dari ruang perut dia dipenuhi ngan air masak..so kita kena elakkan bagi air masak sehingga 6 bulan..susu ibu dh cukup lengkap..first2 dia kuar cair..yang cari tu la dh macam air masak..pastu dia akan kuar pekat sikit..yang itu susu ibu yang berkhasiat..jadi nurse PESAN jgn gilir2 bagi susu..habiskan sebelah2..masa bagi minum kat bayi...
  • tak perlu risau..susu ibu sesuai untuk sampai bila..bukan mcm susu formula..yang perlu ditukar2 setiap kali mencapai usia tertentu..susu ibu tak perlu tukar2...automatik susu ibu mmg sesuai mengikut umur bayi dn khasiat dia tetap SAMA
mcm mana nk tahu baby dh cukup ke minum susu ibu??:
  • bila baby dh cukup minum n kenyang kebiasaanya bayi akan membuang air besar sebanyak 8 kali sehari..tp kalo susu formula..kalo baby buang air besar sampai 8 kali itu tandanya ade masalah..maybe jangkita kuman...so kalo anak kerap membuiang air besar jgn risau...
ini antara kebaikan susu ibu kepada anak dan ibu:
  • susu ibu mempunyai DHA yang tinggi..
  • anak yang minum susu ibu akan mempunyai sistem imun badan yang tinggi...susah nk dpt penyakit...
  • ibu pula akan jimat budget...susu formula mahal ..susu ibu FREE
  • pastu ibu lak leh jaga badan...leh jarakkan kehamilan..
  • anak pula akan lebih sayang kat ibu dia compare yang minum susu formula..
  • pastu meingkatkan daya penglihatan..sbb masa bagi anak minum susu ibu ..ibu akan melihat kat anak dia..anak pula akan lihat pada ibu..kalo bagi susu formula ibu akan sendal je botol susu ngan bantal n tinggal jer anak minum susu :)
  • pastu ade la sorang perserta dari filipina tu..dia ckp "susu haiwan untuk haiwan...susu ibu untuk manusia "..kita sumer terkejut...dia ckp dlm english la saya translate...hehehe
  • tubuh baby akan lebih pejal n sehat..bak kata orng kelantan..tubuh tokol n kemas..ngeh..
mcm mana kalo saya tak kuar susu ??
  • cuba pam ngan pam elektrik....
  • tarikkan nipple..n urut tolak kebelakanng...
  • kalo tak kuar2 jugak cuba hubungi hospital rakan bayi yang terdekat ngan anda..diaorg ade nurse yang khas untuk breastfeeding....
untuk wanita bekerjaya..??
  • yang ni nanti saya mintak kawan saya bagi cara2 dia..siapa lagi kalo bukan nini n suzie :)


2 comments:

  1. Sumer hk mg tulis tu sume betul..cume 1 j yg aku tk bape stuju la...susu haiwan utk haiwan..sgt kasar itu bhs..ekekek...aku pun mnum susu haiwan tp aku anak mama....hahaha

    psl jg badan betul gk.bdn aku buke slim dh ni tp dh keding...adoii ya...n jarak kehamila jg betul..aku 9bulan br peod..hehehe..

    bonding anak n ibu jg sgt close.kiter akan sntiasa rs rindu even g kje skalipun..tk sbr nak kelik kje utk tatap anak wpun ammar dah setaun.kalo bleh time balik kje tu nk tgk n feeding dier dlu b4 wt kje lain..

    bg susu ibu jg sgt jimat...leh save dlm rm400 sbulan utk susu tin.skali bli pam letrik cost rm400 utk 2 taun..hehehe..kalo aku kne bli susu tin sbb terdesak tggl ammar n tkder stok,aku sero saye sgt sbb susu tin yg molek mahal gilos..huhuhu..

    kalo dh set mind utk bg full bf,plz setup ur family's mind jgk..ramai ibu yg mengalah sbb serangan psikologi dr family..aku sgt bersyukur sbb mamaku seorg yg pro bf...

    aiyak..pnjng sgt comment ku,nnti kiter diskus face to fce okie..hehehe

    ReplyDelete
  2. tulah agak kasar..tp bukan aku yang ckp...org tu yg ckp..heheheh

    ReplyDelete